Trufle czekoladowe z żurawiną - domowe słodycze

Trufle z czekoladą i żurawiną - domowe słodycze. Pomysł na jadalny prezent - domowe czekoladowe trufle z żurawiną.

Czekoladowe trufle z żurawiną, przygotowane własnoręcznie w domu. Takie domowe trufle to świetny pomysł na słodki, jadalny prezent, zwłaszcza w okresie świątecznym. Każdy kto uwielbia czekoladę doceni wartość i smak tych cudownych słodkości.

Domowe trufle to prosty przepis na pyszny deser, który doceni każdy miłośnik czekolady. Ciesz się smakiem ręcznie robionych słodkości i podaruj bliskim wyjątkową dawkę słodkiej przyjemności!


SKŁADNIKI

  • 20 g żurawiny suszonej
  • 10 ml nalewki żurawinowej - można zastąpić sokiem lub herbatką z żurawiny
  • 100 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 20 g masła
  • 1 łyżka sproszkowanej żurawiny liofilizowanej

WYKONANIE

  1. Żurawinę drobno siekamy, zalewamy nalewką i odstawiamy na około pół godziny.
  2. Obie czekolady drobno siekamy.
  3. Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy ją do momentu wrzenia, po czym dodajemy posiekaną czekoladę i zdejmujemy garnek z ognia.
  4. Intensywnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się roztopi.
  5. Dodajemy masło i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  6. Na koniec dodajemy żurawinę razem z nalewką, dokładnie mieszamy.
  7. Masę przelewamy do miski, kiedy przestygnie szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc lub do momentu aż masa dobrze zastygnie.
  8. Z zastygłej masy formujemy kuleczki, odkładamy, najlepiej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Gotowe kulki obtaczamy w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Dla dodania kontrastu smakowego polecam obtoczyć trufle w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej. Jest ona dosyć kwaśna i ma piękny kolor.
  • Jeśli nie macie liofilizowanej żurawiny trufle możecie ozdobić obtaczając w kakao w proszku, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub posiekanej czekoladzie.
  • Dodatek nalewki żurawinowej do trufli kategoryzuje ten przepis, jako deser dla dorosłych. Możemy nalewkę zastąpić sokiem lub herbatką z żurawiny i wtedy uszczęśliwimy również młodszych smakoszy trufli.
  • Gotowa masa na trufle jest dość twarda, aby łatwo formować kulki warto użyć łyżki do melonów. Taką łyżką wycinamy kulki, następnie w dłoniach formujemy ostateczny kształt.

Zobacz również

Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami

orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami

Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones

orkiszowe-kruche-buleczki-z-zurawinowym-lukrem-cranberry-scones

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze

Komentarze

Kuba | Vegan Taste 2017-12-20 21:02:46

Wyglądają świetnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-12-27 11:57:29

Jeszcze lepiej smakują 😉

Odpowiedz

gin 2017-12-20 21:58:56

Ależ one śliczne! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-12-27 11:56:47

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.