Domowy piernik z dojrzewającego ciasta,przekładany gorącymi powidłami, oblany czekoladą i obsypany orzechami
Początkiem listopada nastawiłam 2 porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z jednej części przygotowałam pierniczki, z drugiej piernik przekładany powidłami śliwkowymi.

Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto*.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 500 g miodu
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki np. typ 550
- 3 jaja
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody
- 30 - 40 g przyprawy do piernika - najlepiej domowej roboty
DO PRZEŁOŻENIA
- 1 kg powideł śliwkowych
POLEWA CZEKOLADOWA**
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- Dodatkowo posiekane orzechy włoskie
WYKONANIE
CIASTO
- W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło.
- Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
- Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby.
- Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko.
- Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.
PIERNIK
- Ciasto dzielimy na 3 porcje.
- Każdą część rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach 39 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy pojedynczo piernikowe ciasta około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C, studzimy.
- Wystudzone blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykrywamy papierem do pieczenia, stawiamy na nie blaszkę, w której się piekły i obciążamy.
- Do obciążenia możemy wykorzystać np. kamienie, słoiki lub puszki z przetworami.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3 dni, po tym czasie ciasto zmięknie i zespoli się z powidłami.
- Gotowy piernik możemy podzielić na 4 części i według upodobań polać czekoladą lub lukrem i posypać orzechami.
POLEWA CZEKOLADOWA
W garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Gładką polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
* Przepis na ciasto pochodzi z bloga "Moje wypieki"
** Polewy wg podanych proporcji wystarczy na cały piernik, bez dzielenia. Jeżeli gotowe ciasto podzielimy na 3 - 4 mniejsze pierniki, musimy odpowiednio zwiększyć ilość składników na polewę.
Tagi
świętaśliwkiciastomiódorzechy włoskieprzyprawa do piernikapowidłapiernikciasto na świętaBoże NarodzenieZobacz również
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.