Ziemniaczane kluski z dziurką na deser. Kluski śląskie na słodko z borówką amerykańską, jogurtem i migdałami
Czy kluski śląskie można jeść na słodko? Jednym z moich ulubionych dań w dzieciństwie były placki ziemniaczane z śmietaną i cukrem. Skoro ziemniaczane placki można jeść na słodko to i kluski śląskie też. Domyślam się, że dla niektórych może to być nietypowe połączenie, ale w kuchni warto eksperymentować.
Kluski śląskie na słodko to również świetny pomysł na danie w stylu jemy, nie marnujemy. Możemy przecież wykorzystać kluski, które zostały nam z obiadu z dnia poprzedniego. Niech nasza kuchnia będzie zero waste!
SKŁADNIKI
KLUSKI ŚLĄSKIE
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
DODATKI
- jogurt naturalny
- borówki amerykańskie lub inne owoce - świeże lub mrożone
- syrop klonowy lub miód
- migdały blanszowane w płatkach
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy i studzimy.
- Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce o średnich oczkach.
- Następnie albo pozostawiamy je w garnku, w którym sie gotowały, albo przekładamy do miski z szerszym dnem. Ziemniaki uklepujemy i dzielimy na cztery równe części.
- Jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby wypełniła wgłębienie po ziemniakach. Dodajemy odłożone ziemniaki, doprawiamy solą i wyrabiamy, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
- Z ciasta odrywamy małe, jednakowej wielkości kawałki i turlamy w dłoniach z nich kulki. Przyciskamy kciukiem środek, tworząc małe wgłębienie.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Kluski wrzucamy partiami i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyławiamy łyżką cedzakową na ogrzany talerz i od razu serwujemy z ulubionymi dodatkami, na słono lub słodko.
- Jogurt miksujemy z owocami. Proporcje według uznania, ja na 200 ml jogurtu dodałam sporą garść borówek. Gotowy owocowy jogurt, jeśli lubimy możemy dosłodzić.
- Migdały w płatkach możemy podprażyć na suchej patelni.
- Kluski, jeżeli są zimne podgrzewamy na parze lub na minutę wrzucamy ponownie na wrzątek.
- Ciepłe kluski podajemy z owocowym jogurtem i świeżymi owocami. Całość polewamy syropem klonowym lub miodem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Basia 2022-11-24 21:43:47
Bardzo długo nie robiłam klusek śląskich. Taka wersja będzie smakowała również dzieciom
Odpowiedz
Dorota 2022-12-06 15:21:54
Teraz to przede wszystkim trzeba oszczędzać. Takie potrawy będą wracały na polskie stoły
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.