Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

Pieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - smakowita uczta. Idealny pomysł na szybką, smaczną kolację. Kremowy ser i aromatyczne wiśnie - wyjątkowe połączenie smaków

Pomysł na szybką i pyszną kolacje? Pieczony ser, świeże dobre pieczywo i kieliszek ulubionego wina. Zapieczony ser to świetny pomysł na szybką i jednocześnie wykwintną przystawkę, przekąskę, letni obiad lub kolację.

Do zapiekania nadaje się praktycznie każdy miękki ser typu camembert. Zapiekłam Ofenkäse Rougette, ser specjalnie przeznaczony do pieczenia, który bardzo lubię. Pieczony ser możemy wzbogacić o różne dodatki u mnie tym razem balsamiczne wiśnie z rozmarynem. Owoce i sery tak dobrze do siebie pasują. 

ser camembert pieczony wisnie z rozmarynem

SKŁADNIKI

  • 1 duży, około 200 - 300 g ser typu camembert
  • 300 g wiśni bez pestek
  • 1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego
  • 3 łyżeczki kremowego octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Ser układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia
  2. Wiśnie i wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do rondelka.
  3. Owoce z dodatkami doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 - 20 minut, aż uzyskamy konsystencję konfitury.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
  5. Ser w żaroodpornym naczyniu pieczemy przez 10 minut
  6. Następnie wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, nacinamy powierzchnię na krzyż i ostrożnie odchylamy nacięte rogi, aby zapiec ser dodatkowo od środka.
  7. Pieczemy jeszcze 5 - 10 minut, w zależności od pożądanego przyrumienienia.
  8. Upieczony ser podajemy na gorąco razem z wiśniami balsamicznymi i pieczywem.

Zobacz również

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

smazony-losos-z-balsamicznymi-wisniami-z-tymiankiem-i-rozowym-pieprzem

Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

czeresniowa-caprese-letnia-owocowa-salatka-z-czeresniami-mini-mozzarella-i-bazylia

Koktajl wiśnie, grejpfrut i natka marchewki

koktajl-wisnie-grejpfrut-i-natka-marchewki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.