Pieczone warzywa z serem camembert

Pieczone bataty, papryki, cebula i camembert. Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Przepis na pyszne warzywa z serem z piekarnika

Jak przygotować pieczone warzywa z camembertem?

Pieczone warzywa z ciągnącym się camembertem to danie, które nie tylko zachwyca wyglądem, ale też intensywnym, wyrazistym smakiem. Ta potrawa stanowi doskonałą przekąskę lub dodatek do kolacji, idealny na spotkania w gronie przyjaciół lub rodzinne wieczory.

Dlaczego warto sięgnąć po przepisy Jamiego Olivera?

Jamie Oliver, znany z prostych i szybkich przepisów, od lat inspiruje do kulinarnych eksperymentów. Jego książka Po prostu Jamie. Szybko i łatwo oferuje sprawdzone przepisy, które zachęcają do łączenia świeżych składników z prostymi technikami przygotowania, dzięki czemu każde danie smakuje wyjątkowo. W tym przepisie pieczone warzywa w połączeniu z ciepłym, rozpływającym się camembertem zyskują wyjątkowy aromat i stanowią doskonałe połączenie smaków na każdą okazję.

Warzywa pieczone z camembert

SKŁADNIKI

  • 1 - 2 bataty
  • 2 papryki w różnych kolorach
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 170 g camemberta
  • oliwa
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • bagietka lub ciabatty
  • garść liści bazylii

WYKONANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Wyszoruj bataty, osusz i pokrój w plastry grubości około 1,5 cm, wrzuć na blaszkę do pieczenia lub inne naczynie, np. żeliwną patelnię.
  3. Papryki umyj, osusz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne.
  4. Pokrój papryki na grube kawałki i dodaj do batatów.
  5. Obierz czosnek, drobno posiekaj, dodaj do warzyw.
  6. Wszystkie warzywa polej 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżeczką octu balsamicznego.
  7. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Nieobrane cebule przekrój wzdłuż na pół i połóż je skórą do góry na kratce piekarnika, a pod nie wsuń patelnię z warzywami.
  9. Piecz wszystko 45 minut.
  10. Camemberta natnij od góry w kratkę.
  11. Szczypcami wyjmij cebule, zdejmij z nich łupiny i podziel na płatki.
  12. Do warzyw dodaj płatki cebuli a na środku umieść, lekko wciskając camembert.
  13. Skrop ser odrobiną oliwy, dopraw pieprzem i piecz całość jeszcze 10 minut.
  14. Pieczywo pokrój na kromki i pogrzej na patelni lub piekarniku razem z warzywami, lub jak wolisz w tosterze.
  15. Gotowe danie posyp listami bazylii i podawaj.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie masz pod ręką camemberta, wypróbuj brie lub ser kozi – oba te sery również wspaniale się topnieją i tworzą kremową konsystencję, idealnie komponującą się z pieczonymi warzywami.
  • Chociaż ocet balsamiczny świetnie uzupełnia smak warzyw, możesz dodać również odrobinę miodu lub syropu klonowego, aby uzyskać słodszy akcent, który jeszcze bardziej wydobędzie smak warzyw.
  • Bataty, oprócz tego, że są pysznym składnikiem wielu potraw, są także pełne składników odżywczych. Zawierają beta-karoten, witaminy C i E oraz błonnik, co czyni je świetnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
  • Jeśli chcesz wzbogacić danie o dodatkowe warzywa, możesz dodać marchewki, cukinię lub bakłażan.
  • Jeśli nie masz pod ręką bagietki, zamiast niej użyj ulubionego chleba pełnoziarnistego lub ciabatty. Warto go lekko podpiec na patelni lub w piekarniku, by dodać chrupkości.
  • Przygotowanie tego dania to świetna okazja do eksperymentów z różnymi wariantami serów i warzyw.

Zobacz również

Po prostu Jamie. Szybko i łatwo - Jamie Oliver

po-prostu-jamie-szybko-i-latwo-jamie-oliver

Pieczone w pomidorowej passacie białe papryki faszerowane mięsem i ryżem

pieczone-w-pomidorowej-passacie-biale-papryki-faszerowane-miesem-i-ryzem

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.