Domowe lody truskawkowe słodzone miodem
Owocowe lody z mascarpone są kremowe, orzeźwiające, a przede wszystkim zdrowe. Składają się tylko z 5 składników i do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do lodów. Wystarczy kilka minut, aby połączyć składniki, potem już tylko musimy zamrozić i ... uzbroić się w cierpliwość. Tym razem proponuję lody bez cukru z truskawek, mango i mascarpone.
SKŁADNIKI
250 g truskawek
250 g miąższu z mango
500 g mascarpone
sok z 1/2 limonki
1 łyżka miodu
WYKONANIE
Miąższ z mango, sok z limony, 250 g mascarpone miksujemy na gładki i kremowy mus. Truskawki, miód, 250 g mascarpone również miksujemy na gładko. Masą wypełniamy foremki do lodów, pół masą z mango, pół masą truskawkową. Wtykamy patyczki i mrozimy (możemy udekorować posypką cukrową, czekoladową, orzechami lub wiórkami kokosowymi).
Aby w pełni delektować się smakiem i kremową konsystencją lodów, warto wyjąć je z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.