Nalewka żurawinowa lub z borówki brusznicy - domowe przetwory
Owoce żurawiny błotnej są cenione za szczególnie dużą ilość witaminy C.
W kuchni najczęściej wykorzystujemy żurawinę na przetwory, galaretki, soki i kisiele.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/10/Nalewka-zurawina-błotna-595x866.jpg)
Sok i wyciąg z owoców stosuje się między innymi w leczeniu chorób układu moczowego, kamieniach żółciowych, jako lek obniżający ciśnienie krwi.
Żurawinę przed przygotowaniem nalewki przemrażamy i ... nie rozmrażamy!
Zamrożone owoce żurawiny mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy. Takie rozdrobnienie owoców żurawiny korzystnie wpływa na macerację, kolor i smak nalewki.
SKŁADNIKI
I ETAP
- 1 kg żurawiny lub borówek brusznicy
- 1 l alkoholu 70%
II ETAP
- 300 ml wody
- 300 ml cukru
WYKONANIE
I ETAP
- Owoce żurawiny myjemy, osuszamy i przemrażamy przez minimum dobę.
- Zamrożoną żurawinę mielimy w maszynce do mięsa.
- Przekładamy do gąsiorka, zalewamy alkoholem 70% i szczelnie zamykamy.
- Gąsior odstawiamy w nasłonecznione miejsce na miesiąc, pamiętając o tym, aby raz na jakiś czas wstrząsnąć zawartość naczynia.
II ETAP
- Po miesiącu zlewamy nalewkę przez wyłożone gazą sito.
- Przygotowujemy syrop - zagotowujemy wodę, dodajemy cukier, studzimy.
- Przestudzony syrop łączymy z przefiltrowaną nalewką, rozlewamy do butelek.
- Nalewkę odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
- Im dłużej będzie leżakowała, tym jej smak i kolor będą nabierały mocy zacnego trunku. Ta reguła dotyczy praktycznie każdej nalewki, ale warto o niej pamiętać.
Zobacz również
Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny
![sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/05/5X9A2295-595x892.webp)
Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem
![domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/08/5X9A8324-960x1440.webp)
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem
![nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/07/orzechówka-595x879.jpg)
Pigwówka - nalewka z pigwowca według receptury Pana Hieronima
![pigwowka-nalewka-z-pigwowca-wedlug-receptury-pana-hieronima](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/10/Pigwa.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.