Amy Blackthorn - Botaniczne eliksiry - recenzja książki
Od niepamiętnych czasów ludzi fascynowała wizja bulgoczący kociołków pełnych magicznych naparów i eliksirów.
Czas więc na szczyptę magii!
Poznaj magiczne zastosowania roślin i tradycyjnych składników z dzikiego ogrodu i kuchni.
Z książki Botaniczne eliksiry dowiesz się które rośliny mogą służyć jako talizmany ochronne, dlaczego herbata może spełnić nasze ukryte pragnienia ... jakie drinki pił Ernest Hemingway w blasku księżyca.
![Recenzja książki Botaniczne eliksiry Amy Blackthorn](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/botaniczne-eliksiry-595x858.jpg)
W książce Botaniczne eliksiry znajdziesz mnóstwo ciekawostek i przepisów na wyśmienite trunki oraz koktajle bezalkoholowe, a także magiczne zaklęcia. Zaklęcie na trudności w relacjach, zaklęcie pasji, odrodzenia, wdzięczności czy pokojowego rozstania.
![Botaniczne eliksiry - ziołowe napary, magiczne herbaty i ogniste trunki - Amy Blackthorn](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/botaniczne-eliksiry-1-595x858.jpg)
Na szczególną uwagę zasługuje rozdział "Eliksiry miłosne, magia herbaty i miodu". Herbata jest rośliną przemiany, występuje w wielu odmianach i przygotowuje się ją na wiele sposobów. Autorka poprowadzi nas przez świat herbat i pomoże stworzyć swoją własną magiczną herbatę.
Polecam herbatkę Chwytaj dzień! Yerba mate, imbir, pieprz cayenne i ziele angielskie.
"Wypij ją rano, a będziesz gotowa podbić Rzym, zanim zdążysz dotrzeć do pracy".
![Botaniczne eliksiry - ziołowe napary, magiczne herbaty i ogniste trunki - Amy Blackthorn](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/03/botaniczne-eliksiry-2-595x858.jpg)
A co zrobić z niewykorzystanymi składnikami eliksirów? Przedostatni rozdział jest pełen pomysłów na przedłużenie żywotności twoich magicznych mikstur. Mnie urzekł sernik na bazie creme fraiche z lawendą i czarnym pieprzem, myślę, że się na niego skuszę.
Niech się dzieje magia!
Botaniczne eliksiry ziołowe napary, magiczne herbaty i ogniste trunki - Amy Blackthorn
Premiera książki 24 marca 2021
Dziękuję wydawnictwu Znak za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Zobacz również
Anthony Bourdain i Laurie Woolever - Dookoła Świata. Niepokorny przewodnik kulinarny
![anthony-bourdain-i-laurie-woolever-dookola-swiata-niepokorny-przewodnik-kulinarny](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/11/5X9A4203-2-595x892.webp)
Ateny do zjedzenia - Bartek Kieżun
![ateny-do-zjedzenia-bartek-kiezun](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3692-595x893.webp)
Herbata - Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie!
![herbata-odkryj-prawdziwy-smak-najszlachetniejszego-napoju-na-swiecie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A3248-595x893.webp)
Hiszpania do zjedzenia - Bartek Kieżun
![hiszpania-do-zjedzenia-bartek-kiezun](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/hiszpania-bartek-kiezun-595x896.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.