Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu. Kalafior romanesco z piekarnika, pyszna warzywna przekąska
Pieczony kalafior romanesco to pomysł na warzywną i szybką przekąskę. Warzywne steki z kalafiora mogą również pełnić rolę wykwintnego dodatku do różnorodnych dań, takich jak kasze, ziemniaki czy ryż, tworząc pyszne i zbilansowane danie obiadowe.
Kalafior jest pięknym warzywem, a przekrojony na plastry urzeka kształtem i fakturą. Niezależnie od tego, czy wybierzesz biały, fioletowy czy zielony kalafior, efekt będzie zachwycający co podkreśli wyjątkowy charakter tej przepysznej przekąski.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/stek-z-kalafiora-romanesco.jpg)
SKŁADNIKI
KALAFIOR
- 1 kalafior
- 1 łyżka przyprawy zatar
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
SOS
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini
- sól
- pieprz
- pestki granatu
- świeża kolendra
WYKONANIE
- Przygotowujemy sos tahini. W miseczce mieszamy pastę tahini, jogurt, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
- Usuwamy zewnętrzne liście kalafiora i przekrawamy kalafior z góry na pół.
- Z każdej połówki odcinamy stek o grubości około 1,5 cm.
- Jeżeli kalafior jest duży możemy spróbować odkroić jeszcze po jednym steku z każdej strony.
- Pozostałe różyczki kalafiora zamykamy w szczelnym pojemniku i odkładamy do innego dania.
- W miseczce mieszamy oliwę, zmiażdżony czosnek i przyprawę zatar.
- Steki z kalafiora układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z obu stron mieszanką zatar.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Kalafiory pieczemy przez około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę.
- Gotowe "steki" z kalafiora podajemy z jogurtowym sosem tahini, pestkami granatu i świeżą kolendrą.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/romanesco.jpg)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Główną przyprawą tego dania jest zatar, mieszanka przypraw, w której skład wchodzą między innymi nasiona sezamu, tymianek, oregano i sumak.
- Możemy przygotować zatar sami lub kupić gotową. Mieszankę zatar (za’atar, zathar) znajdziecie w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata.
Tagi
kolendratahinikuchnia wegetariańskakalafiorzatarpestki granatuwarzywaszybka przekąskaz piekarnikasos z tahinicały roklutyZobacz również
Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami
![hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Hummus-z-suszonymi-pomidorami.jpg)
Hummus bazyliowy
![hummus-bazyliowy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4956-2-960x1440.webp)
Pasta do chleba bakłażan i grzyby
![pasta-do-chleba-baklazan-i-grzyby](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/Bakłażan-i-grzyby.jpg)
Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym
![pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3702-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.