Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób na szybką potrawę, która nie wymaga większego wysiłku w przygotowaniu.
Zwykle zapiekam biały kalafior, tym razem jednak zagościł w mojej kuchni kolorowy - fioletowy, zielony, żółty i biały. Niestety po upieczeniu stracił trochę na swojej urodzie i nie jest już taki kolorowy... na szczęście jest bardzo smaczny.
SKŁADNIKI
500 g kalafiora
1 duża czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/2 świeżej papryczki chili
1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka pestek dyni
WYKONANIE
Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
Kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy na większe kawałki, obrany ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paski. Cebulą, czosnkiem i chili obkładamy kalafior. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem rzymskim. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Kalafior wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 - 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.
Na koniec obsypujemy pestkami dyni.
Smacznego!
gin 2018-02-11 14:24:02
Ależ fantastycznie to wygląda! :) Szalenie mi się te kolorowe kalafiory podobają :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-02-12 14:00:24
Kolorowe kalafiory są ... ładne 😉 i smaczne 🙂
Odpowiedz
Zielona Utopia 2018-02-11 23:34:24
To musi być przepyszne. <3
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-02-12 14:01:19
Danie jest pyszne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.