Ryba z patelni, ryba z grilla. Ryba w curry z zielonymi szparagami, szybkie danie z patelni przygotowane na grillu
Tajskie curry z rybą, mlekiem kokosowym i szparagami to pomysł na szybką i łatwą kolację lub obiad. Bogate w tajskie smaki rybne danie z dodatkiem sezonowych warzyw. Wiosną są to zielone szparagi, czy młody groszek w strączkach, latem polecam cukinię lub fasolkę szparagową. Jesienią możemy wykorzystać kalafior lub brokuły.
Rybne curry to danie z patelni, które możemy przygotować tradycyjnie, na palniku lub tak, jak ja na grillu, a dokładniej na ognisku.
SKŁADNIKI
- 500 - 700 g filetów rybnych, np. dorsz, morszczuk
- otarta skórka z limonki
- sok z limonki
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 100 g szalotki
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka czerwonej tajskiej pasty curry
- 700 ml bulionu drobiowego lub rybnego
- 6 liści limonki kaffir (kafir)
- 150 g marchewki
- 250 g papryki czerwonej, żółtej
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 500 g zielonych szparagów
- 2 garści posiekanych ziół - szczypior, kolendra, bazylia lub pietruszka
- sól
WYKONANIE
- Filety rybne osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i otartą skórką z limonki. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
- Marchewkę obieramy, kroimy skośnie w plastry, następnie w cienkie paski. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy na kawałki. Obraną szalotkę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki lub siekamy. Szparagi myjemy, odkrawamy twarde końce, kroimy po skosie na kawałki o długości około 3 cm.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy szalotki, marchewkę i smażymy 3 minuty. Dodajemy czosnek i pastę curry, mieszamy i smażymy 2 minuty.
- Dodajemy liście limonki kafir, świeżą paprykę, mieszamy, wlewamy bulion i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe, sos rybny i sok z limonki do smaku. Próbujemy i ewentualnie dosalamy. doprawiamy. Należy uważać z ilością soli ponieważ bulion jest słony, a i przygotowana wcześniej ryba jest już posolona.
- Teraz dodajemy szparagi bez kawałków z zieloną końcówką, smażymy 2 - 3 minuty. Na koniec ostrożnie zanurzamy w sosie kawałki ryby i dodajemy pozostałe końcówki szparagów. Smażymy około 3 - 4 minuty, do momentu, aż ryba się zetnie. Zdejmujemy z ognia i obficie posypujemy ziołami. Podajemy z ryżem jaśminowy lub z ryżowym makaronem.
Do przygotowania tajskiego curry użyłam żeliwnej patelni przeznaczonej na grilla. Niestety nie posiadam grilla, więc wykorzystałam palenisko ogrodowe z rusztem. Póki co nie mogę się zdecydować, jaki wybrać grill. Biorę pod uwagę różne opcje, najbardziej zainteresowały mnie grille gazowe. Umożliwiają one przygotowanie potraw dla kilku lub kilkunastu osób na raz i mogą pełnić funkcję uniwersalnej kuchni ogrodowej.
Patelnia żeliwna Switch Grid marki Enders jest wykonana z wysokiej jakości żeliwa, co gwarantuje długie lata użytkowania. Dedykowana jest do grilli gazowych, ale sprawdzi się również w piekarniku lub właśnie na ruszcie nad paleniskiem. Patelnia żeliwna jest jednym z wielu akcesoriów grillowych oferowanych przez Enders, nową markę na polskim rynku. Patelnia ma średnicę 31 cm i 4 cm wysokości. Nie jest za wysoka, więc składniki do mojego dania podzieliłam na dwie porcje.
Wpis powstał w ramach współpracy z Decofire.
Marzena 2022-05-28 11:57:31
No powiem Ci, że wygląda bosko 🙂 Zjadłabym chętnie. Normalnie ślinka cieknie🙂 Patelnia superowa!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-05-28 13:37:09
Marzenka, dziękuję bardzo🙂 a patelnia jest faktycznie świetna!
Odpowiedz
Joanna 2022-05-28 18:35:11
Świetny pomysł na wykorzystanie szparagów 😁, których zrobiłam zapas😆. Tylko gdzie ja taki gril znajdę albo palenisko 😅?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-05-29 00:38:03
Asiu, zapraszam 🙂
Odpowiedz
Cztery Fajery - blog kulinarny 2022-05-28 20:03:10
Patelnie na grilla to super rozwiązanie, też często z nich korzystam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-05-29 00:37:23
Też korzystaliśmy, ale ze zwykłych patelni 🙂 teraz mamy żeliwną i jest rewelacyjna!
Odpowiedz
Kasia Ula Franiszyn Luciano 2022-05-28 20:18:52
Zrobił się fantastyczny klimat Ależ to musi być pyszne patelnia na grilla po prostu rozkłada na łopatki świetny pomysł nawet na ruszt! A może i przede wszystkim!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-05-29 00:36:28
Tak, zwykle przeznaczałam na ognisko "jakieś" swoje patenie... teraz mam już specjalną!
Odpowiedz
Biała 2022-05-29 01:28:16
Danie ślinka cieknie od samego patrzenia patelnia wygląda na długowieczną będzie fajnym pomysłem na prezent a Dzień Ojca zbliża się dużymi krokami
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-05-29 12:56:48
Biała 😉 to świetny pomysł na prezent!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.