Różyczki kalafiora w azjatyckim stylu, słodko pikantne z sezamem.
Kalafior panierowany, pieczony i glazurowany. Tak przygotowany kalafior zachwyci wszystkich. Jest to danie wegetariańskie, a jeśli pominiemy białko jaja, a mleko zastąpimy wodą mamy zestaw wegański. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na większym przyjęciu, gdyż możemy zapiekać kalafior w piekarniku na dwóch blachach jednocześnie.
Do czego pasuje taki kalafior? Myślę, że jest bardzo uniwersalny. Może stanowić dodatek do obiadu podany z ryżem, makaronem lub z frytkami. Porcje kalafiora podane w miseczkach z sałaty to lekka i zdrowa przekąska. Pieczony kalafior w glazurze to świetny dodatek do wrapów/tortilli lub sałatek.
Większość składników z kuchni azjatyckiej znajdziecie w sklepach internetowych, np. Kuchnie świata. Polecam bardzo pastę pikantną koreańską pastę Gochujang.
SKŁADNIKI
KALAFIOR
500 - 700 g różyczek kalafiora
1 białko jaja
100 g mąki ryżowej
50 g skrobi kukurydzianej
100 ml mleka lub wody
1 łyżka sezamu
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta soli i pieprzu
GLAZURA
1 łyżka oleju sezamowego
100 ml sosu sojowego
1 - 2 łyżki cukru
2 ząbki czosnku
3 cm imbiru
1 łyżeczka pikantnej pasty chili (np. Gochujang)
2 łyżki octu ryżowego
5 g skrobi kukurydzianej
50 ml wody
DO PODANIA
sezam
dymka
ryż, makaron, frytki lub liście sałaty
WYKONANIE
Kalafiora dzielimy na różyczki o podobnej wielkości. Z pozostałych składników, najlepiej w dużej misce przygotowujemy ciasto, odrobinę gęstsze niż na naleśniki. Wrzucamy do ciasta porcje kalafiora i obtaczamy w cieście.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Kalafiora w cieście rozkładamy na blaszce i pieczemy około 20 minut.
W czasie kiedy kalafior się piecze przygotowujemy glazurę. W małej miseczce mieszamy wodę i skrobię, odstawiamy. Imbir i czosnek ścieramy na tarce. W rondelku mieszamy imbir, czosnek i pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy mieszankę wody i skrobi, mieszamy, aż glazura lekko zgęstnieje i wyłączamy palnik. Jeżeli glazura będzie za gęsta możemy lekko ją rozrzedzić gorącą wodą.
Kiedy kalafior się upiecze, wysuwamy gorącą blachę z piekarnika i ostrożnie smarujemy różyczki glazurą. Mieszamy, aby oblepiły się lepką mieszaniną z każdej strony. Pieczemy ponownie 5 - 10 minut. Serwujemy ciepłe posypane sezamem i posiekaną dymką.
Ala 2021-06-29 19:45:29
Wygląda rewelacyjnie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-06 14:38:21
Dziękuję i polecam, kalafior jest przepyszny.
Odpowiedz
Delektujemy 2021-07-07 13:50:55
Potwierdzam, wygląd idzie w parze ze smakiem! Rewelacja:) Na pewno zrobię ponownie!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-09 15:05:59
W moje kuchni zagościł na dobre 😉
Odpowiedz
Marzena 2021-07-08 07:40:02
Zapisałam i będę robić🙂 Zapowiada się pysznie. Pochwalę się po zrobieniu🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-09 15:06:37
Pochwal się, koniecznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.