Słodko kwaśne tarte marchewki gotowane w syropie octowym z chili, imbirem, czosnkiem, garam masalą i kuminem. Chutney marchewkowy wzbogacony o prażony sezam i rodzynki.

Marchewkowy chutney jest słodko-kwaśny, lekko pikantny z aromatycznymi przyprawami i owocową nutą octu jabłkowego. Jest bardzo uniwersalny, jako aromatyczny i wyrazisty w smaku dodatek pasuje do wielu potraw. Świetnie wzbogaci swoim wyjątkowym słodko-kwaśnym smakiem różne potrawy, wystarczy dodać łyżkę lub dwie pod koniec gotowania. Podany prosto z lodówki będzie idealnym dodatkiem do deski serów. Kanapki z twarogiem, pasztetem czy hummusem z dodatkiem tych pikantnych marchewek będą wspaniałą przekąską na niejednej imprezce.  Marchewki możemy dodać również do burgerów, sałatek lub do grillowanych mięs i warzyw.

Marchewkowy chutney

Inspiracja - Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata - Roopy Gulati

SKŁADNIKI

  • 500 g marchewek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g cukru
  • 250 ml octu jabłkowego lub winnego z białego wina
  • 20 g świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno startego
  • 4 ząbki czosnku, drobno starte lub posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • gorąca woda w razie potrzeby

WYKONANIE

  1. Marchewki oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny.
  2. Na średniej wielkości patelnię ustawioną na małym ogniuwsypujemy cukier i zalewamy go octem.
  3. Podgrzewamy 2 - 3 minuty, mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści.
  4. Dodajemy marchewkę, imbir, czosnek, chili, kumin i garam masalę, mieszamy.
  5. Gotujemy marchewkę z przyprawami na średnim ogniu przez około 30 minut.
  6. Wsypujemy rodzynki i sezam i gotujemy dalej, aż marchewka stanie się lekko przezroczysta, błyszcząca i sucha. Jeżeli płyn za szybko wyparuje, a marchewka nie będzie jeszcze gotowa możemy podlać gorącą wodą.
  7. Gotowy chutney przekładamy do wyparzonego słoika. Przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 miesiące. Możemy również pasteryzować w mniejszych słoikach.
  8. Przed wykorzystaniem marchewkowy chutney najlepiej odstawić na przynajmniej 2 dni do lodówki, aby "dojrzał".

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem

chutney-dyniowy-z-karmelizowanym-cukrem

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

pieczony-kalafior-z-cebula-chili-i-czosnkiem

Komentarze

Wera 2022-11-08 19:48:55

Lubię nowe smaki. Jeszcze nie próbowałam kuchni indyjskiej

Odpowiedz

Kornelia 2022-11-14 17:04:39

Brzmi smacznie. Nigdy nie jadłam tej potrawy

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.