Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym...

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Surówka ze świeżej kapusty - orzeźwiająca, chrupiąca, smaczna i zdrowa. Sałatka z kapusty z marchewką, sezamem, imbirem, sosem sojowym

Kapusta odgrywa w kuchni polskiej dość istotną rolę. Jest składnikiem wielu tradycyjnych przepisów, takich jak: kapusta zasmażana, gotowana, gołąbki, bigos. Kapustę również kisimy lub spożywamy na surowo.

Surówki ze świeżej kapusty są orzeźwiające, chrupiące, smaczne i zdrowe. Najczęściej przygotowujemy surówkę z kapusty, marchwi, cebuli, jabłka i oleju. Możemy jednak wprowadzić do naszej kuchni nowe smaki i przygotować surówkę z białej kapusty w azjatyckim stylu.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

Przygotowujemy sos. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do startego imbiru dodajemy ocet ryżowy, olej sezamowy, sos sojowy, sos chili lub tabasco, cukier, mieszamy i doprawiamy solą.

Kapustę szatkujemy. Dymkę siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy skosem na cienkie plastry, a następnie siekamy wzdłuż na drobne paseczki, tzw. julienne.

Posiekane warzywa, dymkę, nasiona sezamu mieszamy z sosem, próbujemy, w razie konieczności doprawiamy solą. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.

Smacznego!

Zobacz również

Ramen. Jak zrobić ramen w domu?

ramen-jak-zrobic-ramen-w-domu

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Mandu - koreańskie pierogi z mięsem i kapustą pekińską

mandu-koreanskie-pierogi-z-miesem-i-kapusta-pekinska

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.