Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Zielone szparagi zawinięte w boczek. Pyszna przekąska z dodatkiem chipsów z czosnku i imbiru oraz odrobiną teriyaki. Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

Jak przygotować smaczne szparagi z grilla z chrupiącym boczkiem i delikatną nutą orientalnego smaku?

Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel teriyaki i odrobina ostrej papryki sprawi, że danie nabierze nieco orientalnego charakteru.

Pomysł na przepyszne chipsy z imbiru i czosnku zaczerpnęłam z książki 5 składników autorstwa Jamiego Olivera. Jamie chipsy wykorzystał w przepisie na szybki steki stir-fty ze szparagami, który kiedyś również muszę wypróbować.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Obrany czosnek, imbir (ze skórką) i papryczkę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.
  2. Rozkładamy na zimnej nieprzywierającej patelni, dodajmy łyżkę oliwy i smażymy na średnim ogniu.
  3. Często przewracamy, pilnując aby się nie przypaliły.
  4. Pierwszą z patelni zdejmujemy papryczkę, zanim się jeszcze zrumieni.
  5. Kiedy czosnek i imbir będą rumiane i chrupiące przekładamy je do miseczki, a aromatyczną oliwę pozostawiamy na patelni do smażenia szparagów.
  6. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  7. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku.
  8. Tak przygotowane szparagi smażymy na patelni, aż boczek się przyrumieni, jeżeli boczek ma mało tłuszczu dodajemy jeszcze odrobinę oliwy.
  9. Szparagi rozkładamy na talerzu, skrapiamy sosem teriyaki, posypujemy kawałkami chili oraz chipsami z czosnku i imbiru.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Zobacz również

Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

marynowane-rzodkiewki-pyszna-chrupiaca-i-pikantna-przekaska

Chrupiące dyniowe placki z czosnkiem i imbirem

chrupiace-dyniowe-placki-z-czosnkiem-i-imbirem

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Tajskie curry z rybą i zielonymi szparagami

tajskie-curry-z-ryba-i-zielonymi-szparagami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.