Smakowita sałatka z serem pleśniowym i czereśniami. Wyjątkowe połączenie - soczyste czereśnie, ser pleśniowy, sałata i aromatyczny dressing. Prawdziwa eksplozja smaków!
Sałatka z serem pleśniowym i czereśniami to wyraziste i wyjątkowe połączenie smaków. Soczyste, słodkie czereśnie doskonale komponują się z długo dojrzewającym serem z niebieską pleśnią, takim jak Gorgonzola, Roquefort, Stilton czy Lazur. Delikatność sałaty rzymskiej nadaje świeżości i chrupkości, a dodatek szalotki i dressing podkreślają jeszcze bardziej wszystkie smaki.

Sałatka z serem pleśniowym i czereśniami to prawdziwa eksplozja smaków! Wypróbuj ten przepis i rozkoszuj się niezapomnianymi doznaniami kulinarnymi.
SKŁADNIKI
- 300 g słodkich, dojrzałych i soczystych czereśni
- 100 g dojrzewającego sera z niebieską pleśnią, np. Gorgonzola lub Lazur
- 1 szalotka
- 100 g sałaty - u mnie sałata mini rzymska czerwona, czerwona
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki kremowego octu balsamicznego
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Czereśnie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Możemy czereśnie wydrylować i podać w całości.
- Liście sałaty myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Duże liście siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki.
- Na sałacie rozkładamy czereśnie i całość skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki.
- Ser dojrzewający kroimy lub kruszymy na mniejsze kawałki i dodajemy do sałatki.
- Szalotkę obieramy, kroimy w krążki i również dodajemy do sałatki.
- Czereśniową sałatkę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na koniec całość skrapiamy oliwą i kremowym octem balsamicznym
Tagi
przekąskasałatkasałataoliwaczereśnieocet balsamicznyser pleśniowyser z niebieską plesniąlipieclatoZobacz również
Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

Smażony łosoś z balsamicznymi wiśniami z tymiankiem i różowym pieprzem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.