Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu

Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu. Kalafior romanesco z piekarnika, pyszna warzywna przekąska

Pieczony kalafior romanesco to pomysł na warzywną i szybką przekąskę. Warzywne steki z kalafiora mogą również pełnić rolę wykwintnego dodatku do różnorodnych dań, takich jak kasze, ziemniaki czy ryż, tworząc pyszne i zbilansowane danie obiadowe.
Kalafior jest pięknym warzywem, a przekrojony na plastry urzeka kształtem i fakturą. Niezależnie od tego, czy wybierzesz biały, fioletowy czy zielony kalafior, efekt będzie zachwycający co podkreśli wyjątkowy charakter tej przepysznej przekąski.


SKŁADNIKI

KALAFIOR

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka przyprawy zatar
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

SOS

  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
  • sól
  • pieprz
  • pestki granatu
  • świeża kolendra

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy sos tahini. W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą  i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
  2. Usuwamy zewnętrzne liście kalafiora i przekrawamy kalafior z góry na pół.
  3. Z każdej połówki odcinamy stek o grubości około 1,5 cm.
  4. Jeżeli kalafior jest duży możemy spróbować odkroić jeszcze po jednym steku z każdej strony.
  5. Pozostałe różyczki kalafiora zamykamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do innego dania.
  6. W miseczce mieszamy oliwę, zmiażdżony czosnek i przyprawę zatar.
  7. Steki z kalafiora układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i smarujemy z obu stron mieszanką zatar.
  8. Doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Kalafiory pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę.
  10. Gotowe "steki" z kalafiora podajemy z jogurtowym sosem tahini, pestkami granatu i świeżą kolendrą.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Główną przyprawą tego dania jest zatar, mieszanka przypraw, w której skład wchodzą między innymi nasiona sezamu, tymianek, oregano i sumak.
  • Możemy przygotować zatar sami lub kupić gotową. Mieszankę zatar (za’atar, zathar) znajdziecie w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

Zobacz również

Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

baba-ghanoush-pasta-z-pieczonego-baklazana

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

pieczony-kalafior-z-cebula-chili-i-czosnkiem

Hummus bazyliowy

hummus-bazyliowy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.