Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze

Różyczki kalafiora w azjatyckim stylu, słodko pikantne z sezamem.

Kalafior panierowany, pieczony i glazurowany. Tak przygotowany kalafior zachwyci wszystkich. Jest to danie wegetariańskie, a jeśli pominiemy białko jaja, a mleko zastąpimy wodą mamy zestaw wegański. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na większym przyjęciu, gdyż możemy zapiekać kalafior w piekarniku na dwóch blachach jednocześnie.

Kalfior po chińsku kalafiorsticky sesame cauliflower

Do czego pasuje taki kalafior? Myślę, że jest bardzo uniwersalny. Może stanowić dodatek do obiadu podany z ryżem, makaronem lub z frytkami. Porcje kalafiora podane w miseczkach z sałaty to lekka i zdrowa przekąska. Pieczony kalafior w glazurze to świetny dodatek do wrapów/tortilli lub sałatek.

Większość składników z kuchni azjatyckiej znajdziecie w sklepach internetowych, np. Kuchnie świata. Polecam bardzo pastę pikantną koreańską pastę Gochujang.

SKŁADNIKI

KALAFIOR

500 - 700 g różyczek kalafiora

1 białko jaja

100 g mąki ryżowej

50 g skrobi kukurydzianej

100 ml mleka lub wody

1 łyżka sezamu

1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

szczypta soli i pieprzu

GLAZURA

1 łyżka oleju sezamowego

100 ml sosu sojowego

1 - 2 łyżki cukru

2 ząbki czosnku

3 cm imbiru

1 łyżeczka pikantnej pasty chili (np. Gochujang)

2 łyżki octu ryżowego

5 g skrobi kukurydzianej

50 ml wody

DO PODANIA

sezam

dymka

ryż, makaron, frytki lub liście sałaty

WYKONANIE

Kalafiora dzielimy na różyczki o podobnej wielkości. Z pozostałych składników, najlepiej w dużej misce przygotowujemy ciasto, odrobinę gęstsze niż na naleśniki. Wrzucamy do ciasta porcje kalafiora i obtaczamy w cieście.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora w cieście rozkładamy na blaszce i pieczemy około 20 minut.

W czasie kiedy kalafior się piecze przygotowujemy glazurę. W małej miseczce mieszamy wodę i skrobię, odstawiamy. Imbir i czosnek ścieramy na tarce. W rondelku mieszamy imbir, czosnek i pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy mieszankę wody i skrobi, mieszamy, aż glazura lekko zgęstnieje i wyłączamy palnik. Jeżeli glazura będzie za gęsta możemy lekko ją rozrzedzić gorącą wodą.

Kiedy kalafior się upiecze, wysuwamy gorącą blachę z piekarnika i ostrożnie smarujemy różyczki glazurą. Mieszamy, aby oblepiły się lepką mieszaniną z każdej strony. Pieczemy ponownie 5 - 10 minut. Serwujemy ciepłe posypane sezamem i posiekaną dymką.

Zobacz również

Szybka zupa kalafiorowa z cytryną i curry

szybka-zupa-kalafiorowa-z-cytryna-i-curry

Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu

pieczone-steki-z-kalafiora-z-zatarem-jogurtowym-sosem-tahini-i-pestkami-granatu

Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią

tarta-z-kalafiorem-marchewka-i-cukinia

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

pieczony-kalafior-z-cebula-chili-i-czosnkiem

Komentarze

Ala 2021-06-29 19:45:29

Wygląda rewelacyjnie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-06 14:38:21

Dziękuję i polecam, kalafior jest przepyszny.

Odpowiedz

Delektujemy 2021-07-07 13:50:55

Potwierdzam, wygląd idzie w parze ze smakiem! Rewelacja:) Na pewno zrobię ponownie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-09 15:05:59

W moje kuchni zagościł na dobre 😉

Odpowiedz

Marzena 2021-07-08 07:40:02

Zapisałam i będę robić🙂 Zapowiada się pysznie. Pochwalę się po zrobieniu🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-09 15:06:37

Pochwal się, koniecznie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.