Cytrusowy sos sojowy - japońska przyprawa w płynie. Kuchnia japońska - przepis na domowy sos ponzu.

Sos ponzu to szeroko stosowana płynna przyprawa w kuchni japońskiej. Ponzu składa się soku z yuzu, mirinu, sosu sojowego, octu ryżowego, katsuobushi i kombu . Świeży, cytusowo-umamiczny sos dodaje wyjątkowego smaku i pasuje do wielu potraw począwszy od mięs, poprzez ryby, aż po sałatki. Jest idealny do marynowania mięs, do dresingów i dipów, czy też do maczania sushi i sashimi.

domowy sos ponzu

Gotowa, sklepowa mieszanka zawiera jeszcze kilka dodatkowych składników, których czasami wolelibyśmy uniknąć. Polecam przygotować domową wersję tego szeroko stosowanego w kuchni japońskiej sosu.

Przepis na domową wersję sos ponzu znalazłam w książce Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Karherine Tamiko Arguile. Przygotowanie sosu ponzu jest łatwe i szybkie, zajmuje zaledwie 15 minut.

Sos ponzu przygotowuje się na bazie soku z owoców yuzu, który jest u nas trudno dostępny i dość drogi. Yuzu to bardzo aromatyczne i kwaśne odmiany cytryn przypominające z wyglądu i zapachu mandarynki. Sok z yuzu w przepisie możemy zastąpić sokiem z limonek oraz cytryn w równych proporcjach.

SKŁADNIKI

  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 250 ml sosu sojowego
  • 80 ml octu ryżowego
  • 3 łyżki mirinu
  • 1 garść płatków katsuobushi - suszona i wędzona ryba Bonito
  • kawałek glonów kombu - kwadrat owy arkusz o boku długości 5 cm

WYKONANIE

  1. Do słoika o pojemności około 700 ml wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytrusów i mirin.
  2. Dodajemy płatki katsuobushi i glony kombu.
  3. Całość mieszamy, zamykamy słoik i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, żeby smaki się przegryzły.
  4. Przed podaniem przelewamy przez sitko, żeby pozbyć się katsuobushi, kombu i ewentualnie cząstek świeżo wyciśniętych cytrusów.
  5. Domowej roboty sos ponzu przechowujemy w lodówce zamknięty w słoiku do 1 miesiąca. Możemy go również zamrozić w małych porcjach i przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.

Zobacz również

Domowy sos Teriyaki z sosem sojowym i miodem

domowy-sos-teriyaki-z-sosem-sojowym-i-miodem

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.