
Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób na szybką potrawę, która nie wymaga większego wysiłku w przygotowaniu.
Zwykle zapiekam biały kalafior, tym razem jednak zagościł w mojej kuchni kolorowy - fioletowy, zielony, żółty i biały. Niestety po upieczeniu stracił trochę na swojej urodzie i nie jest już taki kolorowy... na szczęście jest bardzo smaczny.

SKŁADNIKI
500 g kalafiora
1 duża czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/2 świeżej papryczki chili
1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka pestek dyni
WYKONANIE
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy na większe kawałki, obrany ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paski. Cebulą, czosnkiem i chili obkładamy kalafior. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem rzymskim. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Kalafior wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 - 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.
Na koniec obsypujemy pestkami dyni.
Smacznego!
Tagi
obiadczosnekchilioliwacebulaprzepisy wegetariańskiekuminpomysł na szybkie daniepestki dyniczerwona cebuladanie wegetariańskiekuchnia wegetariańskakalafiorzapiekane warzywapieczony kalafiorkolorowy kalafiorzapiekankaszybki obiadZobacz również
Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią

Bataty z czarną soczewicą beluga, z serem feta i jarmużem

Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą

gin 2018-02-11 14:24:02
Ależ fantastycznie to wygląda! :) Szalenie mi się te kolorowe kalafiory podobają :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-02-12 14:00:24
Kolorowe kalafiory są ... ładne 😉 i smaczne 🙂
Odpowiedz
Zielona Utopia 2018-02-11 23:34:24
To musi być przepyszne. <3
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-02-12 14:01:19
Danie jest pyszne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.