Curry dyniowe z krewetkami - aromatyczne i smaczne danie idealne na jesienny obiad lub kolację
Carry z dyni z krewetkami - słodko pikantne, aromatyczne danie - posiłek idealny na jesień.

Dyniowe curry to bardzo wszechstronny przepis. Curry możemy przygotować z dodatkiem krewetek, które doskonale komponują się swym smakiem i strukturą z dynią. Jeżeli nie lubicie krewetek lub macie alergię na skorupiaki możecie je zastąpić kurczakiem. Aby uzyskać wegetariańską wersję curry użyjcie ciecierzycy lub tofu i pomińcie dodatek sou rybnego.
Curry z dynią i krewetkami dobrze smakują podane z ryżem basmati lub jaśminowym lub z indyjskim chlebkiem naan.
SKŁADNIKI
- 300 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)
- 300 g dyni - u mnie Hokkaido - waga bez pestek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1 łyżka cukru
- sól
- szczypta chili w płatkach lub proszku
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 ml wody
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- pęczek dymki
- świeża kolendra
- ugotowany ryż do podania
WYKONANIE
- Obraną cebulę kroimy na grubsze kawałki
- Dynię obieramy (Hokkaido nie musimy obierać) i kroimy w centymetrowej grubości plastry, następnie w kawałki wielkości kęsa.
- Krewetki przepłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Na patelni rozgrzewamy olej i krótko przesmażamy na nim pokrojoną cebulę.
- Do cebuli dodajemy żółtą pastę curry, płatki chili i nasiona czarnej gorczycy, chwilę smażymy.
- Posypujemy cukrem, mieszamy i krótko karmelizujemy.
- Wlewamy mleko koksowe, następnie wodę.
- Wrzucamy kawałki dyni, doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu około 5 minut.
- Dodajemy pomidorki koktajlowe i gotujemy kolejne 5 minut pod przykryciem.
- Dymkę siekamy, odkładamy porcję zielonej części do podania.
- Na koniec dodajemy krewetki i większość dymki, mieszamy i smażymy już odkryte przez około 1 - 2 minuty, aż tylko krewetki będą ugotowane.
- Doprawiamy curry sosem rybnym, solą, sokiem z limonki, ewentualnie chili.
- Serwujemy z ugotowanym ryżem posypane dymką i świeżą kolendrą.
Tagi
dyniaobiadkolacjaryżlimonkapomidorygorczycakolendramleczko kokosowekrewetkikuchnie światapomidorki koktajlowesezon dyniowycurryZobacz również
Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

Smażone krewetki z czosnkiem, gorczycą i chlebkiem chapati

Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym

Iwona 2022-11-18 19:05:56
Pysznie wygląda. Jeszcze nie robiłam tej potrawy, z chęcią spróbuję
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.