Domowy sos Teriyaki z sosem sojowym, miodem, czosnkiem i imbirem

Słono słodki sos teriyaki to jeden z moich ulubionych sosów uniwersalnych. Jest to doskonała  azjatycka przyprawa i marynata. Wyjątkowy smak sosu wspaniale spaja azjatyckie dania z mięs, ryb, owoców morza, tofu lub warzyw.

Przepis na domowy sos teriyaki dostałam od Luizy Trisno, szefowej kuchni znanej z reinterpretacji kuchni azjatyckiej.

Ten sos jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, smaczny, najlepszy!

Domowy sos teriyaki

SKŁADNIKI

  • 200 ml sosu sojowego jasnego
  • 200 g miodu wielokwiatowego
  • 20 g czosnku
  • 30 g świeżego imbiru
  • 100 ml octu ryżowego
  • 50 ml mirinu * (ew. sake lub wódki)

WYKONANIE

  1. Czosnku i imbiru nie obieramy.
  2. Ząbki czosnku miażdżymy płaską stroną noża, imbir siekam lub ścieram na tarce o grubych oczkach.
  3. W rondelku łączymy wszystkie składniki: czosnek, imbir, sos sojowy, miód, ocet ryżowy i mirin.
  4. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu.
  5. Sos redukujemy przez około 10 minut, następnie przecedzamy przez gęste sitko.
  6. Gotowy sos przelewamy do słoika, zakręcamy, studzimy i wstawiamy do lodówki.
  7. Domowy sos teriyaki możemy przechowywać w lodówce około trzy tygodnie.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Mirin jest to przyprawa uzyskana w wyniku fermentacji ryżu, czasami nazywana słodką sake lub japońskim winem do gotowania.
  • Mirin, sos sojowy, ocet ryżowy możemy kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata

Zobacz również

Domowy sos ponzu - cytrusowy japoński sos sojowy

domowy-sos-ponzu-cytrusowy-japonski-sos-sojowy

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.