Zielone szparagi zawinięte w boczek. Pyszna przekąska z dodatkiem chipsów z czosnku i imbiru oraz odrobiną teriyaki. Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru
Jak przygotować smaczne szparagi z grilla z chrupiącym boczkiem i delikatną nutą orientalnego smaku?
Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel teriyaki i odrobina ostrej papryki sprawi, że danie nabierze nieco orientalnego charakteru.
Pomysł na przepyszne chipsy z imbiru i czosnku zaczerpnęłam z książki 5 składników autorstwa Jamiego Olivera. Jamie chipsy wykorzystał w przepisie na szybki steki stir-fty ze szparagami, który kiedyś również muszę wypróbować.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/szparagi-w-boczki-chipsy-z-imbiru.jpg)
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- boczek surowy wędzony, tyle plasterków ile mamy sztuk szparagów
- 4 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (4 cm)
- kawałek świeżej papryczki chili (3 cm)
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 - 2 łyżki oliwy do smażenia
WYKONANIE
- Obrany czosnek, imbir (ze skórką) i papryczkę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.
- Rozkładamy na zimnej nieprzywierającej patelni, dodajmy łyżkę oliwy i smażymy na średnim ogniu.
- Często przewracamy, pilnując aby się nie przypaliły.
- Pierwszą z patelni zdejmujemy papryczkę, zanim się jeszcze zrumieni.
- Kiedy czosnek i imbir będą rumiane i chrupiące przekładamy je do miseczki, a aromatyczną oliwę pozostawiamy na patelni do smażenia szparagów.
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku.
- Tak przygotowane szparagi smażymy na patelni, aż boczek się przyrumieni, jeżeli boczek ma mało tłuszczu dodajemy jeszcze odrobinę oliwy.
- Szparagi rozkładamy na talerzu, skrapiamy sosem teriyaki, posypujemy kawałkami chili oraz chipsami z czosnku i imbiru.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Polecam przepis na Domowy sos Teriyaki z sosem sojowym i miodem
- Szparagi owinięte w boczek to również świetny pomysł na danie z grilla.
Tagi
czosnekchiliimbirszparagichipsygrillboczekmajz patelniwędzony boczekteriyakiwiosnakwiecieńJamie OliverZobacz również
Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą
![bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/bruscheta-szparagi-ricotta.jpg)
Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi
![szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/07/Szaszłyki-szparagi-i-halloumi.jpg)
Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang
![nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A2640-scaled.webp)
Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki
![kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/06/5X9A2591-scaled.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.