Czereśniowa caprese z mini mozzarellą. Prosty i smaczny przepis na letnią sałatkę z czereśniami, mini mozzarellą, bazylią i oliwą. Pełna smaku i świeżości sałatka caprese w nowym owocowym wydaniu.
Czereśniowa caprese to niebanalna sałatka, która z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoje podniebienie. Połączenie słodyczy czereśni, kremowej mini mozzarelli, świeżej bazylii, delikatnej oliwy i octu balsamicznego tworzy niezapomnianą kompozycję smakową. Przygotowanie tej sałatki jest szybkie i łatwe, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako przekąska, śniadanie lub dodatek do letniego grilla. Wypróbuj przepis na czereśniową caprese i ciesz się niezapomnianymi smakami lata!
SKŁADNIKI
- 400 g czereśni
- 150 g mini mozzarella - waga po odsączeniu z zalewy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki kremowego octu balsamicznego
- sól, najlepiej gruboziarnista morska lub w płatkach
- pieprz, świeżo mielony
- garść liści bazylii
WYKONANIE
- Czereśnie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Możemy podać czereśnie w całości, tylko wydrylowane.
- Mini mozzarellę odcedzamy i układamy na talerzach razem z czereśniami - kulki mozzarelli również możemy podać w całości lub w polówkach.
- Liśćmi bazylii posypujemy czereśnie i mozzarellę.
- Czereśniową sałatkę skrapiamy oliwą i kremowym octem balsamicznym.
- Na koniec całość przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gruboziarnistą solą.
Inspiracja "Eat Smarter!"
Elzbieta 2023-07-16 15:37:40
Uwielbiam owoce i salaty wszystko mozna polaczyc Absolutnie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-07-17 12:13:05
Tak, komponują się wspaniale 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.