Pieczony bakłażan, tahini, sok z cytryny, czosnek - baba ghanoush. Wegetariańska pasta z pieczonego bakłażana
Baba ghanoush, czyli pasta z opiekanego bakłażana to zaraz po hummusie najbardziej znane i lubiane bliskowschodnie mezze.
Mezze to termin określający duży wybór przystawek. Są to małe porcje sałatek, pikli, wędlin, past. Podaje się je na wielu talerzykach i można je przygotować wcześniej, bo serwuje się je w temperaturze pokojowej.
![pasta z pieczonego bakłażana baba ghanoush](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/01/baba-ghanoush-pasta-z-baklazana-mezze-595x896.jpg)
Bakłażan inaczej psianka podłużna znany jest również pod innymi nazwami jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pieczenie bakłażanów to według mnie najlepsza metoda ich obróbki. Upieczony miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów: w potrawkach, zupach, pastach, sałatkach, a także jako składnik pysznego brownie.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oliwy plus do podania
- 1 ząbek czosnku
- 2 - 3 łyżki tahiny (tahini - pasta sezamowa)
- sok z 1 cytryny
- sól
- pieprz
- chili
- mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry
- 2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki
- pestki z granatu
WYKONANIE
- Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół.
- Nacinamy miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki.
- Każdą naciętą połówkę lekko solimy i pozostawiamy na około 10 minut.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200/220°C.
- Kiedy posolone bakłażany puszczą sok, wycieramy je papierowym ręcznikiem.
- Następnie skrapiamy oliwą, wcieramy ją w miąższ i układamy na blasze wyłożonej papierem naciętą stroną do dołu.
- Pieczemy około 30 - 40 minut, studzimy.
- Obieramy ze skórki lub z pomocą łyżki wyskrobujemy delikatnie miąższ.
- Skórę wyrzucamy, a miąższ bakłażana przekładamy do odsączenia na sitko.
- Do blendera wrzucamy odsączony miąższ, dodajemy czosnek, pastę sezamową tahinę i sok z cytryny.
- Miksujemy na gładką masę.
- Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą.
![pasta z pieczonego bakłażana baba ghanoush](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/01/baba-ghanoush-pasta-z-baklazana-mezze-1-595x896.jpg)
Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami - pietruszką i miętą.
Tagi
przekąskaprzepisy wegetariańskietahinibakłażanprzystawkasmarowidłopasta warzywnamezzeprzepisy wegańskiepieczone bakłażanyZobacz również
Pasta do chleba bakłażan i grzyby
![pasta-do-chleba-baklazan-i-grzyby](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/Bakłażan-i-grzyby.jpg)
Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką...
![roladki-z-grillowanego-baklazana-nadziane-tunczykiem-ciecierzyca-papryka](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/10/Roladki-z-bakłażana-595x840.jpg)
Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili według Jarzynovej
![czekoladowe-brownie-z-baklazanem-i-chili-wedlug-jarzynovej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/baklazanowe-brownie-jarzynovej.webp)
Sałatka z pomidorów z granatem, szalotką, ziołami i mini mozzarellą
![salatka-z-pomidorow-z-granatem-szalotka-ziolami-i-mini-mozzarella](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0353-960x1440.webp)
Marzena 2022-01-22 22:05:58
Ominęłabym tylko tahini, a resztę biorę . Ale pięknie wygląda, mniam😊
Odpowiedz
ankawell 2022-01-25 22:55:33
Uwielbiam takie pasty. Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować na chlebach, które wypiekasz :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-01-29 20:31:36
O, tak! Z domowym chlebem na zakwasie smakuje wybornie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.