Ukryj menu

Dolcetti Alle Nocciole - świąteczne ciasteczka orzechowe z mąką kasztanową

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Dolcetti Alle Nocciole - włoskie świąteczne ciasteczka orzechowe z mąką kasztanową. Jak zrobić własną mąkę z kasztanów jadalnych?

Dolcetti Alle Nocciole to pyszne i szybkie w przygotowaniu włoskie świąteczne ciasteczka, bardzo orzechowe, z dodatkiem mąki kasztanowej. Dla osób, które nie tolerują lub unikają glutenu, dobra wiadomość,  ciasteczka są bezglutenowe!

Drobnym utrudnieniem w przygotowaniu może okazać się dodatek mąki kasztanowej, a raczej trudność w jej zakupie. Niestety nie jest to mąka, która stoi na półkach w każdym spożywczym sklepie. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w sprzedaży internetowej.

Jak przygotować mąkę kasztanową w domu? Wystarczy świeże jadalne kasztany podpiec w piekarniku, obrać, zmielić, znowu podpiec i znowu zmielić. Tym sposobem proponuję dwa przepisy, na domową mąkę z kasztanów jadalnych i włoskie ciasteczka orzechowe.


SKŁADNIKI

CIASTKA

MĄKA Z KASZTANÓW JADALNYCH

WYKONANIE

MĄKA KASZTANOWA

  1. Kasztany jadalne nacinamy na krzyż z wypukłej strony i układamy nacięciem do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 20 - 30 minut
  3. Studzimy, obieramy ze skórki i mielimy w malakserze.
  4. Zmielone kasztany rozkładamy ponownie na blaszce i suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 50°C z funkcją termoobiegu około 2 - 3 godziny.
  5. Wystudzone i wysuszone kasztany mielimy (w młynku do kawy lub np. w thermomix) do uzyskania konsystencji mąki.
  6. Przechowujemy w szczelnie zamknięte, np. w słoiku.

CIASTKA

  1. Wszystkie składniki na ciasta mieszamy w mikserze lub ręcznie na gęsta pastę.
  2. Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  3. Kulki obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
  5. Pieczemy ciastka około 20 - 30 minut, aż lekko spuchną i popękają.
  6. Ciastka studzimy i przechowujemy w temperaturze pokojowej.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia nr 12/2017
  • Według wskazówek z przepisu z magazynu mąkę kasztanową możemy zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami lub migdałami.

Kategorie

Na SłodkoŚwięta

Zobacz również

Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

chlebowy-wieniec-swiateczny-pszenny-chleb-z-makiem-na-zakwasie

Marcepan - jak zrobić masę marcepanową?

marcepan-migdalowa-swiateczna-slodycz-jak-zrobic-mase-marcepanowa

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Tartaletki z serem i porami

Instagram Post

Chleb jak sztuka


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.