Kluski śląskie w wersji na słodko z owocami, jogurtem i migdałami

Ziemniaczane kluski z dziurką na deser. Kluski śląskie na słodko z borówką amerykańską, jogurtem i migdałami

Czy kluski śląskie można jeść na słodko? Jednym z moich ulubionych dań w dzieciństwie były placki ziemniaczane z śmietaną i cukrem. Skoro ziemniaczane placki można jeść na słodko to i kluski śląskie też. Domyślam się, że dla niektórych może to być nietypowe połączenie, ale w kuchni warto eksperymentować.

Kluski śląskie w wersji na słodko z owocami jogurtem i migdałami

Kluski śląskie na słodko to również świetny pomysł na danie w stylu jemy, nie marnujemy. Możemy przecież wykorzystać kluski, które zostały nam z obiadu z dnia poprzedniego.  Niech nasza kuchnia będzie zero waste!

SKŁADNIKI
KLUSKI ŚLĄSKIE

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

DODATKI

>WYKONANIE
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy i studzimy.
  2. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce o średnich oczkach.
  3. Następnie albo pozostawiamy je w garnku, w którym sie gotowały, albo przekładamy do miski z szerszym dnem. Ziemniaki uklepujemy i dzielimy na cztery równe części.
  4. Jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby wypełniła wgłębienie po ziemniakach. Dodajemy odłożone ziemniaki, doprawiamy solą i wyrabiamy, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
  5. Z ciasta odrywamy małe, jednakowej wielkości kawałki i turlamy w dłoniach z nich kulki. Przyciskamy kciukiem środek, tworząc małe wgłębienie.
  6. W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Kluski wrzucamy partiami i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyławiamy łyżką cedzakową na ogrzany talerz i od razu serwujemy z ulubionymi dodatkami, na słono lub słodko.
  7. Jogurt miksujemy z owocami. Proporcje według uznania, ja na 200 ml jogurtu dodałam sporą garść borówek. Gotowy owocowy jogurt, jeśli lubimy możemy dosłodzić.
  8. Migdały w płatkach możemy podprażyć na suchej patelni.
  9. Kluski, jeżeli są zimne podgrzewamy na parze lub na minutę wrzucamy ponownie na wrzątek.
  10. Ciepłe kluski podajemy z owocowym jogurtem i świeżymi owocami. Całość polewamy syropem klonowym lub miodem i posypujemy płatkami migdałowymi. 

Zobacz również

Tiramisu borówkowe. Włoski deser w owocowej odsłonie

tiramisu-borowkowe-wloski-deser-w-owocowej-odslonie

Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem

bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem

Pieczony naleśnik czyli Dutch Baby

pieczony-nalesnik-czyli-dutch-baby

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i kremem z mascarpone i ricotty

koszyczki-z-ciasta-filo-z-borowkami-i-fioletowym-kremem-z-mascarpone-i-ricotty-szybki-i-pyszny-deser

Komentarze

Basia 2022-11-24 21:43:47

Bardzo długo nie robiłam klusek śląskich. Taka wersja będzie smakowała również dzieciom

Odpowiedz

Dorota 2022-12-06 15:21:54

Teraz to przede wszystkim trzeba oszczędzać. Takie potrawy będą wracały na polskie stoły

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.