Domowe przetwory - żółty kiszony kalafior - smaczne i zdrowe kiszonki
Długo nie kisiłam kalafiora, ponieważ miałam wątpliwości czy mi posmakuje. Jednak od czasu, kiedy pierwszy raz spróbowałam kalafiora kiszonego w buraczkach w pewnym krakowskim śniadaniowym barze, przepadłam. Kiszę teraz kalafiora bardzo często, jest pyszny i chrupiący.
![domowe przetwory kiszonki kalafior na żołto](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/07/kiszony-kalafior-z-curry-595x858.jpg)
W zeszłym sezonie zakisiłam bardzo pyszny kalafiora z buraczkami
Tym razem proponuję wersję żółtą z dodatkiem curry, kurkumy, ostrej papryki i imbiru.
SKŁADNIKI na 2 słoiki o pojemności 1 l
- 1 średniej wielkości kalafior
- 2 ząbki czosnku
- 2 - 4 plasterki imbiru
- 1/2 łyżeczki Gochugaru (ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi) lub chili
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka curry w proszku
- solanka - mieszamy 1 l przegotowanej wody wymieszana z 1 łyżką soli kamiennej niejodowanej
WYKONANIE
- Czosnek i imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
- Kalafiora dzielimy na różyczki.
- Różyczki kalafiora układamy w słojach, dodajemy proporcjonalnie czosnek, imbir, płatki papryki, kurkumę i curry.
- Całość zalewamy solanką, zamykamy słoiki i odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 4 - 5 dni.
- Przez pierwsze 2 - 3 dni otwieramy słoiki raz dziennie, aby kiszonkę odgazować.
- Kalafior po 4 - 5 dniach jest już gotowy i można przenieść kiszonkę do lodówki lub zimnej piwnicy. Jeżeli jednak uważacie, że jest za słabo ukiszony pozostawcie go w temperaturze pokojowej na dłużej.
Tagi
przetwory domowezapasy na zimędomowe kiszonkikalafiorz domowej spiżarnikiszony kalafiorprzetworyzdrowe kiszonkiZobacz również
Kiszony kalafior z burakiem - domowe przetwory z warzyw
![kiszony-kalafior-z-burakiem-domowe-przetwory-z-warzyw](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/07/kiszony-kalafior-z-buraczkami-595x858.jpg)
Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką
![kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/01/Kiszony-fenkul-koper-wloski.jpg)
Kiszone pomidory. Domowe kiszone pomidorki koktajlowe
![kiszone-pomidory-domowe-kiszone-pomidorki-koktajlowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/5X9A4999-960x1440.webp)
Domowy zakwas na żurek na dwa sposoby
![zakwas-na-zurek-na-dwa-sposoby](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/zakwas-na-żur.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.