Pieczone bataty, papryki, cebula i camembert. Szybkie i smaczne danie na obiad lub kolację. Przepis na pyszne warzywa z serem z piekarnika
Jak przygotować pieczone warzywa z camembertem?
Pieczone warzywa z ciągnącym się camembertem to danie, które nie tylko zachwyca wyglądem, ale też intensywnym, wyrazistym smakiem. Ta potrawa stanowi doskonałą przekąskę lub dodatek do kolacji, idealny na spotkania w gronie przyjaciół lub rodzinne wieczory.
Dlaczego warto sięgnąć po przepisy Jamiego Olivera?
Jamie Oliver, znany z prostych i szybkich przepisów, od lat inspiruje do kulinarnych eksperymentów. Jego książka Po prostu Jamie. Szybko i łatwo oferuje sprawdzone przepisy, które zachęcają do łączenia świeżych składników z prostymi technikami przygotowania, dzięki czemu każde danie smakuje wyjątkowo. W tym przepisie pieczone warzywa w połączeniu z ciepłym, rozpływającym się camembertem zyskują wyjątkowy aromat i stanowią doskonałe połączenie smaków na każdą okazję.
SKŁADNIKI
- 1 - 2 bataty
- 2 papryki w różnych kolorach
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 170 g camemberta
- oliwa
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- bagietka lub ciabatty
- garść liści bazylii
WYKONANIE
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wyszoruj bataty, osusz i pokrój w plastry grubości około 1,5 cm, wrzuć na blaszkę do pieczenia lub inne naczynie, np. żeliwną patelnię.
- Papryki umyj, osusz, przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne.
- Pokrój papryki na grube kawałki i dodaj do batatów.
- Obierz czosnek, drobno posiekaj, dodaj do warzyw.
- Wszystkie warzywa polej 1 łyżką oliwy oraz 1 łyżeczką octu balsamicznego.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Nieobrane cebule przekrój wzdłuż na pół i połóż je skórą do góry na kratce piekarnika, a pod nie wsuń patelnię z warzywami.
- Piecz wszystko 45 minut.
- Camemberta natnij od góry w kratkę.
- Szczypcami wyjmij cebule, zdejmij z nich łupiny i podziel na płatki.
- Do warzyw dodaj płatki cebuli a na środku umieść, lekko wciskając camembert.
- Skrop ser odrobiną oliwy, dopraw pieprzem i piecz całość jeszcze 10 minut.
- Pieczywo pokrój na kromki i pogrzej na patelni lub piekarniku razem z warzywami, lub jak wolisz w tosterze.
- Gotowe danie posyp listami bazylii i podawaj.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli nie masz pod ręką camemberta, wypróbuj brie lub ser kozi – oba te sery również wspaniale się topnieją i tworzą kremową konsystencję, idealnie komponującą się z pieczonymi warzywami.
- Chociaż ocet balsamiczny świetnie uzupełnia smak warzyw, możesz dodać również odrobinę miodu lub syropu klonowego, aby uzyskać słodszy akcent, który jeszcze bardziej wydobędzie smak warzyw.
- Bataty, oprócz tego, że są pysznym składnikiem wielu potraw, są także pełne składników odżywczych. Zawierają beta-karoten, witaminy C i E oraz błonnik, co czyni je świetnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę.
- Jeśli chcesz wzbogacić danie o dodatkowe warzywa, możesz dodać marchewki, cukinię lub bakłażan.
- Jeśli nie masz pod ręką bagietki, zamiast niej użyj ulubionego chleba pełnoziarnistego lub ciabatty. Warto go lekko podpiec na patelni lub w piekarniku, by dodać chrupkości.
- Przygotowanie tego dania to świetna okazja do eksperymentów z różnymi wariantami serów i warzyw.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.