Pieczony bakłażan, tahini, sok z cytryny, czosnek - baba ghanoush. Wegetariańska pasta z pieczonego bakłażana
Baba ghanoush, czyli pasta z opiekanego bakłażana to zaraz po hummusie najbardziej znane i lubiane bliskowschodnie mezze.
Mezze to termin określający duży wybór przystawek. Są to małe porcje sałatek, pikli, wędlin, past. Podaje się je na wielu talerzykach i można je przygotować wcześniej, bo serwuje się je w temperaturze pokojowej.
Bakłażan inaczej psianka podłużna znany jest również pod innymi nazwami jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pieczenie bakłażanów to według mnie najlepsza metoda ich obróbki. Upieczony miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów: w potrawkach, zupach, pastach, sałatkach, a także jako składnik pysznego brownie.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oliwy plus do podania
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 3 łyżki tahiny (tahini - pasta sezamowa)
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- chili
- mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry
- 2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki
- pestki z granatu
WYKONANIE
- Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół.
- Nacinamy miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki.
- Każdą naciętą połówkę lekko solimy i pozostawiamy na około 10 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200/220°C.
- Kiedy posolone bakłażany puszczą sok, wycieramy je papierowym ręcznikiem.
- Następnie skrapiamy oliwą, wcieramy ją w miąższ i układamy na blasze wyłożonej papierem naciętą stroną do dołu.
- Pieczemy około 30 - 40 minut, studzimy.
- Obieramy ze skórki lub z pomocą łyżki wyskrobujemy delikatnie miąższ.
- Skórę wyrzucamy, a miąższ bakłażana przekładamy do odsączenia na sitko.
- Do blendera wrzucamy odsączony miąższ, dodajemy czosnek, pastę sezamową tahinę i sok z cytryny.
- Miksujemy na gładką masę.
- Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą.
Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami - pietruszką i miętą.
Marzena 2022-01-22 22:05:58
Ominęłabym tylko tahini, a resztę biorę . Ale pięknie wygląda, mniam😊
Odpowiedz
ankawell 2022-01-25 22:55:33
Uwielbiam takie pasty. Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować na chlebach, które wypiekasz :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-01-29 20:31:36
O, tak! Z domowym chlebem na zakwasie smakuje wybornie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.