
Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo.
Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej kapusty w azjatyckim stylu.
SKŁADNIKI
1/4 główki kapusty około 500 g
100 g marchewki
2 - 3 dymki
2 łyżki nasion sezamu
10 g świeżego imbiru
4 - 5 łyżek octu ryżowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
3 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki sosu chili lub kilka kropel sosu tabasco
sól
WYKONANIE
Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, sos chili lub tabasco, cukier, mieszamy i doprawiamy solą.
Kapustę szatkujemy. Dymkę siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy skosem na cienkie plastry, a następnie siekamy wzdłuż na drobne paseczki, tzw. julienne.
Posiekane warzywa, dymkę, nasiona sezamu mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy solą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
Smacznego!
Zobacz również
Surówka z białej kapusty z suszonymi morelami, czerwoną cebulą

Sałata rzymska z ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym

Coleslaw jabłkowy z dwoma rodzajami musztardy

Domowy sos ponzu - cytrusowy japoński sos sojowy

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.