Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu. Kalafior romanesco z piekarnika, pyszna warzywna przekąska

Pieczony kalafior romanesco to pomysł na warzywną i szybką przekąskę. Warzywne steki z kalafiora mogą również pełnić rolę wykwintnego dodatku do różnorodnych dań, takich jak kasze, ziemniaki czy ryż, tworząc pyszne i zbilansowane danie obiadowe.
Kalafior jest pięknym warzywem, a przekrojony na plastry urzeka kształtem i fakturą. Niezależnie od tego, czy wybierzesz biały, fioletowy czy zielony kalafior, efekt będzie zachwycający co podkreśli wyjątkowy charakter tej przepysznej przekąski.


SKŁADNIKI

KALAFIOR

SOS

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy sos tahini. W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą  i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
  2. Usuwamy zewnętrzne liście kalafiora i przekrawamy kalafior z góry na pół.
  3. Z każdej połówki odcinamy stek o grubości około 1,5 cm.
  4. Jeżeli kalafior jest duży możemy spróbować odkroić jeszcze po jednym steku z każdej strony.
  5. Pozostałe różyczki kalafiora zamykamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do innego dania.
  6. W miseczce mieszamy oliwę, zmiażdżony czosnek i przyprawę zatar.
  7. Steki z kalafiora układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i smarujemy z obu stron mieszanką zatar.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Kalafiory pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę.
  10. Gotowe "steki" z kalafiora podajemy z jogurtowym sosem tahini, pestkami granatu i świeżą kolendrą.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Główną przyprawą tego dania jest zatar, mieszanka przypraw, w której skład wchodzą między innymi nasiona sezamu, tymianek, oregano i sumak.
  • Możemy przygotować zatar sami lub kupić gotową. Mieszankę zatar (za’atar, zathar) znajdziecie w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Zobacz również

Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

baba-ghanoush-pasta-z-pieczonego-baklazana

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze

pieczony-kalafior-w-panierce-i-slodko-ostrej-glazurze

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

pieczony-kalafior-z-cebula-chili-i-czosnkiem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.