Domowy pszenny chleb na zakwasie na świąteczny stół. Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie
Chleb w formie wieńca, to pomysł na świąteczne pieczywo. Obficie obsypany makiem, przyozdobiony igliwiem, suszonymi pomarańczami, bombkami i gwiazdkami to piękna i pyszna dekoracja na wigilijny stół.
Ten chleb polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub, jeżeli nie macie kamienia na nagrzanej blaszce z piekarnika. Przygotujcie sobie również słoiczek, najlepiej taki po koncentracie pomidorowym. Dzięki niemu ciasto podczas garowania w lodówce nie złączy się na środku.
Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.
SKŁADNIKI na 1 bochenek/wieniec
LEVAIN (Zaczyn)
- 15 g zakwasu
- 70 g wody
- 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750
CHLEB
- cały zaczyn
- 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 350 g wody
- 8 g soli
- 5 - 6 łyżek maku
WYKONANIE
- 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, u mnie jest to kuchenny blat.
- Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy zaczyn, mąki i mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na około 30 - 45 minut do autolizy.
- Po tym czasie posypujemy ciasto solą i wyrabiamy około 2 -3 minuty w mikserze z hakiem lub z 5 minut ręcznie.
- Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny.
- W trakcie fermentacji ciasto składamy trzy, cztery razy w odstępie 30 minut.
- Koszyk lub miskę wykładamy lnianą ściereczką lub tak, jak ja jednorazowym czepkiem piekarniczym.
- Na środku stawiamy mały, wąski słoik, np. po koncentracie pomidorowym. Słoik również owijamy kawałkiem materiału, papieru do pieczenia lub czepkiem piekarniczym, dzięki temu łatwo będzie go wyjąć przed pieczeniem.
- 30 minut po ostatnim składaniu wysuwamy ciasto na stolicę podsypaną mąką i dzielimy na 5 równych porcji.
- Porcje ciasta zaokrąglamy i pozostawiamy na stolnicy przykryte lnianą ściereczką na około godzinę.
- Po tym czasie każdą porcję formujemy w mały okrągły bochenek.
- Mak wsypujemy do miseczki o większej średnicy niż porcje ciasta.
- Pędzelkiem zanurzonym w wodzie smarujemy chlebki i obtaczamy do połowy w maku.
- Kuliki układamy wokół słoika, tak, aby połówki z makiem były na dnie koszyka.
- Koszyk przykrywamy np. lnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.
- Do piekarnika wstawiamy kamień do pizzy lub blachę.
- Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 250°C.
- Nagrzewamy kamień lub blachę przez około 45 - 60 minut.
- Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z gorącą wodą.
- Ciasto delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką i wyjmujemy słoik.
- Przekładamy razem z papierem na rozgrzany kamień lub blachę i pieczemy 15 minut w temperaturze 250°C.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220°C i pieczemy dalej około 30 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
Dla przykładu podaje grafik według którego przygotowuję chleb:
- 07:00 - mieszanie zakwasu
- 17:00 - autoliza/fermentoliza
- 17:30 - wyrabianie ciasta
- 18:00 - składanie
- 18:30 - składanie
- 19:00 - składanie
- 19:30 - składanie
- 20:00 - dzielenie na porcje i odpoczynek ciasta na desce lub blacie
- 20:30 - formowanie kulek, ułożenie w koszyku, garowanie w lodówce
- 07:00 - 12:00 - pieczenie
Jola 2021-12-07 20:13:16
A jaki zakwas do tego chleba, pszenny? I jak go zrobić?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-09 00:41:50
Może być zakwas pszenny lub żytni
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.