Ajvar to tradycyjna bałkańska pasta warzywna, przyrządzana ze słodkiej papryki, bakłażanów, octu i przypraw

Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostrą papryczkę. Każda gospodyni powie, że jej przepis jest najlepszy, prawdziwy i oryginalny… i o to chodzi!


Często pojawia się pytanie, do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta - do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs i warzyw, możemy kłaść go na gorących grzankach, doskonale pasuje do hamburgerów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Z tej porcji wychodzi około 500 ml ajwaru. To niewiele, więc warto zwielokrotnić składniki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 bakłażan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Warzywa w całości pieczemy w piekarniku w temperaturze 240°C przez 45 minut. 
  2. Upieczone warzywa przekładamy do szklanej misy i przykrywamy talerzem, aby się zaparzyły.
  3. Kiedy przestygną obieramy ze skórki, z papryk pozbywamy się nasion.
  4. Obrane warzywa kroimy w paski i przekładamy do głębokiej patelni lub garnka.
  5. Na patelni, na oliwie chwilę smażymy pokrojone warzywa, dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz.
  6. Całość miksujemy, nie za długo, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
  7. Gotowy ajwar przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.

Zobacz również

Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

marynowane-rzodkiewki-pyszna-chrupiaca-i-pikantna-przekaska

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Sos z pieczonych pomidorów i warzyw - przetwory na zimę

sos-z-pieczonych-pomidorow-i-warzyw-przetwory-na-zime

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.