Wietnamskie naleśniki z mąką ryżową, mlekiem kokosowym i kurkumą

Wietnamskie naleśniki kokosowe z sałatką z kapusty, marchewki, awokado i ziół. Naleśniki z mąką ryżową, mlekiem kokosowym i kurkumą

Kolorowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie. Złociste, aromatyczne i chrupiące naleśniki serwujemy z sałatką z kapusty, marchewki , awokado i ziół. Całość doprawiamy pikantny sosem. To prawdziwa eksplozja smaków i aromatów, uczta i rozkosz dla podniebienia.

Wegańskie kokosowe z mąki ryżowej

SKŁADNIKI

NALEŚNIKI

  • 220 g mąki ryżowej
  • 5 g soli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 jajko
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 175 ml wody

DODATKI

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 - 3 dymki
  • świeże zioła - liście mięty, kolendry, bazylii
  • awokado + sok z limony
  • olej do smażenia

SOS

  • 5 łyżek soku z limonki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 świeża papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy mąkę ryżową, sól, kurkumę i jajko.
  2. Dodajemy mleko kokosowe i wodę, ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Miskę przykrywamy i odstawiamy na bok.
  4. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i kroimy w skośne plasterki, następnie w cieniutkie paski.
  5. Dymkę i liście ziół siekamy.
  6. Kapustę, marchewkę, dymkę i zioła delikatnie mieszamy w misce.
  7. Przygotowujemy sos. W małej miseczce mieszamy sok z limonki, cukier, sos sojowy, drobno posiekane chili i czosnek.
  8. Polewamy warzywa 2/3 sosu i delikatnie mieszamy.
  9. Smażymy naleśniki. Pół łyżeczki oleju rozprowadzamy po całej (małej) patelni i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy patelnia jest już bardzo gorąca wlewamy chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzamy je po całej powierzchni. Zależy nam na cienkich, dziurawych naleśnikach, więc musisz wyczuć ile ciasta należy wlać na patelnie. Myślę, że po pierwszej próbie będzie już wiadomo.
  10. Smażymy naleśnik, aż będzie złoty i chrupiący. Naleśnik możemy smażyć tylko z jednej strony, ja dla pewności obracam na chwilę na drugą stronę.
  11. Zsuwamy gotowy naleśnik na talerz i smażymy następne.
  12. Na naleśnik kładziemy porcję sałatki  i skropione sokiem z limonki plasterki awokado, tyle ile mamy ochotę.
  13. Obok w małej miseczce podajemy porcję sosu do maczania.  

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Większość składników kupicie w najbliższym sklepie, jednak niektóre produkty są dostępne tylko duzych sklepach na stoiskach z orientalną żywnością. Często więc takie produkty zamawiam przez internet, np w Kuchnie świata.
  • Inspiracja Meera Sodha "East, 120 Vegan and Vegetarian Recipes from Bangalore to Beijing"

Zobacz również

Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze

pieczony-kalafior-w-panierce-i-slodko-ostrej-glazurze

Tofu z czarnym czosnkiem w sałacie. Wrapy z sałaty.

tofu-z-czarnym-czosnkiem-w-salacie-wrapy-z-salaty

Komentarze

Bernadeta 2021-03-11 22:45:14

Lekko, kolorowo, wiosennie i pysznie. Azjatyckie smaki to jest to co lubię.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-03-12 23:54:41

To bardzo wyjątkowe i pyszne nalesniki

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.