Książka Anny Brożyny Herbata - przewodnik po świecie herbaty - poznaj, zaparzaj, kosztuj, celebruj!
Anna Brożyna dzięki swojej pasji stała się czołową specjalistką w dziedzinie herbaty. Od lat poszerza swoją wiedze i próbuje coraz to ciekawszych odmian herbaty. Prowadzi wiele herbacianych warsztatów i prelekcji, podczas których dzieli się swoją wiedzą i pasją. Założyła grupę Piewcy Teiny oraz organizuje festiwal herbaty Zaparzaj!
![Herbata - Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A3248-595x893.webp)
Książka Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie to prawdziwe herbaciane kompendium wiedzy. To zachwycający przewodnik po świecie herbaty, zarówno dla zaawansowanych, jak i początkujących amatorów naparów herbacianych liści.
Dzięki lekturze dowiemy się między innymi:
- w czym i jak parzyć herbatę
- czym różną się wschodnia i zachodnia metoda parzenia
- czym jest sensoryka herbaciana i jak korzystać z koła aromatów herbaty
- jakie są tradycje picia herbaty w Polsce i na świecie
![Herbata - Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A3250-2-595x892.webp)
Książka podzielona jest na rozdziały, które koncentrują się wokół poszczególnych tematów. Pierwszy rozdział - Herbata współcześnie - traktuje o świecie herbaty w Polsce, o saszetkach i herbacie sypanej, a także o naszych podstawowych błędach i przyzwyczajeniach. Aby zrozumieć pewne przyzwyczajenia spożywania u nas herbaty zanurzymy się trochę w historię.
W kolejnych rozdziałach poznamy między innymi drogę herbaty od plantacji, aż po nasz kubek. Poznamy metody produkcji, rodzaje herbaty i dowiemy się jak ją kupować. Autorka podpowie nam jak można wspólnie organizować "herbaciany czas". Na koniec Slow tea, czyli, jak herbata może pomóc spowolnić tempo życia i jak ją zaparzyć właśnie w zgodzie z ideą slow.
![Herbata - Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A3255-4-595x893.webp)
Do lektury książki Herbata zachęcam zasiąść z kubkiem lub filiżanką dobrej herbaty. Chyba, że przytrafią się upały i tak, jak ja przygotujecie sobie zimną domową Ice tea. Jest tak wyjątkowa w smaku, cudownie orzeźwiająca, że szklanka nie wystarczy. Polecam od razu przygotować cały dzbanek!
Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo Znak, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.
Zobacz również
Anthony Bourdain i Laurie Woolever - Dookoła Świata. Niepokorny przewodnik kulinarny
![anthony-bourdain-i-laurie-woolever-dookola-swiata-niepokorny-przewodnik-kulinarny](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/5X9A4203-2-595x892.webp)
Ateny do zjedzenia - Bartek Kieżun
![ateny-do-zjedzenia-bartek-kiezun](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3692-595x893.webp)
Hiszpania do zjedzenia - Bartek Kieżun
![hiszpania-do-zjedzenia-bartek-kiezun](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/hiszpania-bartek-kiezun-595x896.jpg)
Botaniczne eliksiry - ziołowe napary, magiczne herbaty i ogniste trunki
![botaniczne-eliksiry-ziolowe-napary-magiczne-herbaty-i-ogniste-trunki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/botaniczne-eliksiry-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.