Surówka ze świeżej kapusty - orzeźwiająca, chrupiąca, smaczna i zdrowa. Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym
Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo.
Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej kapusty w azjatyckim stylu.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, sos chili lub tabasco, cukier, mieszamy i doprawiamy solą.
Kapustę szatkujemy. Dymkę siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy skosem na cienkie plastry, a następnie siekamy wzdłuż na drobne paseczki, tzw. julienne.
Posiekane warzywa, dymkę, nasiona sezamu mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy solą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.