Książka "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" - Roopa Gulati - kulinarna podróż w pełen aromatycznych przypraw świat kuchni indyjskiej
Kuchnia indyjska nie ma sobie równych pod względem bogactwa smaków i zapachów
Roopa Gulati "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" - prawdziwa kulinarna podróż przez kraj z bogatymi tradycjami wegetariańskimi oraz bardzo urozmaiconą kuchnią. Autorka prezentując w swojej książce przepisy na 70 niezwykłych potraw, zdradza tajniki tradycyjnych technik gotowania oraz składników kuchni indyjskiej.
![Kuchnia indyjska wegetariańskie smaki swiata Roopa Gulati](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/5X9A4170-595x893.webp)
Roopa Gulati - szefowa kuchnia, twórczyni przepisów i prezenterka. Pracowała dla telewizji
jako redaktorka kulinarna kanału Good Food Channel, a jako niezależna dziennikarka współtworzyła kilka programów telewizyjnych, w tym Rick Stein’s India kanału BBC2. Jej artykuły ukazywały się w wielu magazynach, a przez 15 lat była krytyczką kulinarną „Time Out”. Prowadzi regularne pokazy kulinarne na jednym z najpopularniejszych londyńskich targów spożywczych, Borough Market.
Zamieszczone w książce przepisy pochodzą głównie od matek i babć, które rzadko zaglądając do swoich receptur i odmierzając składniki garściami przygotowują wspaniałe rodzinne uczty. Znajdziemy też przepisy na dania serwowane na stołach maharadżów w wystawnych pałacach, a także potrawy, które sprzedaje się na targach w małych himalajskich wioskach.
Garam masala, chaat masala, podi, panch phoron, czy sambar masala to charakterystyczne mieszanki przypraw, które umożliwią każdemu stworzenie prawdziwej wegetariańskiej uczty w stylu indyjskim w zaciszu własnego domu. W książce znajdziemy przepisy na te aromatyczne mieszanki przypraw oraz na wyśmienite pakory ze szpinakiem, samosy z zielonym groszkiem i ziemniakami, chutney marchewkowy, chrupki kalafior w sosie szafranowo-migdałowym i inne indyjskie dania. Całość uzupełniają piękne, kolorowe fotografie.
Polecam przepis z książki na słodko kwaśne tarte marchewki gotowane w syropie octowym z chili, imbirem, czosnkiem, garam masalą, kuminem, sezamem i rodzynkami, czyli chutney marchewkowy
Dania z książki "Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata" z pewnością wprowadzą wyjątkowy orientalny klimat do naszej kuchni.
Dziękuję wydawnictwu Publicat za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.
Tagi
kuchnia wegetariańskakuchnie światarecenzja książkiksiążka kulinarnaksiążka kucharskakuchnia indyjskaZobacz również
Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato
![wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5092-960x1440.webp)
Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung
![domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4991-960x1440.webp)
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz
![nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1852-960x1440.webp)
Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo
![kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0720-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.