Domowa orzechówka z czerwonym winem. Nalewka na orzechach włoskich - naturalne panaceum na żołądkowe dolegliwości i poprawę trawienia.
Kieliszek domowej nalewki orzechowej po obfitym obiedzie to ideale zwieńczenie posiłku. Nalewka ta to panaceum na problemy z trawieniem i przemianą materii. Oczywiście tylko dla dorosłych!
Do przygotowania nalewki potrzebujemy orzechów niedojrzałych, dających się łatwo przekroić nożem. Przy krojeniu orzechów pamiętajmy o rękawiczkach, bo sok z orzechów bardzo brudzi ręce. Najlepszy moment zbioru orzechów to koniec czerwca, początek lipca.
Po przefiltrowaniu nalewka nie za bardzo przypadła mi do gustu. Zdegustowana odstawiłam ją w ciemny kąt i zapomniałam o niej na długo. Na szczęście, okazało się, że cierpliwość lub "zapomnienie" mają ogromny wpływ na smak! Chociaż ta nalewka ma służyć leczniczo, byłoby wspaniale, gdyby również smakowała, co wymaga długiego leżakowania.
SKŁADNIKI
I ETAP
II ETAP
WYKONANIE
I ETAP
- Orzechy kroimy na pół lub drobniej i układamy w słoju.
- Dodajemy przyprawy i plastry cytryny, zalewamy alkoholem.
- Słój zamykamy i odstawiamy na 40 dni w nasłonecznione miejsce, najlepiej na parapet.
- Nastaw lubi być często wstrząsany, nawet codziennie.
II ETAP
- Po 40 dniach przygotowujemy syrop cukrowy na winie.
- 300 ml wina podgrzewamy (nie gotujemy!), dodajemy cukier, mieszamy.
- Kiedy cukier się rozpuści, studzimy dodając pozostałe wino.
- Przestudzony syrop winno-cukrowy dodajemy do nalewu orzechowego i odstawiamy na dwa tygodnie, pamiętając w dalszym ciągu o potrząsaniu.
- Po tym czasie filtrujemy nalewkę, przelewamy do butelek i odstawiamy na ... minimum pół roku, im dłużej tym lepiej.
Akacja 2020-07-03 09:25:35
Genialne! Korzenne i z winem. Muszę taką zrobić w tym roku!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-07-14 17:22:12
Ta nalewka jest wyjątkowa!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.