Cytrusowy sos sojowy - japońska przyprawa w płynie. Kuchnia japońska - przepis na domowy sos ponzu.
Sos ponzu to szeroko stosowana płynna przyprawa w kuchni japońskiej. Ponzu składa się soku z yuzu, mirinu, sosu sojowego, octu ryżowego, katsuobushi i kombu . Świeży, cytusowo-umamiczny sos dodaje wyjątkowego smaku i pasuje do wielu potraw począwszy od mięs, poprzez ryby, aż po sałatki. Jest idealny do marynowania mięs, do dresingów i dipów, czy też do maczania sushi i sashimi.
Gotowa, sklepowa mieszanka zawiera jeszcze kilka dodatkowych składników, których czasami wolelibyśmy uniknąć. Polecam przygotować domową wersję tego szeroko stosowanego w kuchni japońskiej sosu.
Przepis na domową wersję sos ponzu znalazłam w książce Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Karherine Tamiko Arguile. Przygotowanie sosu ponzu jest łatwe i szybkie, zajmuje zaledwie 15 minut.
Sos ponzu przygotowuje się na bazie soku z owoców yuzu, który jest u nas trudno dostępny i dość drogi. Yuzu to bardzo aromatyczne i kwaśne odmiany cytryn przypominające z wyglądu i zapachu mandarynki. Sok z yuzu w przepisie możemy zastąpić sokiem z limonek oraz cytryn w równych proporcjach.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Do słoika o pojemności około 700 ml wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytrusów i mirin.
- Dodajemy płatki katsuobushi i glony kombu.
- Całość mieszamy, zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się katsuobushi, kombu i ewentualnie cząstek świeżo wyciśniętych cytrusów.
- Domowej roboty sos ponzu przechowujemy w lodówce zamknięty w słoiku do 1 miesiąca. Możemy go również zamrozić w małych porcjach i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.