Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone. Lody truskawkowe słodzone miodem, pyszny letni deser z 5 składników
Jak przygotować owocowe lody z mascarpone bez cukru?
Owocowe lody z mascarpone są kremowe, orzeźwiające i zdrowe. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko 5 składników i nie musisz mieć maszyny do lodów. Wystarczy kilka minut, aby połączyć składniki, zamrozić i uzbroić się w cierpliwość. Tym razem proponuję lody bez cukru z truskawek, mango i mascarpone, słodzone naturalnym miodem. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe lody bez dodatku cukru, pyszny i orzeźwiający deser, idealny na lato.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Miąższ z mango, sok z limony, 250 g mascarpone zmiksuj na gładki i kremowy mus.
- Truskawki, miód, 250 g mascarpone zmiksuj osobno.
- Masą wypełnij foremki do lodów: do połowy masą z mango, później masą truskawkową.
- Wetknij patyczki i wstaw do zamrażarki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Lody przed zamrożeniem możesz udekorować posypką cukrową, czekoladową, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
- Aby w pełni delektować się smakiem i kremową konsystencją lodów, wyjmij lody z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem.
- Alternatywa dla miodu - jeśli nie możesz używać miodu, spróbuj dosłodzić lody syropem klonowym lub syropem z agawy.
- Eksperymentuj z różnymi owocami i dodatkami, aby stworzyć własne, unikalne smaki. Możesz dodać kawałki czekolady, wanilię, cynamon czy nawet odrobinę alkoholu w wersji dla dorosłych.
- Ten przepis możesz łatwo dostosować do innych owoców. Spróbuj przygotować lody z malin, borówek, brzoskwiń, bananów lub ananasa.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.