
Dolcetti Alle Nocciole to szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe i z dodatkiem mąki kasztanowej.
Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra wiadomość, ciasteczka są bezglutenowe!
Drobnym utrudnieniem w przygotowaniu może okazać się dodatek mąki kasztanowej, a raczej trudność w jej zakupie. Niestety nie jest to mąka, która stoi na półkach w każdym spożywczym sklepie. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej.
Według wskazówek z oryginalnego przepisu* mąkę kasztanową możemy zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami lub migdałami. Ale skoro ma być mąka kasztanowa, to ma być!
Jak przygotować mąkę kasztanową w domu? Wystarczy świeże jadalne kasztany podpiec w piekarniku, obrać, zmielić, znowu podpiec i znowu zmielić. Tym sposobem proponuję dwa przepisy, na domową mąkę z kasztanów jadalnych i włoskie ciasteczka orzechowe.
SKŁADNIKI
CIASTKA
2 białka z jajek
150 g tartych orzechów laskowych
60 g mąki kasztanowej
60 g cukru pudru
laska wanilii - tylko wyskrobane ziarenka z rozciętego wzdłuż strąka
dodatkowy cukier puder do obtaczania ciastek przed pieczeniem
MĄKA Z KASZTANÓW JADALNYCH
kasztany jadalne - ilość dowolna
WYKONANIE
MĄKA KASZTANOWA
Kasztany jadalne nacinamy na krzyż z wypukłej strony i układamy nacięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 20 - 30 minut. Studzimy, obieramy ze skórki i mielimy w malakserze.
Zmielone kasztany rozkładamy ponownie na blaszce i suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 50°C z funkcją termoobiegu około 2 - 3 godziny. Wystudzone i wysuszone kasztany mielimy (w młynku do kawy lub np. w thermomix) do uzyskania konsystencji mąki. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
CIASTKA
Wszystkie składniki mieszamy w mikserze lub ręcznie na gęsta pastę. Białek nie ubijamy! Z przygotowanej masy formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Kulki obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy ciastka około 20 - 30 minut, aż lekko spuchną i popękają. Ciastka studzimy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.
Smacznego!
* Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia nr 12/2017
Tagi
waniliaorzechyciasteczkapomysł na szybkie daniewesołych świątkasztany jadalnemaka kasztanowaorzechy laskowebezglutenoweidealne do kawyZobacz również
Biskuttini Tal - Lewż. Maltańskie ciasteczka migdałowe

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.