Domowe czekoladki - trufle z żurawiną i czekoladą - idealne na prezent
Czekoladowe trufle z żurawiną, przygotowane własnoręcznie w domu, to idealny pomysł na świąteczny prezent. Każdy kto uwielbia czekoladę doceni wartość i smak tych cudownych słodkości.

Dla dodania kontrastu smakowego polecam obtoczyć trufle w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej. Jest ona dosyć kwaśna i ma piękny kolor.
Jeśli nie macie liofilizowanej żurawiny trufle możecie ozdobić obtaczając w kakao w proszku, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub posiekanej czekoladzie.
Dodatek nalewki żurawinowej do trufli kategoryzuje ten przepis, jako deser dla dorosłych. Możemy nalewkę zastąpić sokiem z żurawiny i wtedy uszczęśliwimy również młodszych smakoszy trufli.
Gotowa masa na trufle jest dość twarda, aby łatwo formować kulki warto użyć łyżki do melonów. Taką łyżką wycinamy kulki, następnie w dłoniach formujemy ostateczny kształt.
SKŁADNIKI
- 20 g żurawiny suszonej
- 10 ml nalewki żurawinowej
- 100 g gorzkiej czekolady 70 %
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30 %
- 20 g masła
- 1 łyżka sproszkowanej żurawiny liofilizowanej
WYKONANIE
- Żurawinę drobno siekamy, zalewamy nalewką i odstawiamy na około pół godziny.
- Obie czekolady drobno siekamy.
- Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy ją do momentu wrzenia, po czym dodajemy posiekaną czekoladę i zdejmujemy garnek z ognia.
- Intensywnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się roztopi.
- Dodajemy masło i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na koniec dodajemy żurawinę razem z nalewką, dokładnie mieszamy.
- Masę przelewamy do miski, kiedy przestygnie szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc lub do momentu aż masa dobrze zastygnie.
- Z zastygłej masy formujemy kuleczki, odkładamy, najlepiej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gotowe kulki obtaczamy w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej.
Zobacz również
Domowe czekoladki z bakaliami

Trufle śliwkowe z tahini, kokosem i czekoladą

Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones

Czekoladowe masło orzechowe z miodem

Kuba | Vegan Taste 2017-12-20 21:02:46
Wyglądają świetnie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-12-27 11:57:29
Jeszcze lepiej smakują 😉
Odpowiedz
gin 2017-12-20 21:58:56
Ależ one śliczne! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-12-27 11:56:47
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.