Herbata na zimno, czyli ice tea, cold brew i ice brew shinobi - cha. Orzeźwiający, herbaciany napój w trzech odsłonach
Herbaty na zimno, którą wybrać i jak ją przygotować?
Ice tea, cold brew czy może ice brew shinobi cha? Herbaty na zimno, którą wybrać i jak ją przygotować? Proponuję wszystkie, ale dzisiaj zrobię ice tea.
Domowa mrożona herbata, jak zrobić ice tea?
Przygotowanie ice tea jest bardzo proste, a domowa wersja jest zdecydowanie zdrowsza i smaczniejsza o tej sklepowej. W dostępnych w handlu gotowych ice tea niestety odnajdziemy tylko delikatny smak herbaty oraz dużo cukru i kwasku cytrynowego. Pokonaj letni upał i przygotuj od razu duży dzban ice tea, to tylko kilka kroków.
SKŁADNIKI
- 2 - 3 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
- 2 cytryny lub limonki
- kilka gałązek mięty
- szklanka lub dwie kostek lodu
- miód lub inne słodzidło do smaku
- woda niegazowanej, może być kranówka filtrowana
WYKONANIE
- W czajniczku zalej małą ilością wrzącej wody swoją ulubioną herbatę.
- Zaparzaj ją 3 - 4 minuty.
- Jeśli słodzisz napój to miód rozpuść w małej ilości ciepłej wody.
- Dzbanek wypełnij plastrami cytryny lub limony, miętą, rozpuszczonym miodem i lodem.
- Przestudzoną herbatę odsącz i wlej esencję do dzbanka, uzupełnij zimną wodą.
PORADY I WSKAZÓWKI
COLD BREW
- Proces przygotowania cold brew potocznie nazywany jest "parzeniem" herbaty na zimno. Tak naprawdę jest to macerowanie herbaty.
- Na takie zimne "parzenie" potrzebujesz dwa razy więcej liści niż do herbaty na gorąco.
- Tutaj sprawdzą się wszystkie herbaty - czarne, zielone i białe z dodatkami lub aromatyzowane.
- W cold brew używasz wody o temperaturze pokojowej lub nawet zimnej.
- Na litr wody dodajesz 10 - 15 g herbaty.
- Na rynku znajdziesz specjalne butelki z filtrem przeznaczone do przygotowania herbaty cold brew.
- Taka butelka ułatwia przygotowanie herbaty, ale nie jest niezbędna.
- Tak naprawdę wystarczy dowolny dzbanek lub butelka z wodą.
- Gotowy napój przewalasz przez sitko do innego naczynia i możesz pić.
Jak przygotować herbatę cold brew?
- Minimum 10 g herbaty na litr wody zostaw w lodówce lub poza nią na 2 godziny.
- Możesz dać więcej liści i pozostawić je w wodzie krócej lub odwrotnie.
- Polecam zalać liście na noc, aby na drugi dzień mieć gotowy zimny i orzeźwiający herbaciany napój.
- Dodaj do gotowego cold brew cytrynę, miód, miętę, letnie orzeźwienie gwarantowane!
ICE BREW - SHINOBI - CHA
- Shinobi - cha (czyt. sinobi ća) to jeden z tradycyjnych sposobów przygotowania herbaty lepszych gatunków w Japonii.
- Najczęściej wykorzystuje się do tego takie herbaty, jak qyokuro czy kabuse cha, które są bogate w aminokwasy.
- Shinobi - cha to metoda wymagająca dużo czasu i cierpliwość ponieważ przygotowuje się herbatę z użyciem lodu.
Jak przygotować herbatę shinobi - cha?
- Do małego czajniczka wsyp odpowiednią porcję japońskiej zielonej herbaty - około 5 g na 100 ml wody.
- Wypełnij czajniczek z herbatą kostkami lodu aż pod pokrywkę i przykryj i ... czekaj.
- Gdy lód się roztopi, przelej herbatę do czarki i zacznij delektować się esencją umami.
- Liści herbaty nie wyrzucaj!
- Zalej je wodą o temperaturze 60°C na 30 sekund.
- Możesz wykonać jeszcze parę parzeń, sukcesywnie przedłużając czas ich trwania.
Ice tea, cold brew czy może ice brew shinobi cha? Którą metodę przygotowania herbaty na zimno wybierasz?
- Informacje dotyczące metod zaparzania herbaty zaczerpnięte z książki Anny Brożyny Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie .
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.