Ukryj menu

Smażone krewetki ze szparagami w słodko pikantnym sosie

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Smażone krewetki z zielonymi szparagami w słodko pikantnym sosie. Ekspresowe danie w orientalnym stylu - idealne na szybki obiad lub kolację. Gotowe w 15 minut!

Jak zrobić smażone krewetki z zielonymi szparagami?

Jeśli lubisz szybkie dania z patelni, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Krewetki i zielone szparagi smażone w słodko pikantnym sosie to aromatyczne, lekkie i pełne smaku połączenie. Sos z nutą imbiru, czosnku i sosu sojowego sprawia, że całość smakuje jak z azjatyckiej restauracji. To wyjątkowo szybkie w przygotowaniu danie. Wystarczy tylko wcześniej przygotować wszystkie składniki bo sam proces smażenia jest błyskawiczny, 10 - 15 minut i danie gotowe!

Z czym podać krewetki w orientalnym stylu?

To danie świetnie smakuje z dodatkiem ryżu jaśminowego, cienkiego makaronu ryżowego albo po prostu z chrupiącym pieczywem. Możesz też dodać do całości świeże zioła, np. kolendrę lub szczypiorek, które jeszcze podbiją orientalny smak całości. Idealny przepis na wiosenny obiad bez zbędnego stania przy kuchni.

stir fry danie z patelni krewetki i szparagi w orientalnym sosie

SKŁADNIKI

Sos

WYKONANIE

  1. Przygotowuj sos. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw.
  2. Szparagi umyj, odłam lub odkrój zdrewniałe końce, osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Pokrój szparagi po skosie na kawałki o długości około 3 cm.
  4. Obierz czosnek i szalotkę, chili oczyść z pestek.
  5. Czosnek pokrój na cienkie plasterki, szalotkę i chili w krążki.
  6. Szczypior pokrój po skosie na 2 cm kawałki.
  7. Z kolendry oberwij listki, łodyżki drobno posiekaj.
  8. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i nas średnim ogniu partiami smaż krewetki, minutę z każdej strony.  Zdejmuj z patelni i odłóż na bok.
  9. Dodaj pozostały olej i 2 - 3 minuty smaż szparagi, mieszając.
  10. Dodaj do szparagów posiekane czosnek, szalotkę i chili, smaż dalej około 2 minuty.
  11. Wlej wcześniej przygotowana mieszankę na sos.
  12. Całość smaż 2 - 3 minuty, mieszając.
  13. Dodaj krewetki i posiekane łodyżki kolendry, smaż jeszcze około 2 minuty.
  14. Dopraw pieprzem i sokiem z limony do smaku i zdejmij z ognia.
  15. Krewetki ze szparagami podawaj gorące posypane listkami kolendry i posiekanym szczypiorkiem.
Krewetki w orentalnym stylu z patelni

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jakie krewetki wybrać do smażenia?

Do tego przepisu najlepiej sprawdzą się surowe, obrane krewetki bez głów, są delikatne i szybko się smażą. Mogą być świeże lub mrożone (te drugie trzeba wcześniej rozmrozić i dokładnie osuszyć).

Czym zastąpić sos ostrygowy lub rybny?

Jeśli nie masz sosu ostrygowego, możesz użyć odrobinę więcej sosu sojowego i dodać pół łyżeczki cukru trzcinowego, uzyskasz podobną głębię smaku (choć bez charakterystycznej nuty umami). Sos rybny można zastąpić sosem sojowym jasnym, choć danie straci nieco na autentyczności.

Co jeśli nie mam wina ryżowego?

Zamiast wina ryżowego możesz użyć wytrawnego białego wina, a w wersji bezalkoholowej - niewielkiej ilości jasnego bulionu warzywnego lub nawet wody z dodatkiem łyżeczki octu ryżowego.

Czy można dodać inne warzywa?

Oczywiście, do krewetek i szparagów pasują np. cienko pokrojona marchewka, cukinia w słupkach, czerwona papryka albo pak choi. Pamiętaj tylko, żeby kroić je cienko, by zdążyły się usmażyć w krótkim czasie.

Jak podawać krewetki ze szparagami?

Najlepiej smakują na gorąco, posypane świeżą kolendrą i szczypiorkiem. Świetnym dodatkiem będzie ryż jaśminowy, cienki makaron ryżowy albo świeża bagietka, którą można zebrać aromatyczny sos z talerza.

Czy do smażonych krewetek lepiej pasują zielone czy białe szparagi?

Obie wersje będą dobre. Zielone szparagi są delikatniejsze i nie wymagają obierania, więc świetnie sprawdzą się w szybkim stir-fry. Białe szparagi również można wykorzystać, ale przed smażeniem trzeba je obrać i ewentualnie podgotować przez kilka minut, by były miękkie. Dzięki temu danie zachowa odpowiednią teksturę i nie będzie zbyt włókniste.

patelnia CHOC B BOIS DE BUYER

Współpraca z TGhome - Patelnia CHOC B BOIS de Buyer

Zobacz również

Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem

zolte-curry-z-krewetkami-ananasem-i-zielonym-groszkiem

Sałatka z białymi szparagami i pomarańczowym sosem

salatka-z-bialymi-szparagami-i-pomaranczowym-sosem

Sałatka ze szparagami, ziemniakami i serem feta

salatka-ze-szparagami-ziemniakami-i-serem-feta

Rybne kotleciki z pieczonymi warzywami, łososiem i remuladą

rybne-kotleciki-z-pieczonymi-warzywami-lososiem-i-remulada

Komentarze

Ewa 2022-04-29 10:46:59

Dzień dobry, przepis bardzo mi się podoba, śliczne zdjęcia, brakuje mi tyko informacji:
- liczba porcji
- kcal

Pozdrawiam serdecznie
Ewa

Odpowiedz

Marzena 2022-05-05 13:49:54

Kolorystycznie i smakowo BOMBA!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Sałatka z białymi szparagami i pomarańczowym sosem


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.