Kolorowa tarta na francuskim cieście z kalafiorem, cukinią i marchewką
Tarta z warzywami na francuskim cieście to pomysł na szybką kolację lub obiad. Najwięcej pracy, a raczej zabawy czeka nas przy ścinaniu i rolowaniu pasków z marchewki i cukinii. Do tej czynności warto zaangażować jakiegoś małego pomocnika.
Coraz częściej w sprzedaży pojawiają się kalafiory w różnych barwach. Trudno im się oprzeć, kuszą swoją barwą i strukturą. Takie kolorowe kalafiory oprócz witamin i składników mineralnych, zawierają również barwniki o właściwościach prozdrowotnych. Do tej tarty dodałam fioletowy kalafior, ale możemy zamienić go na każdy inny, nawet na zielony romanesco.
SKŁADNIKI
- 1 cukinia - 200g
- 2 marchewki - 200 g
- 1/2 kalafiora - 300 g
- 1 jajo
- 100 g śmietanki 30 %
- 150 g serka mascarpone
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 275 g
WYKONANIE
- Cukinię i marchewkę myjemy, marchewkę możemy obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy z warzyw długie, cienkie paski. Kalafiora dzielimy na różyczki.
- W miseczce mieszamy jajko, śmietankę, serek mascarpone, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość ubijamy widelcem lub trzepaczką, aż uzyskamy jednolitą konsystencje, bez grudek.
- Ciastem francuskim wykładamy foremkę do tarty o średnicy około 28cm. Warto wcześniej foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta łączymy, wałkujemy i wycinamy z nich drobne listki do dekoracji.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190°C - 200° C. Na ciasto wylewamy masę śmietanową i zaczynamy dekorować tartę. Rozkładamy różyczki kalafiora, a pomiędzy układamy zwinięte w rolki paski marchewki i cukinii. Dekorujemy listkami z ciasta francuskiego, całość skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Pieczemy około 35 minut.
Po przygotowaniu takiej tarty często na koniec zostaje trochę warzyw. Ścinki marchewek, cukinii lub różyczki kalafiora najlepiej zapakować do pojemników i schować do lodówki. Na drugi dzień możemy wrzucić je do gara i ugotować lekką zupę warzywną, zapiec skropione oliwą w piekarniku lub przygotować kolejną tartę. Aby przechowywać żywność w lodówce dwa razy dłużej warto zapakować je próżniowo. Jest to najlepszy sposób na utrzymanie świeżości produktów i znaczne zmniejszenie ilości odpadów domowych.
Pakowanie próżniowe jest bezpieczną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności, które zamykają produkty spożywcze razem z powietrzem. W tej chwili korzystam z systemu pakowania próżniowego FoodSaver . Pojemniki FoodSaver Fresh są wykonane z bezbarwnego plastiku wolnego od BPA. Są odporne na pęknięcia, plamy i zapachy. Można ich używać w zmywarce do naczyń i kuchence mikrofalowej. Każdy model tych pojemników jest dopasowany i można je układać jeden na drugim, co ułatwia przechowywanie w lodówce.
Dzięki systemowi FoodSaver świeże jedzenie jest zawsze na wyciągnięcie ręki. Po prostu umieść swoje danie w próżni by cieszyć się nim kiedy chcesz.
Wpis powstał w ramach współpracy.
Pichceniomania 2020-01-29 21:09:50
Pięknie i zapewne bardzo smacznie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-29 21:59:40
Tak, bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
Kamila 2020-01-30 15:57:51
Przepięknie wygląda :) aż szkoda jeść taka piękna, arcydzieło :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-02 14:49:09
Trzeba jeść 🙂 i szykować następną 😉 ... u mnie tak było
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.