Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób na szybką potrawę, która nie wymaga większego wysiłku w przygotowaniu.
Zwykle zapiekam biały kalafior, tym razem jednak zagościł w mojej kuchni kolorowy - fioletowy, zielony, żółty i biały. Niestety po upieczeniu stracił trochę na swojej urodzie i nie jest już taki kolorowy... na szczęście jest bardzo smaczny.


SKŁADNIKI

500 g kalafiora

1 duża czerwona cebula

1 ząbek czosnku

1/2 świeżej papryczki chili

1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

1 łyżka pestek dyni

WYKONANIE

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy na większe kawałki, obrany ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paski. Cebulą, czosnkiem i chili obkładamy kalafior. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem rzymskim. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Kalafior wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 - 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.

Na koniec obsypujemy pestkami dyni.

Smacznego!

Zobacz również

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią

tarta-z-kalafiorem-marchewka-i-cukinia

Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem

bataty-z-czarna-soczewica-beluga-z-serem-feta-i-jarmuzem

Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą

surowka-z-bialej-kapusty-z-suszonymi-morelami-czerwona-cebula

Komentarze

gin 2018-02-11 14:24:02

Ależ fantastycznie to wygląda! :) Szalenie mi się te kolorowe kalafiory podobają :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-02-12 14:00:24

Kolorowe kalafiory są ... ładne 😉 i smaczne 🙂

Odpowiedz

Zielona Utopia 2018-02-11 23:34:24

To musi być przepyszne. <3

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-02-12 14:01:19

Danie jest pyszne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.