Dyniowy chutney, wytrawny dżem - pyszny dodatek do mięs, wędlin serów, pieczywa, krakersów.
Co to jest chutney? Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina dżem. Dodatek octu, soli i rozmaitych przypraw sprawia, że jest to dżem tylko z wyglądu, w rzeczywistości jest to pikantna przyprawa, idealna jako dodatek do wielu potraw.
Z czy to się je? Chutney z dyni to taki wytrawny dżem, pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów, pieczywa, krakersów. Dyniowy chutney przygotowany z poniższej receptury najlepiej smakuje mi z serami typu camembert. Lubię też rozsmarować go na kanapce z chrupiącego pieczywa, wcześniej posmarowanej masłem, a na wierzch plasterek żółtego sera.. mniam!
SKŁADNIKI
- 500 g dyni
- 150 g cebuli
- 30 g świeżego imbiru
- sok z 1 pomarańczy
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kmin rzymski)
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- 100 ml octu jabłkowego
- 100 ml wody
- 150 g cukru
WYKONANIE
- Przygotowujemy karmelizowany cukier - do garnka lub patelni o grubym dnie wsypujemy cukier.
- Podgrzewamy do czasu, aż cukier zacznie zmieniać konsystencję na płynną, a kolor z białego na bursztynowy. Nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy patelnią.
- Szybko zdejmujemy z ognia i ostrożnie (karmel ma bardzo wysoką temperaturę!) wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Kiedy przestygnie, taflę gotowego karmelu łamiemy na kawałki i dodajemy pod koniec gotowania do dyni.
- Dynię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
- Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Z pomarańczy wyciskamy sok.
- Pieprz, kolendrę, kumin ucieramy w moździerzu, mieszamy z kurkumą i gałką muszkatołową.
- Do garnka wrzucamy stratą dynię, cebulę, imbir, sól, mieszankę przypraw, dolewamy sok z pomarańczy, ocet i wodę. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 40 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy karmelizowany cukier, mieszamy i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
- Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy.
- Gorący chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
- Przestudzony chutney w słoikach przechowujemy w lodówce lub pasteryzujemy.
Polecam również przepis na
Chutney wiśniowy
Chutney śliwkowy
Karmel-itka 2019-11-01 22:06:50
właśnie przywiozłam od teściowej ogromną dynię!
Twój przepis idealnie wyczuł moment :D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-11-01 23:48:35
Bardzo się cieszę 🙂 U mnie też dyni dostatek, więc mam w planach jeszcze kilka przepisów z jej dodatkiem 🙂 Sezon na dynie trwa 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.