Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami pieczone w słoikach

ciasto pieczone w słoiku

Jak upiec i przechowywać ciasto w słoiku?
Oto kilka praktycznych wskazówek:

1. Słoiki, pokrywki, gumka powinny być wysterylizowane (wyparzone).
2. Słoiki wypełniamy ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Ciasto podczas pieczenia rośnie, więc musimy zostawić wystarczająco dużo miejsca, aby potem móc zamknąć słoik.
3. Ciasto pieczemy bez pokrywki.
4. Czas pieczenia zależy od pojemności słoików. Ja piekłam w słoikach o pojemności około 350 ml, jeżeli korzystamy z mniejszych lub większych słoików pieczemy odpowiednio nieco krócej lub dłużej. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło warto przeprowadzić test suchego patyczka (drewniany patyczek do szaszłyków). Jeśli patyczek wbity w środek ciasta, w jego najwyższą część jest po wyjęciu suchy znaczy, że ciasto się upiekło.
5. Jeżeli sprawnie i szybko zamkniemy słoiki z ciastem od razu po upieczeniu powstanie w środku próżnia i wówczas ciasto można przechowywać (w lodówce) do czterech tygodni.
6. Podczas otwierania powinniśmy usłyszeć charakterystyczne syczenie, podobnie jak przy otwieraniu przetworów. Mamy wówczas pewność, że powstała próżnia i ciasto jest zdatne do spożycia.

SKŁADNIKI

CIASTO

250 g mąki (typ 500)

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

170 g jogurtu naturalnego

szczypta soli

100 g cukru

100 g masła

3 jaja

1 cytryna - sok i otarta skórka

200 g borówek świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy)

DODATKOWO

masło do smarowania słoików

KREM

300 g serka ricotta

300 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 -3 łyżki syropu z borówek

SYROP Z BORÓWEK DO KREMU

100 g borówek

1 łyżka cukru

1 łyżka wody

1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE

CIASTO

Masło roztapiamy i studzimy.
W jednej misce mieszamy ze sobą jajka, jogurt, przestudzone masło, sok z cytryny i cukier. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i sól.

Słoiki smarujemy od wewnątrz do 2/3 wysokości masłem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C

Suche składniki łączymy z masą jogurtową, dodajemy świeże lub mrożone borówki amerykańskie i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do słoików, do 2/3 wysokości. Ważne, aby krawędzie słoiczka utrzymać w czystości Słoiki (bez nakrętek) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut, do suchego patyczka.

Ubieramy ochronne rękawice i wyjmujemy słoiki z piekarnika. Jeszcze gorące, od razu zamykamy. Ja użyłam słoików typu weck z gumką i sprężynkami, ale można piec babeczki w zwykłych słoikach zamykanych zakrętką typu twist. Ciasto studzimy w zamkniętych słoikach, przestudzone wstawiamy do lodówki.

Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce do czterech tygodni (ponoć dłużej, ale tego nie sprawdziłam). Przed otwarciem upewnijmy się, że ciasto dobrze zachowało próżnię (powinniśmy usłyszeć przy otwieraniu charakterystyczne syczenie, podobnie jak w przypadku przetworów).

Babeczki możemy podać z kremem i owocami.

SYROP z BORÓWEK

Do małego rondelka przekładamy wszystkie składniki na syrop. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 - 10 minut, aż uzyskamy syrop. Następnie studzimy i odcedzamy przez sitko.

KREM

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i ubijamy na krem, przechowujemy w przykrytej misce w lodówce.

Smacznego!

Zobacz również

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

wytrawne-babeczki-z-dynia-szalwia-orzechami-i-plesniowym-serem

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i kremem z mascarpone i ricotty

koszyczki-z-ciasta-filo-z-borowkami-i-fioletowym-kremem-z-mascarpone-i-ricotty-szybki-i-pyszny-deser

Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem

babeczki-muffiny-z-jogurtem-makiem-i-kumkwatem

Leśny mech w słoiku

zielony-mech-w-sloiku

Komentarze

Bernadeta 2021-01-07 18:29:16

Świetne wykonanie, fantastyczny przepis.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-09 01:55:56

Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

Odpowiedz

E 2021-01-15 20:53:15

Ile jogurtu?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-16 08:26:16

już uzupełniłam, dziękuję za czujność i przepraszam

Odpowiedz

Geisha 2021-01-15 18:58:46

Czy takie babeczki można piec w zwykłych słoikach, czy jest jakaś specjalna "piekarnikowa" odmiana? :D Wygląda przecudnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-16 08:25:32

Można w zwykłych, tzn w takich, które przeznaczone są do przetworów (i pasteryzacji)

Odpowiedz

Aga 2022-02-01 21:52:06

Ooooo woow wooow wooow!!! Coś niesamowitego! Myślałam że już mnie nic w życiu nie zaskoczy:) 😍😍😍😍 muszę przetestować ,no muuuusze!!! Jak myślisz każde muffinki tak można upiec? Chyba tak? Jakie to genialne:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-02-04 12:51:55

Można 🙂 Ciasto na muffinki będzie idealne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.