Placuszki z truskawkami macerowanymi w miodzie z wodą z kwiatów pomarańczy, z pieprzem i tymiankiem

Placki, placuszki lub jak kto woli, amerykańskie pankejki (pancakes), tym razem w modnym rozmiarze ... mini. Odrobinę cierpliwości przy patelni i zamiast tradycyjnych pankejków możemy przygotować ich miniaturową wersję. Mini pankejki z truskawkami to smakowity deser lub śniadanie na słodko. Ciasto na placki możemy przygotować z wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki.

mini pancakes macerowane truskawki w miodzie z pieprzem

Wspaniałym dodatkiem do mini pankejków będą macerowane w miodzie i wodzie z kwiatów pomarańczy truskawki. Koniecznie z grubo mielonym lub rozdrobnionym w moździerzu pieprzem. Może to być czarny pieprz, kolorowy lub syczuański. Pieprz syczuański charakteryzuje się cytrynowym aromatem i efektem mrowienia na języku, więc będzie wyjątkowym dodatkiem do truskawek.

SKŁADNIKI

CIASTO NA PLACKI (PANCAKES)

  • 200 ml kefiru
  • 2 jaja
  • 150 -180 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smarowania patelni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

TRUSKAWKI

  • 500 g truskawek
  • 30 g miodu
  • 10 ml wody z kwiatów pomarańczy ( i/lub 10 ml soku z limonki)
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • szczypta lub dwie kolorowego pieprzu lub pieprzu syczuańskiego
  • Do podania jogurt naturalny lub śmietana

WYKONANIE

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy truskawki.
  2. Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu, z gałązek tymianku obrywamy liski. W dużej misce mieszamy miód z wodą z kwiatów pomarańczy i/lub sokiem z limonki. Truskawki, bez szypułek kroimy na kawałki, dodajemy do miski z miodem i wodą z kwiatów pomarańczy. Truskawki posypujemy pieprzem i tymiankiem, całość delikatnie mieszamy, aż owoce pokryją się miodowa miksturą. Odstawiamy na bok do macerowania.
  3. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy cienką warstwą oleju. Olej po patelni najlepiej rozprowadzić za pomocą papierowego ręcznika kuchennego, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy małe porcje ciasta.  Smażymy na rumiany kolor. Następnie odwracamy i smażmy z drugiej strony.  
  4. Serwujemy ciepłe z porcją jogurtu oraz macerowanymi truskawkami. Całość skrapiamy sosem spod macerowanych truskawek.  

Wodę z kwiatów pomarańczy, pieprz syczuański  możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata.

Zobacz również

Placki z mąki gryczanej (pancakes) z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Placek z zakwasu na chleb ze szczypiorkiem i sezamem

placek-z-zakwasu-na-chleb-ze-szczypiorkiem-i-sezamem

Truskawki w miodzie z jogurtem i złotym siemieniem lnianym

truskawki-w-miodzie-z-jogurtem-i-zlotym-siemieniem-lnianym

Truskawki w cynamonowych koszyczkach z ciasta filo

truskawki-w-cynamonowych-koszyczkach-z-filo-z-mascarpone-i-ricotta-szybki-i-pyszny-deser

Komentarze

Bernadeta 2021-07-11 23:03:20

Boskie śniadanie. I pankejki i truskawki to kompozycja idealna.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-07-15 00:30:33

Dziękuję pięknie i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.