Gryczane placuszki - pankejki - pancakes - na kefirze z rozmarynem. Pankejki serwowane z kozim jogurtem, miodem, orzechami i świeżymi figami
Małe smażone placuszki, znane również, jako amerykańskie pankejki (pancakes), to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale również na deser lub kolację. Najlepiej smakują podane z jogurtem, miodem lub syropem klonowym i z owocami.
SKŁADNIKI
- 250 ml kefiru
- 2 jajka
- 20 g roztopionego masła
- 200 g maki gryczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 20 g miodu
- 1/2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Do podania:
- świeże figi 4 - 5 sztuk
- 250 jogurtu z koziego mleka
- miód
- orzechy włoskie
WYKONANIE
- Do miski wlewamy kefir, jajka, miód, roztopione i przestudzone masło, mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, sodę, posiekany rozmaryn i szczyptę soli.
- Mieszamy, aż składniki się połączą i otrzymamy gładka i jednolitą masę.
- Patelnię rozgrzewamy i smarujemy cienko olejem. Olej na patelni najlepiej rozprowadzić pędzelkiem lub nasączonym olejem ręcznikiem papierowym.
- Nakładamy ciasto po 1 łyżce i smażymy na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
- Gotowe placki podajemy z łyżką jogurtu koziego, świeżymi figami oraz orzechami włoskimi.
- Całość polewamy miodem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ciasto na placki polecam przygotować wcześniej, najlepiej na noc, aby mogło odstać. Dzięki temu placki będą idealnie puszyste.
- Jeżeli nie przepadacie za smakiem koziego nabiału, w tym przypadku jogurtu, możecie zastąpić go krowim, a nawet kokosowym.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.