Domowe kiszone ogórki na zimę. Prosty i tradycyjny przepis na chrupiącą i aromatyczną kiszonkę. Zdrowy i pyszny dodatek do codziennych posiłków przez całą zimę.
Dlaczego warto kisić ogórki w domu?
Kiszenie warzyw to sztuka, która nie tylko przedłuża ich żywotność, ale także otwiera drzwi do wyjątkowych doznań smakowych. To metoda konserwacji, praktykowana od wieków przez naszych przodków, która nadal zachwyca koneserów kiszonek na całym świecie. Domowe kiszenie ogórków to nie tylko tradycja, ale też zdrowy i naturalny sposób przechowywania sezonowych plonów - bez octu, cukru czy sztucznych dodatków.
Czym domowe kiszone ogórki różnią się od sklepowych?
Choć obecnie mamy dostęp do różnych przetworów w sklepach, to nic nie równa się smakowi i jakości kiszonych warzyw przygotowanych we własnej kuchni. Starannie dobrane, świeże ogórki, aromatyczne przyprawy, czas i troska włożone w proces fermentacji tworzą wyjątkową głębię smaku, której nie da się odtworzyć przemysłowo. Kiszone ogórki to smak letniego ogrodu przez cały rok, pyszna i zdrowa przekąska, a także wspaniały dodatek do sałatek czy zup. W tym przepisie przedstawiam prosty sposób kiszenia ogórków, metodą, która w moim domu gości od pokoleń. Gotowy na kulinarne wyzwania? Zatem do dzieła, ogórki kisić czas!

SKŁADNIKI - dodatki na litrowy słoik
WYKONANIE
- Solanka - zagotowuj wodę, dodaj sól, wymieszaj, przestudź.
- Ogórki zalej zimną wodą i mocz około godzinę.
- Po tym czasie ogórki umyj i odsącz z wody.
- Czosnek i korzeń chrzanu również umyj i obierz.
- Ogórki układaj ciasno w słoiku (najlepiej w pionie) na przemian z dodatkami i zalej przestudzoną solanką.
- Upewnij się, że ogórki i dodatki w całości są przykryte solanką.
- Zamknij słoiki i odstaw w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej na tydzień lub dwa.
- Jeżeli kisisz ogórki w upalne dni fermentacja będzie przebiegała zdecydowanie szybciej.
- Ogórki będą gotowe, kiedy zalewa zacznie mętnieć, wtedy najlepiej kiszonkę odstawić do chłodnego pomieszczenia.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jakie ogórki wybrać do kiszenia?
Najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe, twarde, jędrne i nieduże. Im mniejsze ogórki, tym większa szansa, że zachowają chrupkość po kiszeniu. Unikaj ogórków przerośniętych i miękkich.
Czy można użyć innych dodatków niż koper?
Oprócz tradycyjnych baldachów kopru warto sięgnąć po liście wiśni, czarnej porzeczki, winorośli, dębu czy ogórecznika. To właśnie one, dzięki zawartości garbników pomagają utrzymać jędrność ogórków.
Jak przygotować dobrą solankę?
Podstawowa proporcja to 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej na każdy litr przegotowanej wody. Solankę najlepiej przygotować wcześniej i przestudzić, powinna być zimna lub letnia, nie gorąca. Zbyt wysoka temperatura może zaburzyć naturalną fermentację i negatywnie wpłynąć na chrupkość ogórków. Letnia solanka (do około 40°C) jest bezpieczna, ale unika się zalewania ogórków wrzątkiem.
Ile trwa kiszenie ogórków?
Czas fermentacji zależy od temperatury otoczenia. W ciepłe, letnie dni ogórki mogą być gotowe już po 3 - 5 dniach. W chłodniejszych warunkach proces może potrwać nawet 10 - 14 dni. Gdy zalewa stanie się lekko mętna i kwaśna w smaku, to znak, że ogórki są ukiszone.
Jak przechowywać kiszone ogórki?
Po zakończonej fermentacji najlepiej przenieść słoiki do chłodnego miejsca, np. piwnicy, spiżarki lub dolnej półki lodówki. Niska temperatura spowalnia proces kiszenia i pozwala dłużej cieszyć się smakiem ogórków bez ryzyka, że staną się zbyt kwaśne.
Co zrobić, by ogórki były bardziej chrupiące?
Poza wyborem odpowiednich ogórków i dodatkiem liści z garbnikami, warto moczyć ogórki w zimnej wodzie przez około godzinę przed kiszeniem. Dzięki temu odzyskają jędrność, a ich skórka lepiej zniesie proces fermentacji.
Marzena 2020-07-30 07:42:29
Już mam pokiszone ogórki. Ale zdjęcie tak mnie urzekło...🙂 Piękne!
My jeszcze dodajemy kawałeczek ostrej papryki.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-04 01:28:17
Tak, ostra papryka to bardzo dobry pomysł! Do części słoików dosypuję czasami chili w płatkach 😉
Odpowiedz
Danuta 2020-08-03 10:28:03
Żeby ogórki były pachnące należy dodać więcej kopru, czy więcej tym lepiej.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-04 01:26:08
Tak jest 🙂
Odpowiedz
KARDAMON 2022-10-01 23:35:20
Do kiszenia ogórków dodaję tylko koper, czosnek (2-3 ząbki na słoik), pieprz ziarnisty (5 szt. na słoik),oraz ziele angielskie (5 szt. na słoik).
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.