Ajvar to tradycyjna bałkańska pasta warzywna, przyrządzana ze słodkiej papryki, bakłażanów, octu i przypraw
Ajwar to tradycyjny bałkański sos paprykowy. Oprócz papryki do sosu możemy dodawać inne warzywa, takie jak: bakłażan, czosnek, pomidory czy ostrą papryczkę. Każda gospodyni powie, że jej przepis jest najlepszy, prawdziwy i oryginalny… i o to chodzi!

Często pojawia się pytanie, do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta - do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs i warzyw, możemy kłaść go na gorących grzankach, doskonale pasuje do hamburgerów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Z tej porcji wychodzi około 500 ml ajwaru. To niewiele, więc warto zwielokrotnić składniki.
SKŁADNIKI
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 papryczka pepperoni
- 1 bakłażan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Warzywa w całości pieczemy w piekarniku w temperaturze 240°C przez 45 minut.
- Upieczone warzywa przekładamy do szklanej misy i przykrywamy talerzem, aby się zaparzyły.
- Kiedy przestygną obieramy ze skórki, z papryk pozbywamy się nasion.
- Obrane warzywa kroimy w paski i przekładamy do głębokiej patelni lub garnka.
- Na patelni, na oliwie chwilę smażymy pokrojone warzywa, dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz.
- Całość miksujemy, nie za długo, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
- Gotowy ajwar przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Zobacz również
Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

Sos z pieczonych pomidorów i warzyw - przetwory na zimę

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.