Książka "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" - Roopa Gulati - kulinarna podróż w pełen aromatycznych przypraw świat kuchni indyjskiej
Roopa Gulati "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" - prawdziwa kulinarna podróż przez kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi oraz bardzo urozmaiconą kuchnią. Autorka prezentując w swojej książce przepisy na 70 niezwykłych potraw, zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników kuchni indyjskiej.
Roopa Gulati - szefowa kuchnia, twórczyni przepisów i prezenterka. Pracowała dla telewizji
jako redaktorka kulinarna kanału Good Food Channel, a jako niezależna dziennikarka współtworzyła kilka programów telewizyjnych, w tym Rick Stein’s India kanału BBC2. Jej artykuły ukazywały się w wielu magazynach, a przez 15 lat była krytyczką kulinarną „Time Out”. Prowadzi regularne pokazy kulinarne na jednym z najpopularniejszych londyńskich targów spożywczych, Borough Market.
Zamieszczone w książce przepisy pochodzą głównie od matek i babć, które rzadko zaglądając do swoich receptur i odmierzając składniki garściami przygotowują wspaniałe rodzinne uczty. Znajdziemy też przepisy na dania serwowane na stołach maharadżów w wystawnych pałacach, a także potrawy, które sprzedaje się na targach w małych himalajskich wioskach.
Garam masala, chaat masala, podi, panch phoron, czy sambar masala to charakterystyczne mieszanki przypraw, które umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu. W książce znajdziemy przepisy na te aromatyczne mieszanki przypraw oraz na wyśmienite pakory ze szpinakiem, samosy z zielonym groszkiem i ziemniakami, chutney marchewkowy, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym i inne indyjskie dania. Całość uzupełniają piękne, kolorowe fotografie.
Polecam przepis z książki na słodko kwaśne tarte marchewki gotowane w syropie octowym z chili, imbirem, czosnkiem, garam masalą, kuminem, sezamem i rodzynkami, czyli chutney marchewkowy
Dania z książki "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" z pewnością wprowadzą wyjątkowy orientalny klimat do naszej kuchni.
Dziękuję wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.