Aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka. Smorodina - kresowe określenie czarnej porzeczki. Domowe przetwory - zachowaj lato w butelce!
Owoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również przypisuje się jej korzystne właściwości lecznicze. Mówi się, że może wspomagać układ trawienny i działać korzystnie na choroby gardła i górnych dróg oddechowych. Ciesz się wyjątkowym smakiem tej aromatycznej nalewki, której walory zdrowotne są dodatkowym atutem. Zachowaj lato w butelce!
SKŁADNIKI
I Etap
II Etap
III Etap
WYKONANIE
I Etap
Owoce porzeczki obieramy z ogonków, wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, laskę wanilii i liście porzeczki. Zalewamy alkoholem 70% tak, aby wszystkie owoce zostały przykryte. Słój zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na 3 miesiące.
II Etap
Po 3 miesiącach zlewamy płyn do osobnego naczynia, zakręcamy i odstawiamy. Pozbywamy się liści, a pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem (na każdy litr uzyskanego płynu 100 g cukru) i odstawiamy ponownie na tydzień.
III Etap
Po tygodniu, gdy cukier się rozpuści zlewamy powstały sok, łączymy z nalewką, dodajemy miód - 1 łyżka na litr nalewki, mieszamy. Na tym etapie warto skosztować wyrobu, jeżeli uważamy, że jest za mało słodki możemy dodać więcej miodu. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień lub dłużej. Następnie nalewkę filtrujemy przez kilkukrotnie złożoną gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce minimum na 6 miesięcy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.