Krewetki z patelni z ananasem, curry i strączkami młodego groszku. Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem
Żółte curry z krewetkami to wyjątkowo błyskawiczne danie z patelni. Świetny pomysł na romantyczną kolację. Wystarczy tylko wcześniej przygotować krewetki i jeżeli korzystamy ze świeżego ananasa obrać go ze skóry. Kiedy przyjdzie pora na przygotowanie potrawy gotujemy ryż lub, jeśli chcemy jeszcze szybciej zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy. Rozgrzewamy patelnię i za 10 minut możemy serwować wykwintne danie, idealne na kolację we dwoje.
Krewetki bardzo dobrze komponują się ze słodkim smakiem. W tym przepisie oprócz palmowego cukru, mleka kokosowego słodycz pochodzi z ananasa. Ananasa możemy zastąpić świeżym mango lub nawet jabłkiem. Uważam, że obowiązkowym dodatkiem jest sok z limony. Nie zastępujcie limony cytryną, to już nie będzie to samo danie.
SKŁADNIKI
- 350 g krewetek, obranych, oczyszczonych bez głów
- 100 g obranego świeżego ananasa (ewentualnie z puszki)
- 150 g groszku w strączkach
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 ml gorącej wody
- 20 ml oleju
- 50 g żółta pasta curry
- 15 g cukier trzcinowy lub palmowy
- 1/2 - 1 łyżeczki sosu rybnego
- sól
- pieprz
- sok z limony do smaku
- skórka otarta z limonki
- pęczek świeżej kolendry
WYKONANIE
- Na patelni rozgrzewamy olej, rozprowadzamy i podsmażamy na nim pastę curry. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy chwilę na małym ogniu.
- Dodajemy cukier i kawałki ananasa i otartą skórkę z limonki, mieszamy. Po około 3 minutach gotowania dodajemy krewetki i groszek w strączkach. Dodajemy krewetki i posiekane łodyżki kolendry, smażymy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnymi i sokiem z limony do smaku i zdejmujemy z ognia.
- Podajemy np. z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym, całość posypujemy listkami kolendry.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.