Smażone krewetki ze szparagami w słodko pikantnym sosie

Krewetki i szparagi z patelni - pyszne i szybkie danie w orientalnym stylu

Krótko smażone krewetki z zielonymi szparagami to smaczne, wiosenne danie o słodko pikantnym orientalnym smaku.

stir fry danie z patelni krewetki i szparagi w orientalnym sosie

To wyjątkowo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny, 10 -15 minut i danie gotowe!

Usmażone krewetki ze szparagami możemy podać z ryżem, makaronem ryżowym lub z pieczywem.

SKŁADNIKI

  • 300 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)
  • 250 g zielonych szparagów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 mała papryczka chili
  • pęczek szczypiorku
  • garść świeżej kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z limonki
  • pieprz

SOS

  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki wina ryżowego lub białego wina
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 50 ml wody

WYKONANIE

Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos i odstawiamy.

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy szparagi po skosie na kawałki o długości około 3 cm.

Obieramy czosnek i szalotkę, chili oczyszczamy z pestek. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, szalotkę i chili w krążki. Szczypior kroimy po skosie na 2 cm kawałki. Z kolendry obrywamy listki, łodyżki drobno siekamy.

Krewetki w orentalnym stylu z patelni

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i nas średnim ogniu partiami smażymy krewetki, minutę z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

Dodajemy pozostały olej i 2 - 3 minuty smażymy szparagi, mieszając. Dodajemy posiekane czosnek, szalotkę i chili, smażymy dalej około 2 minuty. Wlewamy wcześniej przygotowana mieszankę na sos. Całość smażymy 2 - 3 minuty, mieszając. Dodajemy krewetki i posiekane łodyżki kolendry, smażymy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i sokiem z limony do smaku i zdejmujemy z ognia.

Krewetki ze szparagami podajemy gorące posypane listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.

patelnia CHOC B BOIS DE BUYER

Współpraca z TGhome - Patelnia CHOC B BOIS de Buyer

Zobacz również

Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem

zolte-curry-z-krewetkami-ananasem-i-zielonym-groszkiem

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Pikantne skrzydełka kurczaka z batatami, kolendrą i limonkowym jogurtem

pikantne-skrzydelka-kurczaka-z-batatami-kolendra-i-limonkowym-jogurtem

Komentarze

Ewa 2022-04-29 10:46:59

Dzień dobry, przepis bardzo mi się podoba, śliczne zdjęcia, brakuje mi tyko informacji:
- liczba porcji
- kcal

Pozdrawiam serdecznie
Ewa

Odpowiedz

Marzena 2022-05-05 13:49:54

Kolorystycznie i smakowo BOMBA!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.