Wietnamskie naleśniki kokosowe z sałatką z kapusty, marchewki, awokado i ziół
Kolorowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie. Złociste, aromatyczne i chrupiące naleśniki serwujemy z sałatką z kapusty, marchewki , awokado i ziół. Całość doprawiamy pikantny sosem. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów, uczta i rozkosz dla podniebienia.

SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
220 g mąki ryżowej
5 g soli
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 jajko
400 ml mleczka kokosowego
175 ml wody
DODATKI
200 g czerwonej kapusty
2 marchewki
2 - 3 dymki
świeże zioła - liście mięty, kolendry, bazylii
awokado + sok z limony
olej do smażenia
SOS
5 łyżek soku z limonki
3 łyżeczki cukru
1,5 łyżki sosu sojowego
1 świeża papryczka chili
2 ząbki czosnku
WYKONANIE
W misce mieszamy mąkę ryżową, sól, kurkumę i jajko. Dodajemy mleko kokosowe i wodę, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na bok.
Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i kroimy w skośne plasterki, następnie w cieniutkie paski. Dymkę i liście ziół siekamy. Kapustę, marchewkę, dymkę i zioła delikatnie mieszamy w misce.
Przygotowujemy sos. W małej miseczce mieszamy sok z limonki, cukier, sos sojowy, drobno posiekane chili i czosnek. Polewamy warzywa 2/3 sosu i delikatnie mieszamy.
Smażymy naleśniki. Pół łyżeczki oleju rozprowadzamy po całej (małej) patelni i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy patelnia jest już bardzo gorąca wlewamy chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzamy je po całej powierzchni. Zależy nam na cienkich, dziurawych naleśnikach, więc musisz wyczuć ile ciasta należy wlać na patelnie. Myślę, że po pierwszej próbie będzie już wiadomo. Smażymy naleśnik, aż będzie złoty i chrupiący. Naleśnik możemy smażyć tylko z jednej strony, ja dla pewności obracam na chwilę na drugą stronę. Zsuwamy gotowy naleśnik na talerz i smażymy następne.
Na naleśnik kładziemy porcję sałatki i skropione sokiem z limonki plasterki awokado, tyle ile mamy ochotę. Obok w małej miseczce podajemy porcję sosu do maczania.
Smacznego!
Większość składników kupicie w najbliższym sklepie, jednak niektóre produkty są dostępne tylko większych sklepach na stoiskach z orientalną żywnością. Często więc takie produkty zamawiam przez internet. Mąkę ryżową, sos sojowy, mleczko kokosowe, kurkumę w proszku zamawiam w Kuchnie Świata.
Inspiracja Meera Sodha "East, 120 Vegan and Vegetarian Recipes from Bangalore to Beijing"
Tagi
wegetariańska przekąskadania z mąki ryżowejkokosowe naleśnikiwietnamskie naleśnikisałatka z czerwonej kapustyZobacz również
Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze

Tofu z czarnym czosnkiem w sałacie. Wrapy z sałaty.

Bernadeta 2021-03-11 22:45:14
Lekko, kolorowo, wiosennie i pysznie. Azjatyckie smaki to jest to co lubię.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-03-12 23:54:41
To bardzo wyjątkowe i pyszne nalesniki
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.