Zupa krem z marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym

Marchewkowa zupa krem z dodatkiem imbiru, mleczka kokosowego, kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego. Zupa z marchewki bogata w beta karoten

Zima dla naszej skóry jest bezlitosna. Wiosną oprócz promieni słonecznych i kosmetyków pielęgnujących potrzebujemy dodatkowego, wewnętrznego wsparcia!

Może zupa marchewkowa? Marchewki są szczególnie bogate w beta karoten, który jest eliksirem dla skóry, zwanym również eliksirem młodości. Możemy jeść surowe marchewki, ale ponoć w marchewce podczas gotowania miękną błony komórkowe, dzięki czemu obecny w warzywie beta karoten jest lepiej przyswajany przez nasz organizm.


SKŁADNIKI

  • 1kg marchwi
  • 1l wody
  • sok z 1/2 limonki
  • 165 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra, bazylia lub pietruszka
  • 1 łyżka śmietany 18% na porcję

WYKONANIE

  1. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Obraną szalotkę kroimy w kostkę,
  3. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  4. Obrany czosnek zgniatamy lub również ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  5. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy marchewkę i smażymy około 2 minut.
  6. Dorzucamy do marchewki  szalotki, czosnek i imbir, całość około minutę smażymy, cały czas mieszając.
  7. W trakcie smażenia dodajemy przyprawy.
  8. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 30 minut lub do czasu, kiedy marchewka będzie ugotowana, ale nie za miękka.
  9. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i sok z limonki.
  10. Ugotowaną zupę miksujemy na gładki krem, ewentualnie  doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  11. Zupa najlepiej smakuje podana z łyżką śmietany, gęstego jogurtu lub crème fraîche oraz świeżymy ziołami.

Zobacz również

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Żółte curry z krewetkami, ananasem i zielonym groszkiem

zolte-curry-z-krewetkami-ananasem-i-zielonym-groszkiem

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.