Czereśniowa caprese z mini mozzarellą. Prosty i smaczny przepis na letnią sałatkę z czereśniami, mini mozzarellą, bazylią i oliwą. Pełna smaku i świeżości sałatka caprese w nowym owocowym wydaniu.
Czereśniowa caprese to niebanalna sałatka, która z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoje podniebienie. Połączenie słodyczy czereśni, kremowej mini mozzarelli, świeżej bazylii, delikatnej oliwy i octu balsamicznego tworzy niezapomnianą kompozycję smakową. Przygotowanie tej sałatki jest szybkie i łatwe, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako przekąska, śniadanie lub dodatek do letniego grilla. Wypróbuj przepis na czereśniową caprese i ciesz się niezapomnianymi smakami lata!
![Czereśniowa caprese. Letnia owocowa sałatka. Czereśnie, mini mozzarella, bazylia, oliwa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/5X9A5541-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
- 400 g czereśni
- 150 g mini mozzarella - waga po odsączeniu z zalewy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki kremowego octu balsamicznego
- sól, najlepiej gruboziarnista morska lub w płatkach
- pieprz, świeżo mielony
- garść liści bazylii
WYKONANIE
- Czereśnie myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Możemy podać czereśnie w całości, tylko wydrylowane.
- Mini mozzarellę odcedzamy i układamy na talerzach razem z czereśniami - kulki mozzarelli również możemy podać w całości lub w polówkach.
- Liśćmi bazylii posypujemy czereśnie i mozzarellę.
- Czereśniową sałatkę skrapiamy oliwą i kremowym octem balsamicznym.
- Na koniec całość przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gruboziarnistą solą.
Inspiracja "Eat Smarter!"
Tagi
przekąskasałatkaoliwaczereśnieocet balsamicznymozzarellamini mozzarelladodatek do grillalipieclatoZobacz również
Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą
![salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0353-960x1440.webp)
Letnia sałatka z czereśniami i serem z niebieską pleśnią
![letnia-salatka-z-czeresniami-i-serem-z-niebieska-plesnia](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/5X9A5666-2-960x1440.webp)
Szaszłyki z arbuza z serem ricotta i sosem cytrynowo miodowym
![szaszlyki-z-arbuza-z-serem-ricotta-i-sosem-cytrynowo-miodowym](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/szaszlyk-z-arbuza-4.jpg)
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Elzbieta 2023-07-16 15:37:40
Uwielbiam owoce i salaty wszystko mozna polaczyc Absolutnie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-07-17 12:13:05
Tak, komponują się wspaniale 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.