Gryczane placuszki - pankejki - pancakes - na kefirze z rozmarynem. Pankejki serwowane z kozim lub innym jogurtem, miodem, orzechami i świeżymi figami
Jak zrobić placki, pankejki z mąki gryczanej z figami i orzechami?
Placki z mąki gryczanej z figami, jogurtem z koziego mleka i orzechami włoskimi to przepis, który doskonale sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i lekką przekąskę w ciągu dnia. Dzięki połączeniu miodu, aromatycznego rozmarynu oraz świeżych fig, placki zyskują niepowtarzalny smak. Dodatek chrupiących orzechów włoskich i jogurtu z koziego mleka wprowadza do dania wyraziste smaki. Całość stanowi sycący, a jednocześnie lekki posiłek.
Jakie dodatki najlepiej pasują do bezglutenowych pankejków?
Małe smażone placuszki, znane również jako amerykańskie pankejki (pancakes), mogą być podawane nie tylko na śniadanie, ale również jako deser lub kolacja. Najlepiej komponują się z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i świeżymi owocami. Połączenie fig, orzechów włoskich i jogurtu z koziego mleka nadaje im wyrazistego smaku, doskonale podkreślając charakter placków z mąki gryczanej, które są idealną bezglutenową alternatywą dla klasycznych pancakes.
SKŁADNIKI
Ciasto na placki
- 250 ml kefiru
- 2 jajka
- 20 g roztopionego masła
- 200 g maki gryczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 20 g miodu
- 1/2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania
- świeże figi 4 - 5 sztuk
- 250 jogurtu z koziego mleka lub innego
- miód
- orzechy włoskie
WYKONANIE
- Do miski wlej kefir, jajka, miód, roztopione i przestudzone masło, wymieszaj.
- Następnie dodaj mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę, posiekany rozmaryn i szczyptę soli.
- Mieszaj, aż składniki się połączą i otrzymasz gładka i jednolitą masę.
- Patelnię rozgrzej i posmaruj cienko olejem. Olej na patelni najlepiej rozprowadzić pędzelkiem lub nasączonym olejem ręcznikiem papierowym.
- Nakładaj ciasto po 1 łyżce i smaż na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Gotowe placki podawaj z łyżką jogurtu naturalnego krowiego lub koziego, świeżymi figami oraz orzechami włoskimi.
- Całość polej miodem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do przygotowania placków warto użyć mąki gryczanej niepalonej. Ma ona delikatniejszy smak niż palona i nie będzie dominować w daniu, co pozwoli lepiej wyeksponować inne składniki, takie jak figi i rozmaryn.
- Mąka gryczana jest bezglutenowa i bogata w błonnik, co sprawia, że placki będą sycące i odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.
- Ciasto na placki możesz przygotować dzień wcześniej, najlepiej wymieszaj je na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste.
- Jeśli jogurt z koziego mleka jest dla Ciebie zbyt intensywny, możesz zastąpić go jogurtem naturalnym z mleka krowiego lub nawet jogurtem kokosowym, co wprowadzi nieco słodszy, bardziej egzotyczny akcent.
- Świeże figi dodadzą naturalnej słodyczy i soczystości. Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz użyć fig suszonych, ale warto wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie, by odzyskały miękkość.
- Orzechy włoskie warto lekko podprażyć przed dodaniem do dania. Dzięki temu ich smak stanie się bardziej wyrazisty, a konsystencja jeszcze bardziej chrupiąca.
- Placki smaż na średnim ogniu, aby miały czas się równomiernie zarumienić bez przypalania. Używaj niewielkiej ilości oleju – najlepiej rozprowadzać go po patelni pędzelkiem, aby nie przesadzić z tłuszczem.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.