Smaczny truskawkowy deser w słoiku z jogurtem i kisielem z perełek tapioki i truskawek. Pomysł na pyszny truskawkowy deser lub pożywne śniadanie. Rozkoszuj się harmonią smaków i tekstur w tym wyjątkowym deserze.
Perełki tapioki często gotuję z mlekiem kokosowym, aby po połączeniu z musem owocowym otrzymać pudding. Tym razem tapiokę ugotowałam w wodzie, następnie zmieszałam z musem ze świeżych truskawek, tworząc deser przypominający konsystencją kisiel.
Kisiel owocowy otrzymujemy poprzez gotowanie owoców z wodą i mąką ziemniaczaną. Kisiel z tapioki i truskawek ma pewną zaletę, owoce zachowują wszystkie swoje wartości ponieważ nie podlegają obróbce termicznej.
SKŁADNIKI
- 100 g perełek tapioki*
- 500 ml wody
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 700 g truskawek
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
- 300 ml jogurtu naturalnego
WYKONANIE
- Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy kulki z tapioki, moczymy je przez 30 minut.
- Po upływie tego czasu całość gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, aż kulki zrobią się lekko przeźroczyste.
- Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- Truskawki myjemy, odcinamy szypułki, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na mus.
- 500 ml musu truskawkowego mieszamy łyżką z przestudzoną tapioką.
- Pozostałe truskawki mieszamy z 1 łyżką cukru i 200 ml jogurtu.
- W szklankach układamy warstwę truskawek z tapioką, następnie warstwę truskawek z jogurtem, na koniec uzupełniamy jogurtem naturalnym.
- Dekorujemy całymi truskawkami.
* W sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby dobrze ugotować perełki kierujcie się informacjami i wskazówkami zawartymi na opakowaniu.
iza 2018-06-18 07:41:29
jak ładnie wygląda
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-06-22 12:55:13
🙂 ... dużo lepiej smakuje 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.