Książka "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" - Roopa Gulati - kulinarna podróż w pełen aromatycznych przypraw świat kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska nie ma sobie równych pod względem bogactwa smaków i zapachów

Roopa Gulati "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" - prawdziwa kulinarna podróż przez kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi oraz bardzo urozmaiconą kuchnią. Autorka prezentując w swojej książce przepisy na 70 niezwykłych potraw, zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników kuchni indyjskiej.

Kuchnia indyjska wegetariańskie smaki swiata Roopa Gulati

Roopa Gulati - szefowa kuchnia, twórczyni przepisów i prezenterka. Pracowała dla telewizji
jako redaktorka kulinarna kanału Good Food Channel, a jako niezależna dziennikarka współtworzyła kilka programów telewizyjnych, w tym Rick Stein’s India kanału BBC2. Jej artykuły ukazywały się w wielu magazynach, a przez 15 lat była krytyczką kulinarną „Time Out”. Prowadzi regularne pokazy kulinarne na jednym z najpopularniejszych londyńskich targów spożywczych, Borough Market.

Zamieszczone w książce przepisy pochodzą głównie od matek i babć, które rzadko zaglądając do swoich receptur i odmierzając składniki garściami przygotowują wspaniałe rodzinne uczty. Znajdziemy też przepisy na dania serwowane na stołach maharadżów w wystawnych pałacach, a także potrawy, które sprzedaje się na targach w małych himalajskich wioskach.

Garam masala, chaat masala, podi, panch phoron, czy sambar masala to charakterystyczne mieszanki przypraw, które umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu. W książce znajdziemy przepisy na te aromatyczne mieszanki przypraw oraz na wyśmienite pakory ze szpinakiem, samosy z zielonym groszkiem i ziemniakami, chutney marchewkowy, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym i inne indyjskie dania. Całość uzupełniają piękne, kolorowe fotografie. 

Polecam przepis z książki na słodko kwaśne tarte marchewki gotowane w syropie octowym z chili, imbirem, czosnkiem, garam masalą, kuminem, sezamem i rodzynkami, czyli chutney marchewkowy

Dania z książki "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" z pewnością wprowadzą wyjątkowy orientalny klimat do naszej kuchni.

Dziękuję wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.

Zobacz również

Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato

wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz

nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo

Mezcla. Przepisy, które budzą wyobraźnię - Ixta Belfrage

mezcla-przepisy-ktore-budza-wyobraznie-ixta-belfrage

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.