Dolcetti Alle Nocciole - włoskie świąteczne ciasteczka orzechowe z mąką kasztanową. Jak zrobić własną mąkę z kasztanów jadalnych?
Dolcetti Alle Nocciole to pyszne i szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe, z dodatkiem mąki kasztanowej. Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra wiadomość, ciasteczka są bezglutenowe!
Drobnym utrudnieniem w przygotowaniu może okazać się dodatek mąki kasztanowej, a raczej trudność w jej zakupie. Niestety nie jest to mąka, która stoi na półkach w każdym spożywczym sklepie. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej.
Jak przygotować mąkę kasztanową w domu? Wystarczy świeże jadalne kasztany podpiec w piekarniku, obrać, zmielić, znowu podpiec i znowu zmielić. Tym sposobem proponuję dwa przepisy, na domową mąkę z kasztanów jadalnych i włoskie ciasteczka orzechowe.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/12/Włoskie-ciasteczka-z-maka-kasztanową.jpg)
SKŁADNIKI
CIASTKA
- 2 białka z jajek
- 150 g tartych orzechów laskowych
- 60 g mąki kasztanowej - opcjonalnie mąki migdałowej
- 60 g cukru pudru
- laska wanilii - tylko wyskrobane ziarenka z rozciętego wzdłuż strąka
- dodatkowy cukier puder do obtaczania ciastek przed pieczeniem
MĄKA Z KASZTANÓW JADALNYCH
- kasztany jadalne - ilość dowolna
WYKONANIE
MĄKA KASZTANOWA
- Kasztany jadalne nacinamy na krzyż z wypukłej strony i układamy nacięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 20 - 30 minut.
- Studzimy, obieramy ze skórki i mielimy w malakserze.
- Zmielone kasztany rozkładamy ponownie na blaszce i suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 50°C z funkcją termoobiegu około 2 - 3 godziny.
- Wystudzone i wysuszone kasztany mielimy (w młynku do kawy lub np. w thermomix) do uzyskania konsystencji mąki.
- Przechowujemy w szczelnie zamknięte, np. w słoiku.
CIASTKA
- Wszystkie składniki na ciasta mieszamy w mikserze lub ręcznie na gęsta pastę.
- Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Kulki obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Pieczemy ciastka około 20 - 30 minut, aż lekko spuchną i popękają.
- Ciastka studzimy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia nr 12/2017
- Według wskazówek z przepisu z magazynu mąkę kasztanową możemy zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami lub migdałami.
Tagi
świętawaniliaorzechyciasteczkakasztany jadalnemaka kasztanowaorzechy laskowebezglutenoweidealne do kawyBoże Narodzeniecały rokgrudzieńZobacz również
Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski
![pierniczki-z-dojrzewajacego-ciasta-na-piernik-staropolski](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/12/pierniczki-i-Hania.jpg)
Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto
![mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/12/mini-stollen-1.jpg)
Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello
![cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3973-960x1440.webp)
Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy
![chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1466-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.