Krewetki i szparagi z patelni - pyszne i szybkie danie w orientalnym stylu
Krótko smażone krewetki z zielonymi szparagami to smaczne, wiosenne danie o słodko pikantnym orientalnym smaku.
To wyjątkowo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny, 10 -15 minut i danie gotowe!
Usmażone krewetki ze szparagami możemy podać z ryżem, makaronem ryżowym lub z pieczywem.
SKŁADNIKI
- 300 g obranych i oczyszczonych surowych krewetek (bez głów)
- 250 g zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 1 mała papryczka chili
- pęczek szczypiorku
- garść świeżej kolendry
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z limonki
- pieprz
SOS
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki wina ryżowego lub białego wina
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka słodkiego sosu chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 50 ml wody
WYKONANIE
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos i odstawiamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy szparagi po skosie na kawałki o długości około 3 cm.
Obieramy czosnek i szalotkę, chili oczyszczamy z pestek. Czosnek kroimy na cienkie plasterki, szalotkę i chili w krążki. Szczypior kroimy po skosie na 2 cm kawałki. Z kolendry obrywamy listki, łodyżki drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i nas średnim ogniu partiami smażymy krewetki, minutę z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Dodajemy pozostały olej i 2 - 3 minuty smażymy szparagi, mieszając. Dodajemy posiekane czosnek, szalotkę i chili, smażymy dalej około 2 minuty. Wlewamy wcześniej przygotowana mieszankę na sos. Całość smażymy 2 - 3 minuty, mieszając. Dodajemy krewetki i posiekane łodyżki kolendry, smażymy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i sokiem z limony do smaku i zdejmujemy z ognia.
Krewetki ze szparagami podajemy gorące posypane listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.
Współpraca z TGhome - Patelnia CHOC B BOIS de Buyer
Ewa 2022-04-29 10:46:59
Dzień dobry, przepis bardzo mi się podoba, śliczne zdjęcia, brakuje mi tyko informacji:
- liczba porcji
- kcal
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Odpowiedz
Marzena 2022-05-05 13:49:54
Kolorystycznie i smakowo BOMBA!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.