Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

Początek listopada to jest najlepszy czas na nastawienie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest szybki i prosty. Jedynym problemem może okazać się znalezienie odpowiedniego miejsca na czas dojrzewania. Ciasto powinno dojrzewać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce albo w chłodnej piwnicy.

Przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki, został przetestowany przez bardzo, bardzo wiele osób. Jeżeli receptura ma tyle pochlebnych recenzji, więc nie ma co eksperymentować.

Warunkiem udanego piernika jest korzenna przyprawa, którą najlepiej przygotować samemu lub znaleźć gotową o bardzo dobrym składzie. Przepis na domową przyprawę piernikową TUTAJ.

Składniki

500 g miodu

250 g cukru

250 g masła

1 kg mąki np. typ 550

3 jaja

125 ml mleka

1/2 łyżeczki soli

3 łyżeczki sody

30 – 40 g przyprawy do piernika  – najlepiej domowej roboty

Wykonanie

W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło. Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.

Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, najlepiej w makutrze, ponieważ mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby. Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy stopniowo mleko.

Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5 – 6 tygodni. Po tym czasie możemy już zacząć piec piernik staropolski i pierniczki.

2 thoughts on “Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

  1. Witam Szukam przepisu na piernik ale najwcześniej mogę ciasto zrobić tydzień przed pieczeniem.Dziękuję za poradę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *