Domowe czekoladki - trufle z żurawiną i czekoladą - idealne na prezent

Czekoladowe trufle z żurawiną, przygotowane własnoręcznie w domu, to idealny pomysł na świąteczny prezent. Każdy kto uwielbia czekoladę doceni wartość i smak tych cudownych słodkości.


Dla dodania kontrastu smakowego polecam obtoczyć trufle w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej. Jest ona dosyć kwaśna i ma piękny kolor.

Jeśli nie macie liofilizowanej żurawiny trufle możecie ozdobić obtaczając w kakao w proszku, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub posiekanej czekoladzie.

Dodatek nalewki żurawinowej do trufli kategoryzuje ten przepis, jako deser dla dorosłych. Możemy nalewkę zastąpić sokiem z żurawiny i wtedy uszczęśliwimy również młodszych smakoszy trufli.

Gotowa masa na trufle jest dość twarda, aby łatwo formować kulki warto użyć łyżki do melonów. Taką łyżką wycinamy kulki, następnie w dłoniach formujemy ostateczny kształt.

SKŁADNIKI

  • 20 g żurawiny suszonej
  • 10 ml nalewki żurawinowej
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 20 g masła
  • 1 łyżka sproszkowanej żurawiny liofilizowanej

WYKONANIE

  1. Żurawinę drobno siekamy, zalewamy nalewką i odstawiamy na około pół godziny.
  2. Obie czekolady drobno siekamy.
  3. Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy ją do momentu wrzenia, po czym dodajemy posiekaną czekoladę  i zdejmujemy garnek z ognia.
  4. Intensywnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się roztopi.
  5. Dodajemy masło i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  6. Na koniec dodajemy żurawinę razem z nalewką, dokładnie mieszamy.
  7. Masę przelewamy do miski, kiedy przestygnie szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc lub do momentu aż masa dobrze zastygnie.
  8. Z zastygłej masy formujemy kuleczki, odkładamy, najlepiej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Gotowe kulki obtaczamy w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej.

Zobacz również

Domowe czekoladki z bakaliami

domowe-czekoladki-z-bakaliami

Trufle śliwkowe z tahini, kokosem i czekoladą

trufle-sliwkowe-z-tahini-kokosem-i-czekolada

Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones

orkiszowe-kruche-buleczki-z-zurawinowym-lukrem-cranberry-scones

Czekoladowe masło orzechowe z miodem

czekoladowe-maslo-orzechowe-z-miodem

Komentarze

Kuba | Vegan Taste 2017-12-20 21:02:46

Wyglądają świetnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-12-27 11:57:29

Jeszcze lepiej smakują 😉

Odpowiedz

gin 2017-12-20 21:58:56

Ależ one śliczne! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-12-27 11:56:47

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.