Chrupiące grzanki z kremowym serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem. Świetny pomysł na szybką i przepyszną przekąskę, śniadanie lub kolację
Jak zrobić chrupiące grzanki z serem pleśniowym i figami?
Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, świeżymi figami, szpinakiem i delikatnym akcentem miodu to prawdziwa uczta smaków. To nie tylko pyszna przekąska, ale również pomysł na szybkie śniadanie lub kolację. Grzanki możesz przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.
Dlaczego warto łączyć ser pleśniowy z figami?
Połączenie słodkich, soczystych fig z wyrazistym smakiem sera pleśniowego tworzy wyjątkowy balans smaków. Delikatna słodycz owoców doskonale łagodzi intensywny, pikantny charakter sera z niebieską pleśnią, a kremowa konsystencja sera idealnie współgra z miękkim wnętrzem fig. Miód podkreśla wykwintność całego dania, a chrupiące orzechy wzbogacają o przyjemną teksturę. Całość tworzy harmonijną, elegancką przekąskę, która zaskakuje prostotą i bogactwem smaków.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Kromki pieczywa obsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące.
- Możesz pieczywo podpiec w opiekaczu lub tosterze, wtedy oliwą skrop już opieczone grzanki.
- Czosnek przekrój na pół i natrzyj nim gorące grzanki
- Na grzanki nakładaj na przemian plasterki sera i świeżych fig, przełóż listkami szpinaku.
- Grzanki polej miodem i posyp orzechami.
PORADY I CIEKAWOSTKI
- To danie przypomina tradycyjną włoską bruschetę, czyli grzanki z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem. To świetny sposób na przeniesienie włoskich smaków na własny stół.
- Grzanki możesz przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.
- Eksperymentuj z proporcjami i dodatkami. Niektórzy lubią bardziej intensywny smak sera, inni preferują większą ilość miodu. Dopasuj potrawę do swoich własnych upodobań smakowych.
- Wybierz kremowy ser pleśniowy o intensywnym smaku, świetnie komponuje się z figami i miodem. Najlepsze będą sery pleśniowe typu Roquefort, Gorgonzola,, Stilton, Bleu d'Auvergne, Cambozola lub Danablu.
- Legenda głosi, że ponad tysiąc lat temu w okolicach Roquefort we Francji pewien pasterz usiadł w jaskini, aby zjeść chleb z owczym serem. Zanim wziął pierwszy kęs owce się czegoś przestraszyły i uciekły. Pasterz pobiegł w poszukiwaniu stada, pozostawiając w jaskini swój posiłek. Kilka miesięcy później wrócił do jaskini i znalazł swój mało atrakcyjny ser, na którym utworzyła się gruba warstwa pleśni. Bardzo głodny pasterz zaryzykował i zjadł spleśniały ser, który okazał się naprawdę pyszny. Dlaczego pasterz się nie rozchorował? Ponieważ ser był zainfekowany kulturą pleśni penicillium roqueforti naturalnie występującą w tej jaskini, pleśni, która nie jest niebezpieczna dla ludzi.
Kamila 2019-09-23 22:21:14
Uwielbiam!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-09-24 11:09:10
Też polubiłam, są pyszne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.