Wegetariańska pasta z bakłażana i grzybów. Smarowidło do chleba i nie tylko z pieczonym bakłażanem i grzybami
Smaczne smarowidło do chleba z pieczonych bakłażanów i pasty grzybowej z borowików. Przepis jest banalnie prosty, wystraszy przygotować składniki, potem je zmiksować, doprawić i już. Będzie jeszcze łatwiej i szybciej, jak skorzystacie z gotowego koncentratu grzybowego z borowików.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 100 g obgotowanych lub obsmażone grzybów lub koncentratu grzybowego borowikowego np. Leśne skarby
- 100 g cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- chili w proszku
Dodatkowo
- świeże zioła (szczypior, pietruszka)
- sezam
- oliwa z oliwek
WYKONANIE
- Bakłażany pieczemy w całości w temperaturze 220°C przez około 40 - 45 minut.
- Studzimy i obieramy ze skóry.
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, dodajemy starty czosnek i imbir, mieszamy i smażymy około 3 minuty.
- Jeżeli nie mamy gotowego koncentratu grzybowego do cebulki dodajemy albo świeże, albo suszone, namoczone i odsączone grzyby leśne.
- Doprawiamy gotową mieszanką przypraw garam masala, chili i solą.
- Dodajemy pokrojony w kawałki upieczony i obrany bakłażan, smażymy około 10 minut, cały czas mieszając.
- Jeżeli nie dodaliśmy wcześniej grzybów, to teraz dodajemy gotowy koncentrat grzybowy borowikowy, mieszamy.
- Odstawiamy z palnika i studzimy.
- Gdy masa lekko przestygnie przekładamy całość do blendera, dodajemy pastę tahini i sok z cytryny.
- Miksujemy na jednolitą masę lub do momentu uzyskania takiej konsystencji, jaką lubimy.
- Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pastę serwujemy skropioną oliwą z oliwek, posypaną sezamem i dużą ilością świeżych ziół.
- Do pasty wykorzystałam gotowy koncentrat grzybowy borowikowy, co ułatwiło mi przygotowanie pasty. Zamiast koncentratu możesz dodać świeże lub suszone grzyby leśne. Mogą to być również pieczarki, a nawet boczniaki.
Papierowa Łowczyni 2020-04-29 10:12:07
Dla smakoszy grzybowych będzie to wyśmienite danie, na rozpoczęcie dnia :)
Odpowiedz
Felicja 2020-04-29 10:55:05
Wygląda bardzo smakowicie, ale przez grzyby u mnie taka pasta odpada. Jedyna rzecz, której naprawdę nie jadam. :(
Odpowiedz
Marzena 2020-04-29 23:15:42
Moje dwie miłości. Zrobię na pewno ☺️
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-04-29 11:20:25
U mnie z pastami średnio, ale... aż wstyd się przyznać, nie lubię bakłażanów. Nie, że nie zjem, ale bez zachwytu, grzyby lubię, więc jest to nawet do spróbowania, ale konsystencja "ciapy" bakłażanowej ciut mnie odstrasza - robiłam ajwar więc wiem jak to wygląda, tak więc i kusi i odstrasza, ale kusi w sumie bardziej, bo zdaję sobie sprawę z wartości odżywczych tego warzywa, więc kto wie? Może kiedyś trafię, kupię, spróbuję?
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2020-04-29 12:11:50
Fantastyczny przepis! Mam tyle grzybów w tym roku, że brakuje pomysłu jak je wykorzystywać. Twój przepis bardzo mi podpasował, dziękuję! Achaaaa...zdjęcia jak zawsze mega!
Odpowiedz
Marzena T (Mania) 2020-04-29 18:27:09
Szerze muszę dać drugą szansę bakłażanom. Miałam okazję zjeść raz i się nie polubiliśmy. Towarzystwo grzybów brzmi apetycznie :)
Odpowiedz
Ania 2020-04-29 21:32:37
U nas pasty są bardzo chętnie jedzone, a na śniadanko to najlepsze rozwiązanie. Najbardziej lubimy serowe, jajaeczne, rybne a teraz czas na warzywne :) taka grzybowa bym z chęcią spróbowala :)
Odpowiedz
AniaM. 2020-04-29 21:36:40
Świetna pasta. Świetny przepis. Muszę przy okazji zrobić. Brzmi bardzo smakowicie.
Odpowiedz
Po prostu MAMA 2020-04-30 02:34:48
Jak dla mnie to pyszotka!
Odpowiedz
Justyna Borucka 2020-04-30 08:32:47
Pasty kochamy - cała rodzina, robimy i zajadamy się ze smakiem :) ale takiej pysznej to jeszcze nie robiliśmy :) chętnie wypróbujemy. Tylko musimy zrobić zakupy w jakimś internetowym sklepie, bo niektórych specyfików u nas na wsi nie uraczysz :) ależ musi być pyszna :)
Odpowiedz
Anna 2020-04-30 09:29:50
Połączenie bakłażana i grzybowej pasty bardzo mnie intryguje...
Mam krem z trufli i może pokuszę się o podobną kompozycję.
Odpowiedz
Margo 2020-05-05 12:17:16
Musi być smaczne i bakłażany i grzyby uwielbiam
Odpowiedz
CookUp 2020-04-30 20:54:25
Wygląda przepysznie, a zielony szczypiorek i chleb w tle sprawiają, że właściwie czujemy jej smak. Świetny pomysł na wykorzystanie bakłażana i grzybów - w takiej wersji bardzo poprawiają nastrój! :)
Odpowiedz
Patrycja Reszko 2020-05-04 23:10:17
Świetne połączenie!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.