Domowe przetwory z cytrusów. Konfitura cytrynowa, cytronowa, pomarańczowa lub z kumkwatów - przepis tradycyjny i z wolnowaru
Konfiturę według tego przepisu możemy przygotować z różnych cytrusów. U mnie ty razem cytron, ale tak samo możemy przerobić cytryny, pomarańcze czy kumkwaty.
Cytron zwany również cedratem, próbowaliście? Charakterystyczną cechą tych owoców jest jego lekko słodkawe i bardzo grube albedo i niewielka ilość kwaśnego miąższu. Parę kilo cytronów dotarło do mnie bezpośrednio od producenta z Sycylii. Przygotuję z nich pyszną marmoladę inspirując się przepisem również prosto z Sycylii.* W tym przepisie do marmolady wykorzystujemy całe owoce, dlatego warto zadbać o to, aby cytryny były ekologiczne.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Cytryny dokładnie myjemy.
- Kroimy cytryny na cztery, a następnie w cienkie plasterki.
- wydłubujemy pestki, ale ich nie wyrzucamy, zawijamy wszystkie w gazę.
- Pokrojone cytryny wkładamy do garnka, wrzucamy zawinięte w gazę pestki i zalewamy 150 ml wody.
- Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.
- W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop.
- Syrop przelewamy do garnka z cytrynami.
- Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając.
- Pestki powinny cały czas być zanurzone w cytrynowym musie.
- Garnek z marmoladą odstawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady.
- Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy, wyjmujemy gazik z pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików.
- Odwracamy słoiki dnem do góry i pozostaw do ostygnięcia.
- Słoiki z marmoladą dla bezpieczeństwa możemy pasteryzować.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
KONFITURA Z CYTRONU LUB CYTRYN Z WOLNOWARU
Konfiturę możesz przygotować również w wolnowarze:
- Umyte i pokrojone cytryny wkładamy do misy wolnowaru, razem z gazikiem z pestkami i zalewamy 150 ml wody.
- Ustawiamy poziom LOW na 4 godziny.
- Po tym czasie wlewamy do cytryn gorący syrop cukrowy i ustawiamy poziom LOW na 2 godziny.
- Syrop cukrowy - do osobnego garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop.
- Wolnowar z marmoladą pozostawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady.
- Następnego dnia ponownie ustawiamy poziom LOW na 1 godzinę, wyjmujemy gazik z pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików.
- Słoiki z marmoladą pasteryzujemy.
* inspiracja inCampagna.pl
Justyna 2020-02-26 00:50:16
ależ wspaniała! zapisuję :D co to musi być za zapach ♥
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-26 10:57:32
oj, pachnie cudownie 🙂
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-02-26 10:49:41
Cytrony widywałam będąc we Francji i Włoszech, ale tu tego nie kupie, szkoda, bo przepis wydaje się fascynujący, a do tego w wolnowarze, to znaczy praktycznie zero pracy, samo się zrobi.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-26 10:54:43
Te cytrony zamówiłam w ekologicznym gospodarstwie na Sycylii. Myślę, że z soczystych i dojrzałych cytryn taka marmolada wyjdzie również smaczna 🙂
Odpowiedz
Kasia Franiszyn-Luciano 2020-02-26 13:43:17
Mieszkałam 16 lat na Sycylii i miałam cytryny na skrzynki i pomarańcze Szkoda że Twojego przepisu nie miałam właśnie wtedy nigdy nie wiedziałam co mam robić z tymi cytrynami
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-26 17:12:09
Wielka szkoda, a to właśnie przepis z Sycylii 🙂
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni 2020-02-26 12:24:55
Nigdy nie jadłam takiej konfitury, a tu proszę taki łatwy przepis. Z przyjemnością ją wykonam, bo aż jestem ciekawa jak ona smakuje :)
Odpowiedz
Marzena 2020-02-26 14:07:29
Przygarnęłabym z chęcią słoiczek tego cudu☺️Mniam, ależ to musi być pyszne☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-26 17:07:00
😉 ... bardzo pyszne 🙂
Odpowiedz
Ania 2020-02-26 18:43:54
Jestem pod wrażeniem :) muszę zrobić taką marmoladę. Ciekawa jestem jak smakuje bo zdjęcia mnie powaliły :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-26 19:07:50
Dziękuję 🙂 ...a marmolada smakuje mega cytrynowo 🙂
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska 2020-02-26 19:17:47
Twoje zdjęcia jak zawsze są obłędne. Jeśli ta marmolada smakuje choć w połowie tak jak wygląda, to ja ją kupuję!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-26 20:03:24
Dziękuję Małgosiu 🙂 a marmolada jest przepyszna, właśnie przeszła test z camembertem ... petarda!
Odpowiedz
Klimaty Agness 2020-02-26 19:30:56
Cytronu nigdy nie miałam okazji spróbować. Wyobrażam sobie ten zapach, który unosi się w domu przy produkcji tej marmoladki :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-26 20:04:32
To też mój pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni 🙂
Odpowiedz
Anna 2020-02-26 21:02:56
Robię w każdym sezonie. U nas wciąż rzadkie owoce. A dzisiaj dojechała nowa dostawa. Będą też konfitury z gorzkich pomarańczy.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-26 21:06:20
Też myślę o kolejnym zamówieniu 😉
Odpowiedz
AniaM. 2020-02-26 23:25:58
Jestem właśnie w trakcie robienia przetworów z pomarańczy i cytryn. Z miłą chęcią wypróbuję i Twój przepis. Zdjęcia bardzo apetyczne. :)))
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-27 00:52:40
O, z całych pomarańczy marmolada też będzie pyszna. Tylko pewnie trzeba będzie zmniejszyć ilość cukru...
Odpowiedz
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-02-26 23:47:28
Zapowiada się mega smakowicie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-27 00:49:04
... bardzo smakowicie 😉
Odpowiedz
Po prostu MAMA 2020-02-27 00:26:59
Jaki to musi być zapach! CHCĘ! Posmarowałabym nią rogaliki <3
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-27 00:48:26
Rogaliki z cytrusową marmoladą to bardzo dobry pomysł 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.