Słodko kwaśne tarte marchewki gotowane w syropie octowym z chili, imbirem, czosnkiem, garam masalą i kuminem. Chutney marchewkowy wzbogacony o prażony sezam i rodzynki.
Marchewkowy chutney jest słodko-kwaśny, lekko pikantny z aromatycznymi przyprawami i owocową nutą octu jabłkowego. Jest bardzo uniwersalny, jako aromatyczny i wyrazisty w smaku dodatek pasuje do wielu potraw. Świetnie wzbogaci swoim wyjątkowym słodko-kwaśnym smakiem różne potrawy, wystarczy dodać łyżkę lub dwie pod koniec gotowania. Podany prosto z lodówki będzie idealnym dodatkiem do deski serów. Kanapki z twarogiem, pasztetem czy hummusem z dodatkiem tych pikantnych marchewek będą wspaniałą przekąską na niejednej imprezce. Marchewki możemy dodać również do burgerów, sałatek lub do grillowanych mięs i warzyw.
Inspiracja - Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata - Roopy Gulati
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Marchewki oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny.
- Na średniej wielkości patelnię ustawioną na małym ogniuwsypujemy cukier i zalewamy go octem.
- Podgrzewamy 2 - 3 minuty, mieszając co jakiś czas, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy marchewkę, imbir, czosnek, chili, kumin i garam masalę, mieszamy.
- Gotujemy marchewkę z przyprawami na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Wsypujemy rodzynki i sezam i gotujemy dalej, aż marchewka stanie się lekko przezroczysta, błyszcząca i sucha. Jeżeli płyn za szybko wyparuje, a marchewka nie będzie jeszcze gotowa możemy podlać gorącą wodą.
- Gotowy chutney przekładamy do wyparzonego słoika. Przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 miesiące. Możemy również pasteryzować w mniejszych słoikach.
- Przed wykorzystaniem marchewkowy chutney najlepiej odstawić na przynajmniej 2 dni do lodówki, aby "dojrzał".
Wera 2022-11-08 19:48:55
Lubię nowe smaki. Jeszcze nie próbowałam kuchni indyjskiej
Odpowiedz
Kornelia 2022-11-14 17:04:39
Brzmi smacznie. Nigdy nie jadłam tej potrawy
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.