Pieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - smakowita uczta. Idealny pomysł na szybką, smaczną kolację. Kremowy ser i aromatyczne wiśnie - wyjątkowe połączenie smaków
Pomysł na szybką i pyszną kolacje? Pieczony ser, świeże dobre pieczywo i kieliszek ulubionego wina. Zapieczony ser to świetny pomysł na szybką i jednocześnie wykwintną przystawkę, przekąskę, letni obiad lub kolację.
Do zapiekania nadaje się praktycznie każdy miękki ser typu camembert. Zapiekłam Ofenkäse Rougette, ser specjalnie przeznaczony do pieczenia, który bardzo lubię. Pieczony ser możemy wzbogacić o różne dodatki u mnie tym razem balsamiczne wiśnie z rozmarynem. Owoce i sery tak dobrze do siebie pasują.
SKŁADNIKI
- 1 duży, około 200 - 300 g ser typu camembert
- 300 g wiśni bez pestek
- 1 łyżeczka rozmarynu, drobno posiekanego
- 3 łyżeczki kremowego octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- pieprz
WYKONANIE
- Ser układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia
- Wiśnie i wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do rondelka.
- Owoce z dodatkami doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 - 20 minut, aż uzyskamy konsystencję konfitury.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Ser w żaroodpornym naczyniu pieczemy przez 10 minut
- Następnie wyjmujemy ostrożnie z piekarnika, nacinamy powierzchnię na krzyż i ostrożnie odchylamy nacięte rogi, aby zapiec ser dodatkowo od środka.
- Pieczemy jeszcze 5 - 10 minut, w zależności od pożądanego przyrumienienia.
- Upieczony ser podajemy na gorąco razem z wiśniami balsamicznymi i pieczywem.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.