Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

Warzywa z piekarnika. Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem.

Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób na szybką potrawę, która nie wymaga większego wysiłku w przygotowaniu.
Zwykle zapiekam biały kalafior, tym razem jednak zagościł w mojej kuchni kolorowy - fioletowy, zielony, żółty i biały. Niestety po upieczeniu stracił trochę na swojej urodzie i nie jest już taki kolorowy... na szczęście jest bardzo smaczny.



SKŁADNIKI

  • 500 g kalafiora
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka pestek dyni

WYKONANIE

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Kalafior dzielimy na różyczki i układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę obieramy i kroimy na większe kawałki, obrany ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. Papryczkę chili oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paski. Cebulą, czosnkiem i chili obkładamy kalafior. Całość przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem rzymskim. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Kalafior wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 - 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową.

Na koniec obsypujemy pestkami dyni.

Smacznego!

Zobacz również

Pieczona dynia z szałwią, pieczarkami z fetą i pomidorami

pieczona-dynia-z-szalwia-pieczarkami-z-feta-i-pomidorami

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Skrzydełka ze śliwką zawinięte w boczek pieczone na marchewkach

skrzydelka-ze-sliwka-zawiniete-w-boczek-pieczone-na-marchewkach

Komentarze

gin 2018-02-11 14:24:02

Ależ fantastycznie to wygląda! :) Szalenie mi się te kolorowe kalafiory podobają :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-02-12 14:00:24

Kolorowe kalafiory są ... ładne 😉 i smaczne 🙂

Odpowiedz

Zielona Utopia 2018-02-11 23:34:24

To musi być przepyszne. <3

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-02-12 14:01:19

Danie jest pyszne, a przede wszystkim wyjątkowo proste w przygotowaniu!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.