Cytrusowy sos sojowy - japońska przyprawa w płynie. Kuchnia japońska - przepis na domowy sos ponzu.
Sos ponzu to szeroko stosowana płynna przyprawa w kuchni japońskiej. Ponzu składa się soku z yuzu, mirinu, sosu sojowego, octu ryżowego, katsuobushi i kombu . Świeży, cytusowo-umamiczny sos dodaje wyjątkowego smaku i pasuje do wielu potraw począwszy od mięs, poprzez ryby, aż po sałatki. Jest idealny do marynowania mięs, do dresingów i dipów, czy też do maczania sushi i sashimi.
![domowy sos ponzu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/IMG_0061-595x892.webp)
Gotowa, sklepowa mieszanka zawiera jeszcze kilka dodatkowych składników, których czasami wolelibyśmy uniknąć. Polecam przygotować domową wersję tego szeroko stosowanego w kuchni japońskiej sosu.
Przepis na domową wersję sos ponzu znalazłam w książce Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Karherine Tamiko Arguile. Przygotowanie sosu ponzu jest łatwe i szybkie, zajmuje zaledwie 15 minut.
Sos ponzu przygotowuje się na bazie soku z owoców yuzu, który jest u nas trudno dostępny i dość drogi. Yuzu to bardzo aromatyczne i kwaśne odmiany cytryn przypominające z wyglądu i zapachu mandarynki. Sok z yuzu w przepisie możemy zastąpić sokiem z limonek oraz cytryn w równych proporcjach.
SKŁADNIKI
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 250 ml sosu sojowego
- 80 ml octu ryżowego
- 3 łyżki mirinu
- 1 garść płatków katsuobushi - suszona i wędzona ryba Bonito
- kawałek glonów kombu - kwadrat owy arkusz o boku długości 5 cm
WYKONANIE
- Do słoika o pojemności około 700 ml wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytrusów i mirin.
- Dodajemy płatki katsuobushi i glony kombu.
- Całość mieszamy, zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się katsuobushi, kombu i ewentualnie cząstek świeżo wyciśniętych cytrusów.
- Domowej roboty sos ponzu przechowujemy w lodówce zamknięty w słoiku do 1 miesiąca. Możemy go również zamrozić w małych porcjach i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Tagi
limonkakuchnie światacytrynaz domowej spiżarnisos sojowyocet ryżowykuchnia japońskamiringlonykombukatsuobushiZobacz również
Domowy sos Teriyaki z sosem sojowym i miodem
![domowy-sos-teriyaki-z-sosem-sojowym-i-miodem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/10/domowy-sos-teriyaki-595x858.jpg)
Koreańskie placki z cukinią i marchewką - Hobakjeon
![koreanskie-placki-z-cukinia-i-marchewka-hobakjeon](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_5045-3-960x1440.webp)
Hummus bazyliowy
![hummus-bazyliowy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4956-2-960x1440.webp)
Pieczarki marynowane w occie - domowe przetwory
![pieczarki-marynowane-w-occie-domowe-przetwory](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_4226-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.