
Pieczony kalafior romanesco to pomysł na warzywną i szybką przekąskę. Takie warzywne steki mogą stanowić również dodatek do kasz, ziemniaków, ryżu i mamy kompletne danie obiadowe.
Dlaczego akurat steki z kalafiora? Przecież nie musimy ciąć kalafiora na plastry i kombinować, możemy kalafior podzielić na różyczki i upiec w taki sam sposób, ale...
Kalafior jest pięknym warzywem, a przekrojony w ten sposób urzeka kształtem i fakturą. Dlatego raz na jakiś czas podziwiajmy jego piękno i jedzmy "kalafiorowe steki" !
Steki możemy przygotować ze wszystkich rodzajów kalafiora, białych, fioletowych, zielonych, żółtych lub tak, jak ja z efektownego zielonego kalafiora romanesco.
Główną przyprawą tego dania jest zatar, mieszanka przypraw, w której skład wchodzą między innymi nasiona sezamu, tymianek, oregano i sumak. Możemy przygotować sami taką mieszankę lub kupić gotową. Mieszankę zatar (za’atar, zathar) znajdziecie w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.

SKŁADNIKI
KALAFIOR
1 kalafior
1 łyżka przyprawy zatar
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól
pieprz
SOS
100 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
sól
pieprz
pestki granatu
świeża kolendra
WYKONANIE
SOS TAHINI
W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy do lodówki.
"STEKI" Z KALAFIORA
Usuwamy zewnętrzne liście i za pomocą ostrego, dużego noża przekrawamy kalafior z góry na pół. Z każdej połówki odcinamy stek o grubości około 1,5 cm. Jeżeli kalafior jest duży możemy spróbować odkroić jeszcze po jednym steku z każdej strony. Pozostałe różyczki kalafiora zamykamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do innego dania.
W miseczce mieszamy oliwę, zmiażdżony czosnek i przyprawę zatar. Steki z kalafiora układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z obu stron mieszanką zatar. Doprawiamy solą i pieprzem. Kalafiory pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę.
Gotowe "steki" z kalafiora podajemy z jogurtowym sosem tahini, pestkami granatu i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Tagi
kuchnia wegetariańskapieczony kalafiorpestki granatuszybka przekąskaszybka kolacjastek z kalafiorastek warzywnywarzywa na obiadsałatka z kalafiorapasta tahinisos z tahinimieszanka przypraw zatarkalafior romanescoZobacz również
Sałatka z pomarańczy, oliwek i cebuli

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą

Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.