Ukryj menu

Jesienne curry z dynią i krewetkami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Curry dyniowe z krewetkami - aromatyczne i smaczne danie idealne na jesienny obiad lub kolację

Carry z dyni z krewetkami - słodko pikantne, aromatyczne danie - posiłek idealny na jesień.

Dyniowe curry z krewetkami

Dyniowe curry to bardzo wszechstronny przepis. Curry możemy przygotować z dodatkiem krewetek, które doskonale komponują się swym smakiem i strukturą z dynią. Jeżeli nie lubicie krewetek lub macie alergię na skorupiaki możecie je zastąpić kurczakiem. Aby uzyskać wegetariańską wersję curry użyjcie ciecierzycy lub tofu i pomińcie dodatek sou rybnego.

Curry z dynią i krewetkami dobrze smakują podane z ryżem basmati lub jaśminowym lub z indyjskim chlebkiem naan.

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Obraną cebulę kroimy na grubsze kawałki
  2. Dynię obieramy (Hokkaido nie musimy obierać) i kroimy w centymetrowej grubości plastry, następnie w kawałki wielkości kęsa.
  3. Krewetki przepłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i krótko przesmażamy na nim pokrojoną cebulę.
  5. Do cebuli dodajemy żółtą pastę curry, płatki chili i nasiona czarnej gorczycy, chwilę smażymy.
  6. Posypujemy cukrem, mieszamy i krótko karmelizujemy.
  7. Wlewamy mleko koksowe, następnie wodę.
  8. Wrzucamy kawałki dyni, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu około 5 minut.
  9. Dodajemy pomidorki koktajlowe i gotujemy kolejne 5 minut pod przykryciem.
  10. Dymkę siekamy, odkładamy porcję zielonej części do podania.
  11. Na koniec dodajemy krewetki i większość dymki, mieszamy i smażymy już odkryte przez około 1 - 2 minuty, aż tylko krewetki będą ugotowane.
  12. Doprawiamy curry sosem rybnym, solą, sokiem z limonki, ewentualnie chili.
  13. Serwujemy z ugotowanym ryżem posypane dymką i świeżą kolendrą.

Kategorie

KolacjeObiadyRyby

Zobacz również

Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem

zolte-curry-z-krewetkami-ananasem-i-zielonym-groszkiem

Rybne kotleciki z pieczonymi warzywami, łososiem i remuladą

rybne-kotleciki-z-pieczonymi-warzywami-lososiem-i-remulada

Tajskie curry z rybą i zielonymi szparagami

tajskie-curry-z-ryba-i-zielonymi-szparagami

Smażone krewetki ze szparagami w słodko pikantnym sosie

smazone-krewetki-ze-szparagami-w-slodko-pikantnym-sosie

Komentarze

Iwona 2022-11-18 19:05:56

Pysznie wygląda. Jeszcze nie robiłam tej potrawy, z chęcią spróbuję

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.