Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Marmolada cytrynowa, marmolada cytronowa - tradycyjnie i z wolnowaru

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Domowe przetwory z cytrusów. Konfitura cytrynowa, cytronowa, pomarańczowa lub z kumkwatów - przepis tradycyjny i z wolnowaru

Konfiturę według tego przepisu możemy przygotować z różnych cytrusów. U mnie ty razem cytron, ale tak samo możemy przerobić cytryny, pomarańcze czy kumkwaty.

Cytron zwany również cedratem, próbowaliście? Charakterystyczną cechą tych owoców jest jego lekko słodkawe i bardzo grube albedo i niewielka ilość kwaśnego miąższu. Parę kilo cytronów dotarło do mnie bezpośrednio od producenta z Sycylii. Przygotuję z nich pyszną marmoladę inspirując się przepisem również prosto z Sycylii.* W tym przepisie do marmolady wykorzystujemy całe owoce, dlatego warto zadbać o to, aby cytryny były ekologiczne.



SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Cytryny dokładnie myjemy.
  2. Kroimy cytryny na cztery, a następnie w cienkie plasterki.
  3. wydłubujemy pestki, ale ich nie wyrzucamy, zawijamy wszystkie w gazę.
  4. Pokrojone cytryny wkładamy do garnka, wrzucamy zawinięte w gazę pestki i zalewamy 150 ml wody.
  5. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż woda całkowicie wyparuje.
  6. W międzyczasie do drugiego garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop.
  7. Syrop przelewamy do garnka z cytrynami.
  8. Po raz kolejny doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 15 minut, cały czas mieszając.
  9. Pestki powinny cały czas być zanurzone w cytrynowym musie.
  10. Garnek z marmoladą odstawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady.
  11. Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy, wyjmujemy gazik z pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików.
  12. Odwracamy słoiki dnem do góry i pozostaw do ostygnięcia.
  13. Słoiki z marmoladą dla bezpieczeństwa możemy pasteryzować.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

KONFITURA Z CYTRONU LUB CYTRYN Z WOLNOWARU

Konfiturę możesz przygotować również w wolnowarze:

  1. Umyte i pokrojone cytryny wkładamy do misy wolnowaru, razem z gazikiem z pestkami i zalewamy 150 ml wody.
  2. Ustawiamy poziom LOW na 4 godziny.
  3. Po tym czasie wlewamy do cytryn gorący syrop cukrowy i ustawiamy poziom LOW na 2 godziny.
  4. Syrop cukrowy - do osobnego garnka wlewamy 400 ml wody i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu kiedy uzyskamy cukrowy syrop.
  5. Wolnowar z marmoladą pozostawiamy najlepiej na całą noc, aby z pestek wydobyła się odpowiednia ilość pektyn odpowiedzialnych za stałą konsystencję marmolady.
  6. Następnego dnia ponownie ustawiamy poziom LOW na 1 godzinę, wyjmujemy gazik z pestkami i gorącą marmoladę przelewamy do słoików.
  7. Słoiki z marmoladą pasteryzujemy.

* inspiracja inCampagna.pl

Kategorie

Przetwory

Zobacz również

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki

Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu

sycylijska-przygoda-na-talerzu-salatka-z-cytronu

Koper włoski, krewetki i pomarańcze - prosta i wykwintna sałatka

koper-wloski-krewetki-i-pomarancze-prosta-i-wykwintna-salatka

Grillowany kozi ser z konfiturą z melona i jeżyn

grillowany-kozi-ser-z-konfitura-z-melona-i-jezyn

Komentarze

Justyna 2020-02-26 00:50:16

ależ wspaniała! zapisuję :D co to musi być za zapach ♥

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 10:57:32

oj, pachnie cudownie 🙂

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-02-26 10:49:41

Cytrony widywałam będąc we Francji i Włoszech, ale tu tego nie kupie, szkoda, bo przepis wydaje się fascynujący, a do tego w wolnowarze, to znaczy praktycznie zero pracy, samo się zrobi.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 10:54:43

Te cytrony zamówiłam w ekologicznym gospodarstwie na Sycylii. Myślę, że z soczystych i dojrzałych cytryn taka marmolada wyjdzie również smaczna 🙂

Odpowiedz

Kasia Franiszyn-Luciano 2020-02-26 13:43:17

Mieszkałam 16 lat na Sycylii i miałam cytryny na skrzynki i pomarańcze Szkoda że Twojego przepisu nie miałam właśnie wtedy nigdy nie wiedziałam co mam robić z tymi cytrynami

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 17:12:09

Wielka szkoda, a to właśnie przepis z Sycylii 🙂

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-02-26 12:24:55

Nigdy nie jadłam takiej konfitury, a tu proszę taki łatwy przepis. Z przyjemnością ją wykonam, bo aż jestem ciekawa jak ona smakuje :)

Odpowiedz

Marzena 2020-02-26 14:07:29

Przygarnęłabym z chęcią słoiczek tego cudu☺️Mniam, ależ to musi być pyszne☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 17:07:00

😉 ... bardzo pyszne 🙂

Odpowiedz

Ania 2020-02-26 18:43:54

Jestem pod wrażeniem :) muszę zrobić taką marmoladę. Ciekawa jestem jak smakuje bo zdjęcia mnie powaliły :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 19:07:50

Dziękuję 🙂 ...a marmolada smakuje mega cytrynowo 🙂

Odpowiedz

Małgorzata Kijowska 2020-02-26 19:17:47

Twoje zdjęcia jak zawsze są obłędne. Jeśli ta marmolada smakuje choć w połowie tak jak wygląda, to ja ją kupuję!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 20:03:24

Dziękuję Małgosiu 🙂 a marmolada jest przepyszna, właśnie przeszła test z camembertem ... petarda!

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-02-26 19:30:56

Cytronu nigdy nie miałam okazji spróbować. Wyobrażam sobie ten zapach, który unosi się w domu przy produkcji tej marmoladki :))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 20:04:32

To też mój pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni 🙂

Odpowiedz

Anna 2020-02-26 21:02:56

Robię w każdym sezonie. U nas wciąż rzadkie owoce. A dzisiaj dojechała nowa dostawa. Będą też konfitury z gorzkich pomarańczy.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-26 21:06:20

Też myślę o kolejnym zamówieniu 😉

Odpowiedz

AniaM. 2020-02-26 23:25:58

Jestem właśnie w trakcie robienia przetworów z pomarańczy i cytryn. Z miłą chęcią wypróbuję i Twój przepis. Zdjęcia bardzo apetyczne. :)))

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-27 00:52:40

O, z całych pomarańczy marmolada też będzie pyszna. Tylko pewnie trzeba będzie zmniejszyć ilość cukru...

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-02-26 23:47:28

Zapowiada się mega smakowicie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-27 00:49:04

... bardzo smakowicie 😉

Odpowiedz

Po prostu MAMA 2020-02-27 00:26:59

Jaki to musi być zapach! CHCĘ! Posmarowałabym nią rogaliki <3

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-27 00:48:26

Rogaliki z cytrusową marmoladą to bardzo dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.