Marchewkowa zupa krem z dodatkiem imbiru, mleczka kokosowego, kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego. Zupa z marchewki bogata w beta karoten
Zima dla naszej skóry jest bezlitosna. Wiosną oprócz promieni słonecznych i kosmetyków pielęgnujących potrzebujemy dodatkowego, wewnętrznego wsparcia!
Może zupa marchewkowa? Marchewki są szczególnie bogate w beta karoten, który jest eliksirem dla skóry, zwanym również eliksirem młodości. Możemy jeść surowe marchewki, ale ponoć w marchewce podczas gotowania miękną błony komórkowe, dzięki czemu obecny w warzywie beta karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm.
SKŁADNIKI
- 1kg marchwi
- 1l wody
- sok z 1/2 limonki
- 165 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 szalotki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- świeża kolendra, bazylia lub pietruszka
- 1 łyżka śmietany 18% na porcję
WYKONANIE
- Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Obraną szalotkę kroimy w kostkę,
- Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Obrany czosnek zgniatamy lub również ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy marchewkę i smażymy około 2 minut.
- Dorzucamy do marchewki szalotki, czosnek i imbir, całość około minutę smażymy, cały czas mieszając.
- W trakcie smażenia dodajemy przyprawy.
- Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 30 minut lub do czasu, kiedy marchewka będzie ugotowana, ale nie za miękka.
- Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i sok z limonki.
- Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany, gęstego jogurtu lub crème fraîche oraz świeżymy ziołami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.