Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

Aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki - smorodinówka. Smorodina - kresowe określenie czarnej porzeczki. Domowe przetwory - zachowaj lato w butelce!

Owoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Nalewka z czarnej porzeczki nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również przypisuje się jej korzystne właściwości lecznicze. Mówi się, że może wspomagać układ trawienny i działać korzystnie na choroby gardła i górnych dróg oddechowych. Ciesz się wyjątkowym smakiem tej aromatycznej nalewki, której walory zdrowotne są dodatkowym atutem. Zachowaj lato w butelce!

Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

SKŁADNIKI

I Etap

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 3 - 5 goździków
  • kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm)
  • laska wanilii
  • mała garść liści z czarnych porzeczek
  • alkohol nalewkowy 70% - alkoholu potrzebujemy tyle, aby po zalaniu nastawu wszystkie owoce zostały przykryte, jest to około 700 ml

II Etap

  • cukier - ilość cukru zależy od ilości uzyskanego pod oddzieleniu owoców płynu, na każdy litr dodajemy 100 g cukru

III Etap

  • miód wielokwiatowy - 1 łyżka na litr nalewki (1 łyżka lub więcej, próbujemy i ewentualnie dosładzamy)

WYKONANIE

I Etap

Owoce porzeczki obieramy z ogonków, wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, laskę wanilii i liście porzeczki. Zalewamy alkoholem 70% tak, aby wszystkie owoce zostały przykryte. Słój zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na 3 miesiące.

II Etap

Po 3 miesiącach zlewamy płyn do osobnego naczynia, zakręcamy i odstawiamy. Pozbywamy się liści, a pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem (na każdy litr uzyskanego płynu 100 g cukru) i odstawiamy ponownie na tydzień.

III Etap

Po tygodniu, gdy cukier się rozpuści zlewamy powstały sok, łączymy z nalewką, dodajemy miód - 1 łyżka na litr nalewki, mieszamy. Na tym etapie warto skosztować wyrobu, jeżeli uważamy, że jest za mało słodki możemy dodać więcej miodu. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień lub dłużej. Następnie nalewkę filtrujemy przez kilkukrotnie złożoną gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce minimum na 6 miesięcy.

Kategorie

Z KUCHNINalewki

Zobacz również

Domowa nalewka wiśniowa z miodem goździkami i cynamonem

domowa-nalewka-wisniowa-z-miodem-gozdzikami-i-cynamonem

Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami

czeresnie-marynowane-w-miodzie-z-winem-i-przyprawami

Domowa nalewka brzoskwiniowa. Nalewka z brzoskwiń

domowa-nalewka-brzoskwiniowa-nalewka-z-brzoskwin

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.