Zielone szparagi zawinięte w boczek. Pyszna przekąska z dodatkiem chipsów z czosnku i imbiru oraz odrobiną teriyaki. Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru
Jak przygotować smaczne szparagi z grilla z chrupiącym boczkiem i delikatną nutą orientalnego smaku?
Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel teriyaki i odrobina ostrej papryki sprawi, że danie nabierze nieco orientalnego charakteru.
Pomysł na przepyszne chipsy z imbiru i czosnku zaczerpnęłam z książki 5 składników autorstwa Jamiego Olivera. Jamie chipsy wykorzystał w przepisie na szybki steki stir-fty ze szparagami, który kiedyś również muszę wypróbować.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- boczek surowy wędzony, tyle plasterków ile mamy sztuk szparagów
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (4 cm)
- kawałek świeżej papryczki chili (3 cm)
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 - 2 łyżki oliwy do smażenia
WYKONANIE
- Obrany czosnek, imbir (ze skórką) i papryczkę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.
- Rozkładamy na zimnej nieprzywierającej patelni, dodajmy łyżkę oliwy i smażymy na średnim ogniu.
- Często przewracamy, pilnując aby się nie przypaliły.
- Pierwszą z patelni zdejmujemy papryczkę, zanim się jeszcze zrumieni.
- Kiedy czosnek i imbir będą rumiane i chrupiące przekładamy je do miseczki, a aromatyczną oliwę pozostawiamy na patelni do smażenia szparagów.
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku.
- Tak przygotowane szparagi smażymy na patelni, aż boczek się przyrumieni, jeżeli boczek ma mało tłuszczu dodajemy jeszcze odrobinę oliwy.
- Szparagi rozkładamy na talerzu, skrapiamy sosem teriyaki, posypujemy kawałkami chili oraz chipsami z czosnku i imbiru.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Polecam przepis na Domowy sos Teriyaki z sosem sojowym i miodem
- Szparagi owinięte w boczek to również świetny pomysł na danie z grilla.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.