Domowy piernik z dojrzewającego ciasta, przekładany gorącymi powidłami, oblany czekoladą i obsypany orzechami
Początkiem listopada nastawiam 2 porcje ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z jednej części przygotowuję pierniczki, z drugiej piernik przekładany powidłami śliwkowymi.
Jak przygotować domowy piernik dojrzewający przekładany powidłami?
Domowy piernik dojrzewający to świąteczny klasyk, który wymaga czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi cierpliwość. Proces rozpoczyna się od przygotowania ciasta na długo przed świętami – najlepiej na 4-6 tygodni przed pieczeniem. Ciasto dojrzewa w chłodnym miejscu, zyskując na głębi smaku i aromacie. Przekładany powidłami śliwkowymi, piernik staje się wyjątkowo wilgotny i pełen owocowych nut, które idealnie komponują się z czekoladową polewą i chrupiącymi orzechami.
Dlaczego warto przygotować piernik dojrzewający na święta?
Domowy piernik z dojrzewającego ciasta jest wyjątkowy i smakuje inaczej niż szybkie wypieki. Zastosowanie tradycyjnych składników, takich jak miód, domowa przyprawa korzenna oraz powidła śliwkowe, nadaje mu intensywny, korzenny aromat, który w połączeniu z czekoladą i orzechami stanowi doskonałe połączenie smaków.
Dla przypomnienia podaję przepis na ciasto na pienik staropolski
SKŁADNIKI
Ciasto
- 500 g miodu
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki np. typ 550
- 3 jaja
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody
- 30 - 40 g przyprawy do piernika - najlepiej domowej roboty
Do przełożenia
- 1 kg powideł śliwkowych
Polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- Dodatkowo posiekane orzechy włoskie
WYKONANIE
Ciasto na piernik - 4 - 6 tygodni przed pieczeniem
- W garnku na wolnym ogniu podgrzewaj miód, cukier i masło.
- Cały czas mieszaj, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmij garnek z ognia i ostudź.
- Do miski przesiej mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodaj sól i wymieszaj.
- Jaja ucieraj z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru w makutrze lub mikserze z hakiem - motylkiem
- Stopniowo dodawaj mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewaj stopniowo mleko.
- Gotowe ciasto, albo pozostaw w makutrze, albo przełóż do kamionkowego garnka lub szklanego pojemnika z pokrywką.
- Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 4 - 6 tygodni.
Pieczenie ciasta na piernik
- Ciasto podziel na 3 porcje.
- Każdą część rozwałkowuj i wyłóż do blaszki o wymiarach 39 x 26 cm wyłożone papierem do pieczenia.
- Piecz pojedynczo piernikowe ciasta około 20 - 25 minut w temperaturze 170°C, ostudź.
- Wystudzone blaty piernikowe przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryj papierem do pieczenia, ustaw na nie blaszkę, w której się piekły lub deskę i obciąż.
- Do obciążenia możesz wykorzystać np. kamienie, słoiki lub puszki z przetworami.
- Odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 dni, po tym czasie ciasto zmięknie i zespoli się z powidłami.
- Gotowy piernik możesz podzielić na 3 - 4 części i według upodobań polać czekoladą lub lukrem i posypać orzechami.
Polewa czekoladowa i orzechy
- W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika, dodaj posiekaną czekoladę, mieszaj.
- Gładką polewą dekoruj ciasto.
- Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Piernik dojrzewający, znany jako piernik staropolski, jest jednym z najstarszych polskich wypieków świątecznych. Dawniej pieczono go z miodu, który symbolizował bogactwo i szczęście. Przepis przekazywano z pokolenia na pokolenie, a ciasto dojrzewało często w kamionkowych garnkach.
- Tradycyjnie piernik przekłada się powidłami śliwkowymi, jednak można także użyć dżemu z czarnej porzeczki, żurawiny lub wiśni. Te owoce mają wyraźny, kwaskowaty smak, który świetnie balansuje słodycz i korzenność piernika.
- Po przełożeniu powidłami i polaniu czekoladą, gotowy piernik najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, zawinięty w pergamin i folię. Dzięki temu zyska na wilgotności i miękkości, a smaki jeszcze bardziej się przegryzą.
- Miód, jako jeden z głównych składników piernika, ma właściwości konserwujące, dlatego ciasto może być długo przechowywane i staje się smaczniejsze z czasem. Najlepiej wybierać miód naturalny, jak lipowy czy wielokwiatowy, który dodatkowo wzbogaci aromat piernika.
- Własnoręcznie przygotowana przyprawa piernikowa wzbogaci ciasto o autentyczny aromat. Można zrobić ją z cynamonu, goździków, anyżu, imbiru, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego. Mieszając składniki samodzielnie, masz pełną kontrolę nad intensywnością smaku, co pozwala dostosować przyprawę do indywidualnych preferencji.
- Polewy wg podanych proporcji wystarczy na cały piernik, bez dzielenia. Jeżeli gotowe ciasto podzielimy na 3 - 4 mniejsze pierniki, musimy odpowiednio zwiększyć ilość składników na polewę.
- Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje wypieki
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.