Kiszone ogórki - tradycyjny i smakowity przepis na domowe przetwory na zimę. Wykorzystaj fermentację, by cieszyć się ich aromatem przez długie miesiące
Kiszenie warzyw to sztuka, która nie tylko przedłuża ich żywotność, ale także otwiera drzwi do wyjątkowych smakowych doznań. To metoda konserwacji, praktykowana od wieków przez naszych przodków, która nadal zachwyca koneserów kiszonek na całym świecie.
Choć obecnie mamy dostęp do różnych przetworów w sklepach, to nic nie równa się smakowi i jakości kiszonych warzyw przygotowanych we własnej kuchni. Starannie dobrane, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy, czas i troska włożone w proces fermentacji tworzą wyjątkową jakość i smak.
Kiszone ogórki to smak letniego ogrodu przez cały rok, pyszna i zdrowa przekąska, a także wspaniały dodatek do sałatek czy zup. W tym przepisie przedstawiam prosty sposób kiszenia ogórków, metodą, która jest już tradycją w moim domu.
Gotowy na kulinarne wyzwania? Zatem do dzieła, ogórki kisić czas!
SKŁADNIKI - dodatki na litrowy słoik
- ogórki gruntowe, twarde i nieduże
- 1 - 2 baldachy kopru
- 2 - 3 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu - około 3 cm
- 2 liście (do wyboru: liście czarnej porzeczki, wiśni, dębu, winorośli lub ogórecznika)
- Solanka: na 1 l przegotowanej wody - 1,5 łyżki soli kamiennej
WYKONANIE
- Solanka - zagotowujemy wodę, dodajemy sól, mieszamy, studzimy.
- Ogórki zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę.
- Po tym czasie ogórki myjemy i odsączamy z wody.
- Czosnek i korzeń chrzanu również myjemy i obieramy.
- Ogórki układamy ciasno w słoiku (najlepiej w pionie) na przemian z dodatkami i zalewamy przestudzoną solanką.
- Upewnijmy się, że ogórki i dodatki w całości są przykryte solanką.
- Zamykamy słoiki i odstawiamy w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej na tydzień lub dwa.
- Jeżeli kisimy ogórki w upalne dni fermentacja będzie przebiegać zdecydowanie szybciej.
- Ogórki będą gotowe, kiedy zalewa zacznie mętnieć, wtedy najlepiej kiszonkę odstawić do chłodnego pomieszczenia.
Marzena 2020-07-30 07:42:29
Już mam pokiszone ogórki. Ale zdjęcie tak mnie urzekło...🙂 Piękne!
My jeszcze dodajemy kawałeczek ostrej papryki.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-04 01:28:17
Tak, ostra papryka to bardzo dobry pomysł! Do części słoików dosypuję czasami chili w płatkach 😉
Odpowiedz
Danuta 2020-08-03 10:28:03
Żeby ogórki były pachnące należy dodać więcej kopru, czy więcej tym lepiej.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-04 01:26:08
Tak jest 🙂
Odpowiedz
KARDAMON 2022-10-01 23:35:20
Do kiszenia ogórków dodaję tylko koper, czosnek (2-3 ząbki na słoik), pieprz ziarnisty (5 szt. na słoik),oraz ziele angielskie (5 szt. na słoik).
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.