Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pieczona dynia z szałwią, pieczarkami z fetą i pomidorami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Upiecz to! Pieczona dynia z szałwią i pieczarkami z dodatkiem sera feta i pomidorów. Przepis na szybki obiad lub kolację

Dynia, pieczarki, pomidory stanowią prawdziwe jesienną kombinację. Dodatek fety sprawia, że potrawa zyskuje odpowiedni smak i aromat. Takie pieczone warzywa możemy zjeść na gorąco, lub jako sałatka na zimno.

Świeża rukola i sos musztardowy stanowią świetne dopełnienie smakowe całego dania. Nie zawsze jednak mamy w domu zielone listki rukoli. Możecie je pominąć, robiłam to danie również bez zielonych liści i i sosu musztardowego, a zamiast fetą posypałam pod koniec mozzarellą. Wyszło równie pysznie, więc przepis możemy zaliczyć do bardzo uniwersalnych i zero waste!

zapiekanka pieczona dynia feta pieczarki pomidorki rukola upiecz to!

SKŁADNIKI

PIECZONE WARZYWA

SOS

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C w trybie z termoobiegiem lub 220°C bez termoobiegu. Wkładamy dynię, czerwoną cebulę, pieczarki do brytfanki. Polewamy je oliwa, posypujemy czosnkiem, lekko solą i listkami szałwii, mieszamy. Wsuwamy do piekarnika i pieczemy około 30 - 45 minut.

Posypujemy podpieczone warzywa fetą, dodajemy pomidorki i pieczemy jeszcze 15 minut, aż dynia będzie miękka, a pomidorki zaczną się rozpadać.

W tym czasie mieszamy oliwę z oliwek, sok z cytryny i musztardę, doprawiając do smaku solą.

Upieczone warzywa podajemy z rukolą i sosem musztardowym.

Inspiracja - Upiecz to! - Rukmini Iyer

Zobacz również

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni

upiecz-to-porazkoodporne-przepisy-na-miare-kazdej-kuchni

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Chrupiące dyniowe placki z czosnkiem i imbirem

chrupiace-dyniowe-placki-z-czosnkiem-i-imbirem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.