Upiecz to! Pieczona dynia z szałwią i pieczarkami z dodatkiem sera feta i pomidorów. Przepis na szybki obiad lub kolację
Dynia, pieczarki, pomidory stanowią prawdziwe jesienną kombinację. Dodatek fety sprawia, że potrawa zyskuje odpowiedni smak i aromat. Takie pieczone warzywa możemy zjeść na gorąco, lub jako sałatka na zimno.
Świeża rukola i sos musztardowy stanowią świetne dopełnienie smakowe całego dania. Nie zawsze jednak mamy w domu zielone listki rukoli. Możecie je pominąć, robiłam to danie również bez zielonych liści i i sosu musztardowego, a zamiast fetą posypałam pod koniec mozzarellą. Wyszło równie pysznie, więc przepis możemy zaliczyć do bardzo uniwersalnych i zero waste!
SKŁADNIKI
PIECZONE WARZYWA
- 700 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę lub plastry
- 1 czerwona cebula pokrojona na duże kawałki
- 4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 300 g pieczarek, przepołowionych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 15 listków szałwii
- 200 g sera feta, pokruszonego
- 350 g pomidorków koktajlowych
SOS
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 100 g listków rukoli
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C w trybie z termoobiegiem lub 220°C bez termoobiegu. Wkładamy dynię, czerwoną cebulę, pieczarki do brytfanki. Polewamy je oliwa, posypujemy czosnkiem, lekko solą i listkami szałwii, mieszamy. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy około 30 - 45 minut.
Posypujemy podpieczone warzywa fetą, dodajemy pomidorki i pieczemy jeszcze 15 minut, aż dynia będzie miękka, a pomidorki zaczną się rozpadać.
W tym czasie mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę, doprawiając do smaku solą.
Upieczone warzywa podajemy z rukolą i sosem musztardowym.
Inspiracja - Upiecz to! - Rukmini Iyer
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.