Herbata na zimno, czyli ice tea, cold brew i ice brew shinobi - cha. Orzeźwiający, herbaciany napój w trzech odsłonach

Herbaty na zimno, którą wybrać i jak ją przygotować?

Ice tea, cold brew czy może ice brew shinobi cha? Herbaty na zimno, którą wybrać i jak ją przygotować? Proponuję wszystkie, ale dzisiaj zrobię ice tea.

Domowa mrożona herbata, jak zrobić ice tea?

Przygotowanie ice tea jest bardzo proste, a domowa wersja jest zdecydowanie zdrowsza i smaczniejsza o tej sklepowej. W dostępnych w handlu gotowych ice tea niestety odnajdziemy tylko delikatny smak herbaty oraz dużo cukru i kwasku cytrynowego. Pokonaj letni upał i przygotuj od razu duży dzban ice tea, to tylko kilka kroków.

domowa mrożona herbata ice tea

SKŁADNIKI

  • 2 - 3 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
  • 2 cytryny lub limonki
  • kilka gałązek mięty
  • szklanka lub dwie kostek lodu
  • miód lub inne słodzidło do smaku
  • woda niegazowanej, może być kranówka filtrowana

WYKONANIE

  1. W czajniczku zalej małą ilością wrzącej wody swoją ulubioną herbatę.
  2. Zaparzaj ją 3 - 4 minuty.
  3. Jeśli słodzisz napój to miód rozpuść w małej ilości ciepłej wody.
  4. Dzbanek wypełnij plastrami cytryny lub limony, miętą, rozpuszczonym miodem i lodem.
  5. Przestudzoną herbatę odsącz i wlej esencję do dzbanka, uzupełnij zimną wodą.

PORADY I WSKAZÓWKI

COLD BREW

  • Proces przygotowania cold brew potocznie nazywany jest "parzeniem" herbaty na zimno. Tak naprawdę jest to macerowanie herbaty.
  • Na takie zimne "parzenie" potrzebujesz dwa razy więcej liści niż do herbaty na gorąco.
  • Tutaj sprawdzą się wszystkie herbaty - czarne, zielone i białe z dodatkami lub aromatyzowane.  
  • W cold brew używasz wody o temperaturze pokojowej lub nawet zimnej.  
  • Na litr wody dodajesz 10 - 15 g herbaty.
  • Na rynku znajdziesz specjalne butelki z filtrem przeznaczone do przygotowania herbaty cold brew.
  • Taka butelka ułatwia przygotowanie herbaty, ale nie jest niezbędna.
  • Tak naprawdę wystarczy dowolny dzbanek lub butelka z wodą.
  • Gotowy napój przewalasz przez sitko do innego naczynia i możesz pić.

Jak przygotować herbatę cold brew

  • Minimum 10 g herbaty na litr wody zostaw w lodówce lub poza nią na 2 godziny.  
  • Możesz dać więcej liści i pozostawić je w wodzie krócej lub odwrotnie.
  • Polecam zalać liście na noc, aby na drugi dzień mieć gotowy zimny i orzeźwiający herbaciany napój.
  • Dodaj do gotowego cold brew cytrynę, miód, miętę, letnie orzeźwienie gwarantowane!

ICE BREW - SHINOBI - CHA

  • Shinobi - cha (czyt. sinobi ća) to jeden z tradycyjnych sposobów przygotowania herbaty lepszych gatunków w Japonii.
  • Najczęściej wykorzystuje się do tego takie herbaty, jak qyokuro czy kabuse cha, które są bogate w aminokwasy.  
  • Shinobi - cha to metoda wymagająca dużo czasu i cierpliwość ponieważ przygotowuje się herbatę z użyciem lodu.

Jak przygotować herbatę shinobi - cha?

  • Do małego czajniczka wsyp odpowiednią porcję japońskiej zielonej herbaty - około 5 g na 100 ml wody.
  • Wypełnij czajniczek z herbatą kostkami lodu aż pod pokrywkę i przykryj i ... czekaj.
  • Gdy lód się roztopi, przelej herbatę do czarki i zacznij delektować się esencją umami.  
  • Liści herbaty nie wyrzucaj!
  • Zalej je wodą o temperaturze 60°C  na 30 sekund.
  • Możesz wykonać jeszcze parę parzeń, sukcesywnie przedłużając czas ich trwania.

Ice tea, cold brew czy może ice brew shinobi cha? Którą metodę przygotowania herbaty na zimno wybierasz?

Kategorie

Z KUCHNINapoje

Zobacz również

Zielone lody i smoothie - awokado, banan, winogrona, sok z limonki, mięta

zielone-lody-i-smoothie-awokado-banan-winogrona-sok-z-limonki-listki-miety

Szaszłyki z arbuza z serem ricotta i sosem cytrynowo miodowym

szaszlyki-z-arbuza-z-serem-ricotta-i-sosem-cytrynowo-miodowym

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula

Sałatka z cukinii z czosnkiem, miętą i chili

salatka-z-cukinii-z-czosnkiem-mieta-i-chili

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.