Aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka. Smorodina - kresowe określenie czarnej porzeczki. Domowe przetwory - zachowaj lato w butelce!
Owoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również przypisuje się jej korzystne właściwości lecznicze. Mówi się, że może wspomagać układ trawienny i działać korzystnie na choroby gardła i górnych dróg oddechowych. Ciesz się wyjątkowym smakiem tej aromatycznej nalewki, której walory zdrowotne są dodatkowym atutem. Zachowaj lato w butelce!
![Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/07/5X9A2052-960x1445.webp)
SKŁADNIKI
I Etap
- 1 kg czarnej porzeczki
- 3 - 5 goździków
- kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm)
- laska wanilii
- mała garść liści z czarnych porzeczek
- alkohol nalewkowy 70% - alkoholu potrzebujemy tyle, aby po zalaniu nastawu wszystkie owoce zostały przykryte, jest to około 700 ml
II Etap
- cukier - ilość cukru zależy od ilości uzyskanego pod oddzieleniu owoców płynu, na każdy litr dodajemy 100 g cukru
III Etap
- miód wielokwiatowy - 1 łyżka na litr nalewki (1 łyżka lub więcej, próbujemy i ewentualnie dosładzamy)
WYKONANIE
I Etap
Owoce porzeczki obieramy z ogonków, wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, laskę wanilii i liście porzeczki. Zalewamy alkoholem 70% tak, aby wszystkie owoce zostały przykryte. Słój zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na 3 miesiące.
II Etap
Po 3 miesiącach zlewamy płyn do osobnego naczynia, zakręcamy i odstawiamy. Pozbywamy się liści, a pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem (na każdy litr uzyskanego płynu 100 g cukru) i odstawiamy ponownie na tydzień.
III Etap
Po tygodniu, gdy cukier się rozpuści zlewamy powstały sok, łączymy z nalewką, dodajemy miód - 1 łyżka na litr nalewki, mieszamy. Na tym etapie warto skosztować wyrobu, jeżeli uważamy, że jest za mało słodki możemy dodać więcej miodu. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień lub dłużej. Następnie nalewkę filtrujemy przez kilkukrotnie złożoną gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce minimum na 6 miesięcy.
Zobacz również
Domowa nalewka brzoskwiniowa. Nalewka z brzoskwiń
![domowa-nalewka-brzoskwiniowa-nalewka-z-brzoskwin](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/09/Nalewka-brzoskwiniowa-595x858.jpg)
Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami
![czeresnie-marynowane-w-miodzie-z-winem-i-przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/marynowane-czeresnie-1-960x1440.webp)
Ogórkowa sałatka z serem feta i z czerwonymi porzeczkami
![ogorkowa-salatka-z-serem-feta-i-z-czerwonymi-porzeczkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/07/5X9A0125-960x1440.webp)
Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej
![domowa-nalewka-z-mirabelek-alyczy-sliwy-wisniowej](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/nalewka-z-mirabelek-z-pestkami-595x862.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.