Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Marchewkowa zupa krem z dodatkiem imbiru, mleczka kokosowego, kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego. Zupa z marchewki bogata w beta karoten

Zima dla naszej skóry jest bezlitosna. Wiosną oprócz promieni słonecznych i kosmetyków pielęgnujących potrzebujemy dodatkowego, wewnętrznego wsparcia!

Może zupa marchewkowa? Marchewki są szczególnie bogate w beta karoten, który jest eliksirem dla skóry, zwanym również eliksirem młodości. Możemy jeść surowe marchewki, ale ponoć w marchewce podczas gotowania miękną błony komórkowe, dzięki czemu obecny w warzywie beta karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Obraną szalotkę kroimy w kostkę,
  3. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Obrany czosnek zgniatamy lub również ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  5. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy marchewkę i smażymy około 2 minut.
  6. Dorzucamy do marchewki  szalotki, czosnek i imbir, całość około minutę smażymy, cały czas mieszając.
  7. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy.
  8. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 30 minut lub do czasu, kiedy marchewka będzie ugotowana, ale nie za miękka.
  9. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i sok z limonki.
  10. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, ewentualnie  doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  11. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany, gęstego jogurtu lub crème fraîche oraz świeżymy ziołami.

Kategorie

ObiadyZupy

Zobacz również

Wietnamskie naleśniki z mąką ryżową, mlekiem kokosowym i kurkumą

wietnamskie-nalesniki-z-maka-ryzowa-mlekiem-kokosowym-i-kurkuma

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Tajskie curry z rybą i zielonymi szparagami

tajskie-curry-z-ryba-i-zielonymi-szparagami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.