Wietnamskie naleśniki kokosowe z sałatką z kapusty, marchewki, awokado i ziół. Naleśniki z mąką ryżową, mlekiem kokosowym i kurkumą
Kolorowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie. Złociste, aromatyczne i chrupiące naleśniki serwujemy z sałatką z kapusty, marchewki , awokado i ziół. Całość doprawiamy pikantny sosem. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów, uczta i rozkosz dla podniebienia.
SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
- 220 g mąki ryżowej
- 5 g soli
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 jajko
- 400 ml mleczka kokosowego
- 175 ml wody
DODATKI
- 200 g czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 - 3 dymki
- świeże zioła - liście mięty, kolendry, bazylii
- awokado + sok z limony
- olej do smażenia
SOS
- 5 łyżek soku z limonki
- 3 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 świeża papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
WYKONANIE
- W misce mieszamy mąkę ryżową, sól, kurkumę i jajko.
- Dodajemy mleko kokosowe i wodę, ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
- Miskę przykrywamy i odstawiamy na bok.
- Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i kroimy w skośne plasterki, następnie w cieniutkie paski.
- Dymkę i liście ziół siekamy.
- Kapustę, marchewkę, dymkę i zioła delikatnie mieszamy w misce.
- Przygotowujemy sos. W małej miseczce mieszamy sok z limonki, cukier, sos sojowy, drobno posiekane chili i czosnek.
- Polewamy warzywa 2/3 sosu i delikatnie mieszamy.
- Smażymy naleśniki. Pół łyżeczki oleju rozprowadzamy po całej (małej) patelni i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy patelnia jest już bardzo gorąca wlewamy chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzamy je po całej powierzchni. Zależy nam na cienkich, dziurawych naleśnikach, więc musisz wyczuć ile ciasta należy wlać na patelnie. Myślę, że po pierwszej próbie będzie już wiadomo.
- Smażymy naleśnik, aż będzie złoty i chrupiący. Naleśnik możemy smażyć tylko z jednej strony, ja dla pewności obracam na chwilę na drugą stronę.
- Zsuwamy gotowy naleśnik na talerz i smażymy następne.
- Na naleśnik kładziemy porcję sałatki i skropione sokiem z limonki plasterki awokado, tyle ile mamy ochotę.
- Obok w małej miseczce podajemy porcję sosu do maczania.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Większość składników kupicie w najbliższym sklepie, jednak niektóre produkty są dostępne tylko duzych sklepach na stoiskach z orientalną żywnością. Często więc takie produkty zamawiam przez internet, np w Kuchnie świata.
- Inspiracja Meera Sodha "East, 120 Vegan and Vegetarian Recipes from Bangalore to Beijing"
Bernadeta 2021-03-11 22:45:14
Lekko, kolorowo, wiosennie i pysznie. Azjatyckie smaki to jest to co lubię.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-12 23:54:41
To bardzo wyjątkowe i pyszne nalesniki
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.