Jogurtowe, wytrawne muffinki z dynią, szałwią, orzechami i serem z niebieską pleśnią: Gorgonzola, Stilton, Roquefort lub Lazur
Sery z przerostem niebieskiej pleśni charakteryzują się oryginalną strukturą oraz swoistym aromatem i smakiem. Do najbardziej wybitnych serów w tej kategorii należą: włoska Gorgonzola, francuski Roquefort i angielski Stilton. Z polskich serów z niebieską pleśnią możemy do babeczek wykorzystać Lazur.
Babeczki możemy przygotować także z innym pleśniowym serem. Warto jednak zwrócić uwagę, aby wybrać taki ser, który będzie wyczuwalny w babeczkach. Powinien w gotowym wypieku wyróżniać się swoim charakterystycznym smakiem i aromatem.
Z podanych proporcji upieczemy 12 babeczek. Możemy wykorzystać gotowe papilotki do muffinek lub zrobić własne. Oto instrukcja jak zrobić papilotki do muffinek
SKŁADNIKI
PIECZONA DYNIA
- 250 g dyni pokrojonej na 1,5 cm kawałki - u mnie dynia Hokkaido
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej szałwii plus kilka małych liści do przybrania
- 2 ząbki czosnku zmiażdżone lub starte na drobnej tarce
- szczypta płatków chili
- 1/2 łyżeczki soli
BABECZKI
- 180 g miękkiego masła
- 3 jaja
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka soli
- 300 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g sera pleśniowego - gorgonzola, stilton, roquefort lub lazur
- 3 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych
- przyprawiona, upieczona i przestudzona dynia
- miód do podania - opcjonalnie
WYKONANIE
- Pokrojoną dynię rozkładamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dynię skrapiamy oliwą, dodajemy chili, czosnek, szałwię i sól, mieszamy.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C pieczemy 15 - 20 minut i studzimy.
- Miękkie masło ucieramy w mikserze, dodajemy jaja, sól i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.
- Dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ponownie ucieramy do połączenia się składników.
- Do masy dodajemy przestudzoną dynie, pokrojony drobno ser i orzechy.
- Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy ciasto z dodatkami tylko do momentu połączenia.
- Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
- Wypełniamy ciastem foremki, na wierzchu układamy listki szałwii i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
- Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
- Polecam serwować ciepłe z odrobiną miodu, mi tak smakują najbardziej.
Olga 2022-10-11 19:11:50
Bardzo smakowite o ciekawym składzie. Muszę częściej robić wytrawne. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-10-18 11:15:28
Polecam, są pyszne, bardzo posmakowały mi polane odrobiną miodu 🙂
Odpowiedz
Marzena 2022-10-12 12:15:32
Obłędnie się prezentują. Zrobię na weekend🙂
Odpowiedz
Aleksandra 2022-10-18 08:37:21
Wyglądają bardzo ładnie. Nigdy wcześniej takich nie robiłam
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-10-18 11:12:56
Polecam, są bardzo smaczne
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.