Krewetki z patelni z ananasem, curry i strączkami młodego groszku
Żółte curry z krewetkami to wyjątkowo błyskawiczne danie z patelni. Świetny pomysł na romantyczną kolację. Wystarczy tylko wcześniej przygotować krewetki i jeżeli korzystamy ze świeżego ananasa obrać go ze skóry. Kiedy przyjdzie pora na przygotowanie potrawy gotujemy ryż lub, jeśli chcemy jeszcze szybciej zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy. Rozgrzewamy patelnię i za 10 minut możemy serwować wykwintne danie, idealne na kolację we dwoje.
![krewetki zielony groszek ananas curry](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/05/5X9A2150-595x892.webp)
Krewetki bardzo dobrze komponują się ze słodkim smakiem. W tym przepisie oprócz palmowego cukru, mleka kokosowego słodycz pochodzi z ananasa. Ananasa możemy zastąpić świeżym mango lub nawet jabłkiem. Uważam, że obowiązkowym dodatkiem jest sok z limony. Nie zastępujcie limony cytryną, to już nie będzie to samo danie.
![danie z patelni tajska kuchnia](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/05/5X9A2162-595x892.webp)
SKŁADNIKI
- 350 g krewetek, obranych, oczyszczonych bez głów
- 100 g obranego świeżego ananasa (ewentualnie z puszki)
- 150 g groszku w strączkach
- 250 ml mleka kokosowego
- 250 ml gorącej wody
- 20 ml oleju
- 50 g żółta pasta curry
- 15 g cukier trzcinowy lub palmowy
- 1/2 - 1 łyżeczki sosu rybnego
- sól
- pieprz
- sok z limony do smaku
- skórka otarta z limonki
- pęczek świeżej kolendry
WYKONANIE
- Na patelni rozgrzewamy olej, rozprowadzamy i podsmażamy na nim pastę curry. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy chwilę na małym ogniu.
- Dodajemy cukier i kawałki ananasa i otartą skórkę z limonki, mieszamy. Po około 3 minutach gotowania dodajemy krewetki i groszek w strączkach. Dodajemy krewetki i posiekane łodyżki kolendry, smażymy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnymi i sokiem z limony do smaku i zdejmujemy z ognia.
- Podajemy np. z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym, całość posypujemy listkami kolendry.
Tagi
kuchnie światapomysł na szybki obiadszybka kolacjadanie z patelnikrewetki z patelnidanie z krewetkamiZobacz również
Chiński makaron z siekanymi glonami nori i sezamem
![chinski-makaron-z-siekanymi-glonami-nori-i-sezamem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/5X9A4371-2-595x892.webp)
Tajskie curry z rybą i zielonymi szparagami
![tajskie-curry-z-ryba-i-zielonymi-szparagami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/05/5X9A2472-595x893.webp)
Smażone krewetki ze szparagami w słodko pikantnym sosie
![smazone-krewetki-ze-szparagami-w-slodko-pikantnym-sosie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/04/Patelnia-krewetki-szparagi-595x892.webp)
Tacos z mieloną wołowiną, awokado i piklowaną cebulą
![tacos-z-mielona-wolowina-awokado-i-piklowana-cebula](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/02/tacos-z-wolowina-w-kruchych-muszlach-595x896.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.