Curry dyniowe z krewetkami - aromatyczne i smaczne danie idealne na jesienny obiad lub kolację

Carry z dyni z krewetkami - słodko pikantne, aromatyczne danie - posiłek idealny na jesień.

Dyniowe curry z krewetkami

Dyniowe curry to bardzo wszechstronny przepis. Curry możemy przygotować z dodatkiem krewetek, które doskonale komponują się swym smakiem i strukturą z dynią. Jeżeli nie lubicie krewetek lub macie alergię na skorupiaki możecie je zastąpić kurczakiem. Aby uzyskać wegetariańską wersję curry użyjcie ciecierzycy lub tofu i pomińcie dodatek sou rybnego.

Curry z dynią i krewetkami dobrze smakują podane z ryżem basmati lub jaśminowym lub z indyjskim chlebkiem naan.

SKŁADNIKI

  • 300 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)
  • 300 g dyni - u mnie Hokkaido - waga bez pestek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • szczypta chili w płatkach lub proszku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • pęczek dymki
  • świeża kolendra
  • ugotowany ryż do podania

WYKONANIE

  1. Obraną cebulę kroimy na grubsze kawałki
  2. Dynię obieramy (Hokkaido nie musimy obierać) i kroimy w centymetrowej grubości plastry, następnie w kawałki wielkości kęsa.
  3. Krewetki przepłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko przesmażamy na nim pokrojoną cebulę.
  5. Do cebuli dodajemy żółtą pastę curry, płatki chili i nasiona czarnej gorczycy, chwilę smażymy.
  6. Posypujemy cukrem, mieszamy i krótko karmelizujemy.
  7. Wlewamy mleko koksowe, następnie wodę.
  8. Wrzucamy kawałki dyni, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu około 5 minut.
  9. Dodajemy pomidorki koktajlowe i gotujemy kolejne 5 minut pod przykryciem.
  10. Dymkę siekamy, odkładamy porcję zielonej części do podania.
  11. Na koniec dodajemy krewetki i większość dymki, mieszamy i smażymy już odkryte przez około 1 - 2 minuty, aż tylko krewetki będą ugotowane.
  12. Doprawiamy curry sosem rybnym, solą, sokiem z limonki, ewentualnie chili.
  13. Serwujemy z ugotowanym ryżem posypane dymką i świeżą kolendrą.

Zobacz również

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Smażone krewetki z czosnkiem, gorczycą i chlebkiem chapati

smazone-krewetki-z-czosnkiem-gorczyca-i-chlebkiem-chapati

Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym

zupa-krem-z-marchewki-z-imbirem-i-mleczkiem-kokosowym

Komentarze

Iwona 2022-11-18 19:05:56

Pysznie wygląda. Jeszcze nie robiłam tej potrawy, z chęcią spróbuję

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.