Curry dyniowe z krewetkami - aromatyczne i smaczne danie idealne na jesienny obiad lub kolację
Carry z dyni z krewetkami - słodko pikantne, aromatyczne danie - posiłek idealny na jesień.
Dyniowe curry to bardzo wszechstronny przepis. Curry możemy przygotować z dodatkiem krewetek, które doskonale komponują się swym smakiem i strukturą z dynią. Jeżeli nie lubicie krewetek lub macie alergię na skorupiaki możecie je zastąpić kurczakiem. Aby uzyskać wegetariańską wersję curry użyjcie ciecierzycy lub tofu i pomińcie dodatek sou rybnego.
Curry z dynią i krewetkami dobrze smakują podane z ryżem basmati lub jaśminowym lub z indyjskim chlebkiem naan.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Obraną cebulę kroimy na grubsze kawałki
- Dynię obieramy (Hokkaido nie musimy obierać) i kroimy w centymetrowej grubości plastry, następnie w kawałki wielkości kęsa.
- Krewetki przepłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i krótko przesmażamy na nim pokrojoną cebulę.
- Do cebuli dodajemy żółtą pastę curry, płatki chili i nasiona czarnej gorczycy, chwilę smażymy.
- Posypujemy cukrem, mieszamy i krótko karmelizujemy.
- Wlewamy mleko koksowe, następnie wodę.
- Wrzucamy kawałki dyni, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu około 5 minut.
- Dodajemy pomidorki koktajlowe i gotujemy kolejne 5 minut pod przykryciem.
- Dymkę siekamy, odkładamy porcję zielonej części do podania.
- Na koniec dodajemy krewetki i większość dymki, mieszamy i smażymy już odkryte przez około 1 - 2 minuty, aż tylko krewetki będą ugotowane.
- Doprawiamy curry sosem rybnym, solą, sokiem z limonki, ewentualnie chili.
- Serwujemy z ugotowanym ryżem posypane dymką i świeżą kolendrą.
Iwona 2022-11-18 19:05:56
Pysznie wygląda. Jeszcze nie robiłam tej potrawy, z chęcią spróbuję
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.