Dutch Baby - delikatny i puszysty pieczony omlet lub naleśnik. Z jogurtem i owocami to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub deser.

Dutch Baby, znany również jako pieczony omlet lub pieczony naleśnik, to wyjątkowe danie o puszystej konsystencji i delikatnym smaku. Przyrządza się go w piekarniku, a efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i aromatem. Jest doskonały zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i deser. Możesz go podawać z ulubionymi owocami, jogurtem, syropem klonowym lub cukrem pudrem. To szybki i prosty przepis, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.

Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik, omlet na deser lub śniadanie

SKŁADNIKI

  • 3 jaja
  • 20 g cukru
  • 75 g mąki tortowej (1/2 szklanki)
  • 100 ml mleka (1/2 szklanki)
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki masła klarowanego

Dodatki :

  • 1 - 2 garście jeżyn
  • 1 łyżka cukru do jeżyn
  • figi
  • cukier puder do oprószenia
  • 250 g jogurt naturalny

WYKONANIE

  1. Jaja, mleko, mąkę, cukier, przyprawy i sól miksujemy, aż ciasto będzie gładkie, bez mącznych grudek.
  2. Patelnię żeliwną lub inne żaroodporne naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika.
  3. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 200°C.
  4. Kiedy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę nagrzewamy patelnię lub naczynie kolejne 10 minut.
  5. Po tym czasie na patelnię kładziemy masło i podgrzewamy jeszcze 1 -2 minutę.
  6. Następnie ostrożnie z pomocą rękawic ochronnych wyjmujemy patelnię z piekarnika i rozprowadzamy masło równomiernie po dnie i bokach patelni.
  7. Wlewamy przygotowane ciasto na gorącą patelnię i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut lub do momentu, aż naleśnik będzie złotobrązowy i "nadmuchany " na krawędzi.
  8. W czasie kiedy naleśnik się piecze jeżyny posypujemy cukrem i ugniatamy widelcem. Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy.
  9. Gotowy naleśnik podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Moja propozycja to jogurt naturalny wymieszany z jeżynami, jeżyny i figi.
  10. Całość posypujemy cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do wypieku Dutch Baby możesz użyć zarówno żeliwnej patelni, jak i naczyń żaroodpornych. Dostosuj wielkość naczynia do swoich preferencji i liczby porcji.
  • Pieczenie Dutch Baby to nie tylko proces kulinarnego tworzenia, ale także wizualny spektakl. Obserwowanie, jak rośnie i przybiera różne kształty w piekarniku, może być zabawne i fascynujące.
  • Dutch Baby jest doskonałą bazą do eksperymentowania z różnymi dodatkami. Możesz podać go z ulubionymi owocami, jogurtem, syropem klonowym lub cukrem pudrem, dając upust swojej kreatywności.
  • Dutch Baby najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze gorący i puszysty.

Zobacz również

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

tort-namietnosci-czyli-beza-pawlowej-pavlova-z-bita-smietana-jezynami-i-marakuja

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.