Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Kiszony kalafior z kurkumą i curry - domowe kiszonki

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Kiszony kalafior z kurkumą i curry. Domowe przetwory - żółty kiszony kalafior - smaczne i zdrowe kiszonki

Długo nie kisiłam kalafiora, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy pierwszy raz spróbowałam kalafiora kiszonego w buraczkach w pewnym krakowskim śniadaniowym barze, przepadłam. Kiszę teraz kalafiora bardzo często, jest pyszny i chrupiący.

domowe przetwory kiszonki kalafior na żołto

W zeszłym sezonie zakisiłam bardzo pyszny kalafiora z buraczkami
Tym razem proponuję wersję żółtą z dodatkiem curry, kurkumy, ostrej papryki i imbiru.

SKŁADNIKI na 2 słoiki o pojemności 1 l

WYKONANIE

  1. Czosnek i imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
  2. Kalafiora dzielimy na różyczki.
  3. Różyczki kalafiora układamy w słojach, dodajemy proporcjonalnie czosnek, imbir, płatki papryki, kurkumę i curry.
  4. Całość zalewamy solanką, zamykamy słoiki i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 4 - 5 dni.
  5. Przez pierwsze 2 - 3 dni otwieramy słoiki raz dziennie, aby kiszonkę odgazować.
  6. Kalafior po 4 - 5 dniach jest już gotowy i można przenieść kiszonkę do lodówki lub zimnej piwnicy. Jeżeli jednak uważacie, że jest za słabo ukiszony pozostawcie go w temperaturze pokojowej na dłużej.

Zobacz również

Kiszony kalafior z burakiem - domowe przetwory z warzyw

kiszony-kalafior-z-burakiem-domowe-przetwory-z-warzyw

Kiszona sezonowa sałatka z ogórków, papryki i szalotki

kiszona-sezonowa-salatka-z-ogorkow-papryki-i-szalotki

Oi Sobagi – Kimchi z Ogórka - Koreańskie kiszone ogórki

oi-sobagi-kimchi-z-ogorka-koreanskie-kiszone-ogorki

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.