Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

Pieczony bakłażan, tahini, sok z cytryny, czosnek - baba ghanoush. Wegetariańska pasta z pieczonego bakłażana

Baba ghanoush, czyli pasta z opiekanego bakłażana to zaraz po hummusie najbardziej znane i lubiane bliskowschodnie mezze.

Mezze to termin określający duży wybór przystawek. Są to małe porcje sałatek, pikli, wędlin, past. Podaje się je na wielu talerzykach i można je przygotować wcześniej, bo serwuje się je w temperaturze pokojowej.

pasta z pieczonego bakłażana baba ghanoush

Bakłażan inaczej psianka podłużna znany jest również pod innymi nazwami jako oberżyna, gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman. Pieczenie bakłażanów to według mnie najlepsza metoda ich obróbki. Upieczony miąższ możemy wykorzystać na wiele sposobów: w potrawkach, zupach, pastach, sałatkach, a także jako składnik pysznego brownie.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy plus do podania
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki tahiny (tahini - pasta sezamowa)
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • mielone lub zmiażdżone ziarna kolendry
  • 2 łyżki posiekanej mięty i pietruszki
  • pestki z granatu

WYKONANIE

  1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół.  
  2. Nacinamy miąższ w kratkę, głęboko, uważając aby nie przeciąć skórki.
  3. Każdą naciętą połówkę lekko solimy i pozostawiamy na około 10 minut.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200/220°C.
  5. Kiedy posolone bakłażany puszczą sok, wycieramy je papierowym ręcznikiem.
  6. Następnie skrapiamy oliwą, wcieramy ją w miąższ i układamy na blasze wyłożonej papierem naciętą stroną do dołu.
  7. Pieczemy około 30 - 40 minut, studzimy.
  8. Obieramy ze skórki lub z pomocą łyżki wyskrobujemy delikatnie miąższ.
  9. Skórę wyrzucamy, a miąższ bakłażana przekładamy do odsączenia na sitko.
  10. Do blendera wrzucamy odsączony miąższ, dodajemy czosnek, pastę sezamową tahinę i sok z cytryny.
  11. Miksujemy na gładką masę.
  12. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i kolendrą.
pasta z pieczonego bakłażana baba ghanoush

Baba ghanoush czyli pastę z bakłażana serwujemy w miseczce, polaną oliwą, posypaną pestkami granatu i posiekanymi ziołami - pietruszką i miętą.

Zobacz również

Pieczone steki z kalafiora z zatarem, jogurtowym sosem tahini i pestkami granatu

pieczone-steki-z-kalafiora-z-zatarem-jogurtowym-sosem-tahini-i-pestkami-granatu

Hummus bazyliowy

hummus-bazyliowy

Pasta do chleba bakłażan i grzyby

pasta-do-chleba-baklazan-i-grzyby

Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką...

roladki-z-grillowanego-baklazana-nadziane-tunczykiem-ciecierzyca-papryka

Komentarze

Marzena 2022-01-22 22:05:58

Ominęłabym tylko tahini, a resztę biorę . Ale pięknie wygląda, mniam😊

Odpowiedz

ankawell 2022-01-25 22:55:33

Uwielbiam takie pasty. Wyobrażam sobie jak cudownie musi smakować na chlebach, które wypiekasz :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-01-29 20:31:36

O, tak! Z domowym chlebem na zakwasie smakuje wybornie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.