Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

Domowy pszenny chleb na zakwasie na świąteczny stół. Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

Chleb w formie wieńca, to pomysł na świąteczne pieczywo. Obficie obsypany makiem, przyozdobiony igliwiem, suszonymi pomarańczami, bombkami i gwiazdkami to piękna i pyszna dekoracja na wigilijny stół.

Ten chleb polecam upiec na rozgrzanym kamieniu do pizzy lub, jeżeli nie macie kamienia na nagrzanej blaszce z piekarnika. Przygotujcie sobie również słoiczek, najlepiej taki po koncentracie pomidorowym. Dzięki niemu ciasto podczas garowania w lodówce nie złączy się na środku.

Czas wyrastania ciasta to parametry orientacyjne. Wszystko zależy od siły zakwasu i temperatury w kuchni. Należy to kontrolować, ponieważ czas wyrastania może być u każdego różny.

chleb świąteczny wieniec

SKŁADNIKI na 1 bochenek/wieniec

LEVAIN (Zaczyn)

  • 15 g zakwasu
  • 70 g wody
  • 70 g mąki chlebowej pszennej typ 750

CHLEB

  • cały zaczyn
  • 350 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 350 g wody
  • 8 g soli
  • 5 - 6 łyżek maku

WYKONANIE

  1. 10-16 godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, u mnie jest to kuchenny blat.
  2. Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy zaczyn, mąki i mieszamy tylko do połączenia składników, przykrywamy miskę folia spożywczą i odstawiamy na około 30 - 45 minut do autolizy.
  3. Po tym czasie posypujemy ciasto solą i wyrabiamy około 2 -3 minuty w mikserze z hakiem lub z 5 minut ręcznie.
  4. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wstępnej fermentacji na około 2,5 godziny.
  5. W trakcie fermentacji ciasto składamy trzy, cztery razy w odstępie 30 minut.
  6. Koszyk lub miskę wykładamy lnianą ściereczką lub tak, jak ja jednorazowym czepkiem piekarniczym.
  7. Na środku stawiamy mały, wąski słoik, np. po koncentracie pomidorowym. Słoik również owijamy kawałkiem materiału, papieru do pieczenia lub czepkiem piekarniczym, dzięki temu łatwo będzie go wyjąć przed pieczeniem.
  8. 30 minut po ostatnim składaniu wysuwamy ciasto na stolicę podsypaną mąką i dzielimy na 5 równych porcji.
  9. Porcje ciasta zaokrąglamy i pozostawiamy na stolnicy przykryte lnianą ściereczką na około godzinę.
  10. Po tym czasie każdą porcję formujemy w mały okrągły bochenek.
  11. Mak wsypujemy do miseczki o większej średnicy niż porcje ciasta.
  12. Pędzelkiem zanurzonym w wodzie smarujemy chlebki i obtaczamy do połowy w maku.
  13. Kuliki układamy wokół słoika, tak, aby połówki z makiem były na dnie koszyka.
  14. Koszyk przykrywamy np. lnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.
  15. Do piekarnika wstawiamy kamień do pizzy lub blachę.
  16. Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę na 250°C.
  17. Nagrzewamy kamień lub blachę przez około 45 - 60 minut.
  18. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z gorącą wodą.
  19. Ciasto delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy np. żyletką i wyjmujemy słoik.
  20. Przekładamy razem z papierem na rozgrzany kamień lub blachę i pieczemy 15 minut w temperaturze 250°C.
  21. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220°C i pieczemy dalej około 30 minut.
  22. Upieczony chleb studzimy na kratce.

PORADY I WSKAZÓWKI

Dla przykładu podaje grafik według którego przygotowuję chleb:

  • 07:00 - mieszanie zakwasu
  • 17:00 - autoliza/fermentoliza
  • 17:30 - wyrabianie ciasta
  • 18:00 - składanie
  • 18:30 - składanie
  • 19:00 - składanie
  • 19:30 - składanie
  • 20:00 - dzielenie na porcje i odpoczynek ciasta na desce lub blacie
  • 20:30 - formowanie kulek, ułożenie w koszyku, garowanie w lodówce
  • 07:00 - 12:00 - pieczenie

Zobacz również

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem

swiateczny-keks-z-bakaliami-i-cytrynowym-lukrem

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Komentarze

Jola 2021-12-07 20:13:16

A jaki zakwas do tego chleba, pszenny? I jak go zrobić?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-12-09 00:41:50

Może być zakwas pszenny lub żytni

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.