Domowe kiszonki - pyszne, zdrowe, kolorowe - buraczkowy, czerwony kalafior
Kiszony kalafior - nie próbowałam, nie znałam smaku i jakoś wątpiłam w to, że może być smaczny. Przez to też, tak bardzo długo zabierałam się do próby jego zakiszenia. Teraz wiem, że to był błąd!
Pewnego letniego poranka w maleńkim i uroczym barze śniadaniowym w Krakowie* pierwszy raz spróbowałam kiszonego kalafiora w buraczkach. Przepadłam… był pyszny, chrupiący, a na dodatek w przecudnym kolorze. Wróciłam do domu i od tamtej pory eksperymentuje z kiszeniem kalafiora w różnych wersjach. Póki co kalafior ukiszony według tego przepisu smakuje mi najbardziej.

SKŁADNIKI na 2 słoiki o pojemności 1 l
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 burak
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki Gochugaru (ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi) lub kilka ziaren pieprzu
- kawałek korzenia chrzanu - około 3 cm
- solanka - mieszamy 1 l przegotowanej wody z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej
- opcjonalnie (w celu przyspieszenia fermentacji) - kilka łyżek soku z kiszonych ogórków lub soku z kiszenia kimchi
WYKONANIE
- Buraka, czosnek i chrzan obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
- Kalafiora dzielimy na różyczki.
- Różyczki kalafiora i plastry buraka układamy w słojach razem z czosnkiem, chrzanem, liściem laurowym i płatkami papryki.
- Całość zalewamy solanką, opcjonalnie dodajemy sok z kiszonych ogórków lub kimchi.
- Zamykamy słoiki i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 4 - 5 dni.
- Przez pierwsze 2 - 3 dni otwieramy słoiki raz dziennie, aby kiszonkę odgazować.
- Kalafior po 4 - 5 dniach jest już gotowy i można przenieść kiszonkę do lodówki. Jeżeli jednak uważacie, że jest za słabo ukiszony pozostawcie go w temperaturze pokojowej na dłużej.
Dominika - Jarzynova, jeszcze raz dziękuję za wspólne śniadanie w Rannym ptaszku.
Zobacz również
Kiszony kalafior z kurkumą i curry - domowe kiszonki

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro

Moomu 2020-07-04 16:22:31
Mega! Już wysyłam Mamuśce może mi zrobi 🙈😹❣️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-07-14 17:24:32
Polecam, kalafior jest przepyszny, ostrzegam tylko przed zapachem 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.