Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem

Krewetki z patelni z ananasem, curry i strączkami młodego groszku. Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem

Żółte curry z krewetkami to wyjątkowo błyskawiczne danie z patelni. Świetny pomysł na romantyczną kolację. Wystarczy tylko wcześniej przygotować krewetki i jeżeli korzystamy ze świeżego ananasa obrać go ze skóry. Kiedy przyjdzie pora na przygotowanie potrawy gotujemy ryż lub, jeśli chcemy jeszcze szybciej zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy. Rozgrzewamy patelnię i za 10 minut możemy serwować wykwintne danie, idealne na kolację we dwoje.

krewetki zielony groszek ananas curry

Krewetki bardzo dobrze komponują się ze słodkim smakiem. W tym przepisie oprócz palmowego cukru, mleka kokosowego słodycz pochodzi z ananasa. Ananasa możemy zastąpić świeżym mango lub nawet jabłkiem. Uważam, że obowiązkowym dodatkiem jest sok z limony. Nie zastępujcie limony cytryną, to już nie będzie to samo danie.

danie z patelni tajska kuchnia

SKŁADNIKI

  • 350 g krewetek, obranych, oczyszczonych bez głów
  • 100 g obranego świeżego ananasa (ewentualnie z puszki)
  • 150 g groszku w strączkach
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml gorącej wody
  • 20 ml oleju
  • 50 g żółta pasta curry
  • 15 g cukier trzcinowy lub palmowy
  • 1/2 - 1 łyżeczki sosu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • sok z limony do smaku
  • skórka otarta z limonki
  • pęczek świeżej kolendry

WYKONANIE

  1. Na patelni rozgrzewamy olej, rozprowadzamy i podsmażamy na nim pastę curry. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy mleko kokosowe i gotujemy chwilę na małym ogniu.
  2. Dodajemy cukier i kawałki ananasa i otartą skórkę z limonki, mieszamy. Po około 3 minutach gotowania dodajemy krewetki i groszek w strączkach.  Dodajemy krewetki i posiekane łodyżki kolendry, smażymy jeszcze około 2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnymi i sokiem z limony do smaku i zdejmujemy z ognia.
  3. Podajemy np. z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym, całość posypujemy listkami kolendry.

Zobacz również

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Smażone krewetki ze szparagami w słodko pikantnym sosie

smazone-krewetki-ze-szparagami-w-slodko-pikantnym-sosie

Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym

zupa-krem-z-marchewki-z-imbirem-i-mleczkiem-kokosowym

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.