Gryczane pankejki - pancakes - na kefirze z rozmarynem, miodem, orzechami i świeżymi figami

Małe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale również na deser lub kolację. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i z owocami.


Ciasto na placki polecam przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste.

Jeżeli nie przepadacie za smakiem koziego nabiału, w tym przypadku jogurtu, możecie zastąpić go krowim, a nawet kokosowym.

SKŁADNIKI

  • 250 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 20 g roztopionego masła
  • 200 g maki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 20 g miodu
  • 1/2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Do podania:

  • świeże figi 4 - 5 sztuk
  • 250 jogurtu z koziego mleka
  • miód
  • orzechy włoskie

WYKONANIE

  1. Do miski wlewamy kefir, jajka, miód, roztopione i przestudzone masło, mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę, posiekany rozmaryn i szczyptę soli.
  3. Mieszamy, aż składniki się połączą i otrzymamy gładka i jednolitą masę.
  4. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Olej na patelni najlepiej rozprowadzić pędzelkiem lub nasączonym olejem ręcznikiem papierowym.
  5. Nakładamy ciasto po 1 łyżce i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
  6. Gotowe placki podajemy z łyżką jogurtu koziego, świeżymi figami oraz orzechami włoskimi.
  7. Całość polewamy miodem.

Zobacz również

Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie

mini-pankejki-na-kefirze-z-truskawkami-macerowanymi-w-miodzie

Bajgle z rukolą, figą, serem kozim,  miodem i orzechami włoskimi

bajgle-z-rukola-figa-serem-kozim-miodem-i-orzechami-wloskimi

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

sloik-z-musem-z-orzechow-brazylijskich-z-figami-i-borowkami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.