Trufle z czekoladą i żurawiną - domowe słodycze. Pomysł na jadalny prezent - domowe czekoladowe trufle z żurawiną.
Czekoladowe trufle z żurawiną, przygotowane własnoręcznie w domu. Takie domowe trufle to świetny pomysł na słodki, jadalny prezent, zwłaszcza w okresie świątecznym. Każdy kto uwielbia czekoladę doceni wartość i smak tych cudownych słodkości.
Domowe trufle to prosty przepis na pyszny deser, który doceni każdy miłośnik czekolady. Ciesz się smakiem ręcznie robionych słodkości i podaruj bliskim wyjątkową dawkę słodkiej przyjemności!
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/12/Czekoladowe-trufle-z-żurawiną.jpg)
SKŁADNIKI
- 20 g żurawiny suszonej
- 10 ml nalewki żurawinowej - można zastąpić sokiem lub herbatką z żurawiny
- 100 g gorzkiej czekolady 70 %
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30 %
- 20 g masła
- 1 łyżka sproszkowanej żurawiny liofilizowanej
WYKONANIE
- Żurawinę drobno siekamy, zalewamy nalewką i odstawiamy na około pół godziny.
- Obie czekolady drobno siekamy.
- Śmietankę wlewamy do garnka i podgrzewamy ją do momentu wrzenia, po czym dodajemy posiekaną czekoladę i zdejmujemy garnek z ognia.
- Intensywnie mieszamy, aż czekolada całkowicie się roztopi.
- Dodajemy masło i znowu mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na koniec dodajemy żurawinę razem z nalewką, dokładnie mieszamy.
- Masę przelewamy do miski, kiedy przestygnie szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na noc lub do momentu aż masa dobrze zastygnie.
- Z zastygłej masy formujemy kuleczki, odkładamy, najlepiej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gotowe kulki obtaczamy w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Dla dodania kontrastu smakowego polecam obtoczyć trufle w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej. Jest ona dosyć kwaśna i ma piękny kolor.
- Jeśli nie macie liofilizowanej żurawiny trufle możecie ozdobić obtaczając w kakao w proszku, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub posiekanej czekoladzie.
- Dodatek nalewki żurawinowej do trufli kategoryzuje ten przepis, jako deser dla dorosłych. Możemy nalewkę zastąpić sokiem lub herbatką z żurawiny i wtedy uszczęśliwimy również młodszych smakoszy trufli.
- Gotowa masa na trufle jest dość twarda, aby łatwo formować kulki warto użyć łyżki do melonów. Taką łyżką wycinamy kulki, następnie w dłoniach formujemy ostateczny kształt.
Zobacz również
Orzechowe pierniczki orkiszowe z morelami
![orzechowe-pierniczki-orkiszowe-z-morelami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz7-4-960x661.jpg)
Orkiszowe kruche bułeczki z żurawinowym lukrem - Cranberry Scones
![orkiszowe-kruche-buleczki-z-zurawinowym-lukrem-cranberry-scones](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/12/Scones-żurawina.jpg)
Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze
![sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/12/sernik-dyniowo-pomarańczowy-2.jpg)
5 Wyjątkowych Deserów Kawowych. Przepisy na Tiramisu, Affogato, Trufle, Crème Brûlée i Babeczki
![5-wyjatkowych-deserow-kawowych-przepisy-na-tiramisu-affogato-trufle-creme-brulee-i-babeczki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/IMG_4821-2-960x1440.webp)
Kuba | Vegan Taste 2017-12-20 21:02:46
Wyglądają świetnie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-12-27 11:57:29
Jeszcze lepiej smakują 😉
Odpowiedz
gin 2017-12-20 21:58:56
Ależ one śliczne! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-12-27 11:56:47
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.