Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

Sheng Jian Bao - popularne jedzenie uliczne z Szanghaju. Przepis na wegetariańskie, smażone chińskie bułeczki z grzybami shiitake i warzywami

Sheng Jian Bao, czyli chińskie smażone bułeczki z Szanghaju, to wyjątkowe danie uliczne o bogatej historii i tradycji kulinarnej tego regionu. Nazwa "Sheng Jian Bao" dosłownie oznacza "surowe smażone bułeczki", które charakteryzują się chrupiącym złocistym spodem i soczystym nadzieniem.

Tradycyjnie, nadzienie Sheng Jian Bao składa się z mięsa wieprzowego i żelatyny, która po obróbce termicznej tworzy delikatny bulion wewnątrz bułeczki. W moim przepisie postanowiłam podjąć wegetariańskie wyzwanie, zastępując tradycyjne nadzienie aromatycznym i sycącym farszem z grzybów shiitake, chrupiącej kapusty pekińskiej, delikatnej szalotki, aromatycznego czosnku, pikantnego imbiru i słodkiej marchewki. Ta unikalna kombinacja smaków i tekstur z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 3 g suszonych drożdży
  • 30 g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

  • 1 łyżka oleju
  • 5 g imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g suszonych grzybów shiitake
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 - 2 szalotki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki azjatyckiej przyprawy 5 smaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Do smażenia i gotowania na parze

  • olej
  • gorąca woda

Do podania

  • sos sojowy
  • sezam
  • płatki chili
  • szczypiorek

WYKONANIE

  1. W misce łączymy wszystkie składniki na ciasto i wrabiamy na najniższych obrotach około 8 - 10 minut na miękkie i elastyczne ciasto.
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce i odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut, lub do czasu, aż podwoi objętość.
  3. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie.
  4. Suszone grzyby shiitake moczymy w wodzie aby zmiękły. Najlepiej przez noc w zimnej wodzie lub 2 godziny w wodzie gorącej. Odsączamy, nóżki odcinamy bo są dość twarde, a kapelusze kroimy w cienkie paski.
  5. Imbir i marchewkę obieramy, kroimy w plasterki, a następnie w cienkie słupki, tzw. julienne.
  6. Obrany czosnek siekamy lub ścieramy na tarce.
  7. Kapustę pekińską cienko szatkujemy.
  8. Obrane szalotki kroimy na pół, następnie w plasterki.
  9. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy imbir, marchewkę, szalotkę i czosnek, smażymy około minuty, często mieszając.
  10. Dodajemy grzyby i kapustę, przyprawę pięciu smaków, sól i pieprz. Smażymy około 5 do 6 minut , od czasu do czasu mieszając.
  11. Dolewamy sos sojowy i olej sezamowy, smażymy około minuty cały czas mieszając.
  12. Próbujemy nadzienie, w razie potrzeby doprawiamy, odstawiamy do wystudzenia.
  13. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 18 części (około 30 g każda).
  14. Z porcji ciasta formujemy kulki i przykrywany ściereczką.
  15. Każdą kulkę spłaszczamy dłonią i wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na krążek o średnicy około 10 cm.
  16. Staramy się aby krawędzie były trochę cieńsze niż środek, co ułatwi lepienie.
  17. Na środek każdego krążka ciasta nakładamy 2 łyżki nadzienia.
  18. Podnosimy krawędzie ciasta i zlepiamy, jakbyśmy formowali sakiewkę . Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne, aż się połączą.
  19. Bułki odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
  20. Na dużą patelnię wylewamy 1 do 2 łyżek oleju, tak aby tylko przykrył dno.
  21. Na rozgrzany olej układamy pierwszą partię bułek - możemy smażyć na płaskiej stronie lub tej z zakładkami.
  22. Smażymy około 2 - 3 minuty.
  23. Gdy spód zrumieni się na złotobrązowy kolor dolewamy 1/4 szklanki gorącej wody i natychmiast przykrywamy pokrywką.
  24. Gotujemy przez 5 do 6 minut, aż bułki napęcznieją i woda odparuje.
  25. Zdejmujemy bułki z patelni i powtarzamy tę czynność z pozostałymi bułkami.
  26. Bułki serwujemy posypane ziarnami sezamu i posiekanym szczypiorkiem.
  27. Do bułek podajemy sos sojowy z płatkami chili.
Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Bułki smaż w dwóch etapach, polecam patelnię o średnicy 26cm.
  • Bardzo dobrze sprawdza się patelnia żeliwna, wówczas najpierw rozgrzej samą patelnię, potem zmniejsz ogień i wtedy wlej olej.
  • Bułeczki Sheng Jian Bao można zamrozić, zarówno surowe, jak i ugotowane.
  • Przygotowanie mrożonych Sheng Jian Bao. Jeśli bułeczki są ugotowane, wystarczy, że je rozmrozisz w lodówce przez kilka godzin przed smażeniem. Jeśli zamrozisz bułeczki surowe, możesz smażyć je bez wcześniejszego rozmrażania. Dodaj trochę więcej oleju na patelnię i smaż na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut, aż spód będzie złocisty. Następnie dodaj gorącą wodę i znowu przykryj. Po około 5-7 minutach bułeczki powinny być gotowe.

Zobacz również

Mini tarty, tartaletki, quiche z kurkami

mini-tarty-tartaletki-quiche-z-kurkami

Koreańskie placki z cukinią i marchewką - Hobakjeon

koreanskie-placki-z-cukinia-i-marchewka-hobakjeon

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.