Przepyszne mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie. Delikatne placuszki z soczystymi truskawkami w aromatycznym sosie z wody z kwiatów pomarańczy, pieprzu i tymianku - doskonały wybór na śniadanie lub deser.
Placki, placuszki lub jak kto woli, amerykańskie pankejki (pancakes), tym razem w modnym rozmiarze mini. Odrobinę cierpliwości przy patelni i zamiast tradycyjnych pankejków możesz przygotować ich miniaturową wersję.
Wspaniałym dodatkiem do mini pankejków będą truskawki macerowane w miodzie i wodzie z kwiatów pomarańczy. Koniecznie dodaj grubo mielony lub rozdrobniony w moździerzu pieprz - czarny, kolorowy lub syczuański, który charakteryzuje się cytrynowym aromatem i efektem mrowienia na języku. To wyjątkowy dodatek, który doskonale podkreśli smak truskawek.
![pankejki z truskawkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/07/5X9A7953-3-960x1440.webp)
SKŁADNIKI
Ciasto na placki (pancakes)
- 200 ml kefiru
- 2 jaja
- 150 -180 g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- tłuszcz do smarowania patelni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Macerowane truskawki
- 500 g truskawek
- 30 g miodu
- 10 ml wody z kwiatów pomarańczy ( i/lub 10 ml soku z limonki)
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- szczypta lub dwie kolorowego pieprzu lub pieprzu syczuańskiego
- jogurt naturalny lub śmietana
WYKONANIE
- W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy truskawki.
- Pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu, z gałązek tymianku obrywamy liski.
- W dużej misce mieszamy miód z wodą z kwiatów pomarańczy i/lub sokiem z limonki.
- Truskawki, bez szypułek kroimy na kawałki, dodajemy do miski z miodem i wodą z kwiatów pomarańczy.
- Truskawki posypujemy pieprzem i tymiankiem, całość delikatnie mieszamy, aż owoce pokryją się miodowa miksturą.
- Tak przygotowane truskawki odstawiamy na bok do maceracji.
- Rozgrzewamy patelnię i smarujemy cienką warstwą oleju.
- Olej po patelni najlepiej rozprowadzić za pomocą papierowego ręcznika kuchennego, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Na rozgrzaną patelnię łyżką nakładamy małe porcje ciasta.
- Smażymy na rumiany kolor.
- Placuszki odwracamy i smażmy z drugiej strony.
- Najlepiej smakują ciepłe z porcją jogurtu oraz macerowanymi truskawkami.
- Całość skrapiamy sosem spod macerowanych truskawek.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Mini pankejki z truskawkami to smakowity deser lub śniadanie na słodko.
- Ciasto na placki możemy przygotować z wyprzedzeniem, nawet dzień wcześniej i odstawić na noc do lodówki.
Tagi
śniadaniedeserjogurtpieprzmiódtruskawkikefirtymianekpankejkipancakesplackiśniadanie na słodkopieprz syczuańskiwoda z kwiatów pomarańczypieprz kolorowyZobacz również
Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem
![gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/placki-gryczane-z-kozim-jogurtem-serkiem.jpg)
Truskawki w miodzie z jogurtem i złotym siemieniem lnianym
![truskawki-w-miodzie-z-jogurtem-i-zlotym-siemieniem-lnianym](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/5X9A9550-960x1440.webp)
Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem
![pieczone-brzoskwinie-z-pieprzem-i-tymiankiem-podane-z-serem-ricotta-i-miodem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/Pieczone-brzoskiwnie-z-tymiankiem-i-pieprzem-595x858.jpg)
Melon z czerwonym pieprzem, tymiankiem w winie z miodem
![melon-z-czerwonym-pieprzem-tymiankiem-w-winie-z-miodem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/melon-z-pieprzem-i-tymiankiem-595x858.jpg)
Bernadeta 2021-07-11 23:03:20
Boskie śniadanie. I pankejki i truskawki to kompozycja idealna.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-07-15 00:30:33
Dziękuję pięknie i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.