Sheng Jian Bao - popularne jedzenie uliczne z Szanghaju. Przepis na wegetariańskie, smażone chińskie bułeczki z grzybami shiitake i warzywami
Sheng Jian Bao, czyli chińskie smażone bułeczki z Szanghaju, to wyjątkowe danie uliczne o bogatej historii i tradycji kulinarnej tego regionu. Nazwa "Sheng Jian Bao" dosłownie oznacza "surowe smażone bułeczki", które charakteryzują się chrupiącym złocistym spodem i soczystym nadzieniem.
Tradycyjnie, nadzienie Sheng Jian Bao składa się z mięsa wieprzowego i żelatyny, która po obróbce termicznej tworzy delikatny bulion wewnątrz bułeczki. W moim przepisie postanowiłam podjąć wegetariańskie wyzwanie, zastępując tradycyjne nadzienie aromatycznym i sycącym farszem z grzybów shiitake, chrupiącej kapusty pekińskiej, delikatnej szalotki, aromatycznego czosnku, pikantnego imbiru i słodkiej marchewki. Ta unikalna kombinacja smaków i tekstur z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
SKŁADNIKI
Ciasto
- 300 g mąki
- 200 ml mleka
- 3 g suszonych drożdży
- 30 g cukru
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
- 1 łyżka oleju
- 5 g imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 30 g suszonych grzybów shiitake
- 200 g kapusty pekińskiej
- 1 średnia marchewka
- 1 - 2 szalotki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki azjatyckiej przyprawy 5 smaków
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
Do smażenia i gotowania na parze
- olej
- gorąca woda
Do podania
- sos sojowy
- sezam
- płatki chili
- szczypiorek
WYKONANIE
- W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i wrabiamy na najniższych obrotach około 8 - 10 minut na miękkie i elastyczne ciasto.
- Wyrobione ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut, lub do czasu, aż podwoi objętość.
- W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie.
- Suszone grzyby shiitake moczymy w wodzie aby zmiękły. Najlepiej przez noc w zimnej wodzie lub 2 godziny w wodzie gorącej. Odsączamy, nóżki odcinamy bo są dość twarde, a kapelusze kroimy w cienkie paski.
- Imbir i marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, a następnie w cienkie słupki, tzw. julienne.
- Obrany czosnek siekamy lub ścieramy na tarce.
- Kapustę pekińską cienko szatkujemy.
- Obrane szalotki kroimy na pół, następnie w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy imbir, marchewkę, szalotkę i czosnek, smażymy około minuty, często mieszając.
- Dodajemy grzyby i kapustę, przyprawę pięciu smaków, sól i pieprz. Smażymy około 5 do 6 minut , od czasu do czasu mieszając.
- Dolewamy sos sojowy i olej sezamowy, smażymy około minuty cały czas mieszając.
- Próbujemy nadzienie, w razie potrzeby doprawiamy, odstawiamy do wystudzenia.
- Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 18 części (około 30 g każda).
- Z porcji ciasta formujemy kulki i przykrywany ściereczką.
- Każdą kulkę spłaszczamy dłonią i wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na krążek o średnicy około 10 cm.
- Staramy się aby krawędzie były trochę cieńsze niż środek, co ułatwi lepienie.
- Na środek każdego krążka ciasta nakładamy 2 łyżki nadzienia.
- Podnosimy krawędzie ciasta i zlepiamy, jakbyśmy formowali sakiewkę . Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne, aż się połączą.
- Bułki odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
- Na dużą patelnię wylewamy 1 do 2 łyżek oleju, tak aby tylko przykrył dno.
- Na rozgrzany olej układamy pierwszą partię bułek - możemy smażyć na płaskiej stronie lub tej z zakładkami.
- Smażymy około 2 - 3 minuty.
- Gdy spód zrumieni się na złotobrązowy kolor dolewamy 1/4 szklanki gorącej wody i natychmiast przykrywamy pokrywką.
- Gotujemy przez 5 do 6 minut, aż bułki napęcznieją i woda odparuje.
- Zdejmujemy bułki z patelni i powtarzamy tę czynność z pozostałymi bułkami.
- Bułki serwujemy posypane ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
- Do bułek podajemy sos sojowy z płatkami chili.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Bułki smaż w dwóch etapach, polecam patelnię o średnicy 26cm.
- Bardzo dobrze sprawdza się patelnia żeliwna, wówczas najpierw rozgrzej samą patelnię, potem zmniejsz ogień i wtedy wlej olej.
- Bułeczki Sheng Jian Bao można zamrozić, zarówno surowe, jak i ugotowane.
- Przygotowanie mrożonych Sheng Jian Bao. Jeśli bułeczki są ugotowane, wystarczy, że je rozmrozisz w lodówce przez kilka godzin przed smażeniem. Jeśli zamrozisz bułeczki surowe, możesz smażyć je bez wcześniejszego rozmrażania. Dodaj trochę więcej oleju na patelnię i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut, aż spód będzie złocisty. Następnie dodaj gorącą wodę i znowu przykryj. Po około 5-7 minutach bułeczki powinny być gotowe.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.