Żurawinówka - domowa nalewka z żurawiny lub borówki brusznicy

Nalewka żurawinowa lub z borówki brusznicy - domowe przetwory

Owoce żurawiny błotnej są cenione za szczególnie dużą ilość witaminy C.
W kuchni najczęściej wykorzystujemy żurawinę na przetwory, galaretki, soki i kisiele.



Sok i wyciąg z owoców stosuje się między innymi w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych, jako lek obniżający ciśnienie krwi.

Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy i ... nie rozmrażamy!

Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak nalewki.

SKŁADNIKI

I ETAP

  • 1 kg żurawiny lub borówek brusznicy
  • 1 l alkoholu 70%

II ETAP

  • 300 ml wody
  • 300 ml cukru

WYKONANIE

I ETAP

  1. Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę.
  2. Zamrożoną żurawinę mielimy w maszynce do mięsa.
  3. Przekładamy do gąsiorka, zalewamy alkoholem 70% i szczelnie zamykamy.
  4. Gąsior odstawiamy w nasłonecznione miejsce na miesiąc, pamiętając o tym, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć zawartość naczynia.

II ETAP

  1. Po miesiącu zlewamy nalewkę przez wyłożone gazą sito.
  2. Przygotowujemy syrop - zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, studzimy.
  3. Przestudzony syrop łączymy z przefiltrowaną nalewką, rozlewamy do butelek.
  4. Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
  5. Im dłużej będzie leżakowała, tym jej smak i kolor będą nabierały mocy zacnego trunku. Ta reguła dotyczy praktycznie każdej nalewki, ale warto o niej pamiętać.

Kategorie

Z KUCHNINalewki

Zobacz również

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Słodko pikantny mus z winogron. Mostarda - wyśmienity dodatek do serów, pasztetów, mięs i pieczywa

slodko-pikantny-mus-z-winogron-mostarda-wysmienity-dodatek-do-serow-pasztetow-mies-i-pieczywa

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

Fuczki - smażone placki z kiszonej kapusty

fuczki-smazone-placki-z-kiszonej-kapusty

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.