Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka z czereśniami, mini mozzarellą i bazylią

Czereśniowa caprese z mini mozzarellą. Prosty i smaczny przepis na letnią sałatkę z czereśniami, mini mozzarellą, bazylią i oliwą. Pełna smaku i świeżości sałatka caprese w nowym owocowym wydaniu.

Czereśniowa caprese to niebanalna sałatka, która z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoje podniebienie. Połączenie słodyczy czereśni, kremowej mini mozzarelli, świeżej bazylii, delikatnej oliwy i octu balsamicznego tworzy niezapomnianą kompozycję smakową. Przygotowanie tej sałatki jest szybkie i łatwe, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako przekąska, śniadanie lub dodatek do letniego grilla. Wypróbuj przepis na czereśniową caprese i ciesz się niezapomnianymi smakami lata!

Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka. Czereśnie, mini mozzarella, bazylia, oliwa

SKŁADNIKI

  • 400 g czereśni
  • 150 g mini mozzarella - waga po odsączeniu z zalewy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki kremowego octu balsamicznego
  • sól, najlepiej gruboziarnista morska lub w płatkach
  • pieprz, świeżo mielony
  • garść liści bazylii

WYKONANIE

  1. Czereśnie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Możemy podać czereśnie w całości, tylko wydrylowane.
  2. Mini mozzarellę odcedzamy i układamy na talerzach razem z czereśniami - kulki mozzarelli również możemy podać w całości lub w polówkach.
  3. Liśćmi bazylii posypujemy czereśnie i mozzarellę.
  4. Czereśniową sałatkę skrapiamy oliwą i kremowym octem balsamicznym.
  5. Na koniec całość przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gruboziarnistą solą.

Inspiracja "Eat Smarter!"

Zobacz również

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella

Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią

letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia

Szaszłyki z arbuza z serem ricotta i sosem cytrynowo miodowym

szaszlyki-z-arbuza-z-serem-ricotta-i-sosem-cytrynowo-miodowym

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Komentarze

Elzbieta 2023-07-16 15:37:40

Uwielbiam owoce i salaty wszystko mozna polaczyc Absolutnie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-07-17 12:13:05

Tak, komponują się wspaniale 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.